Het vinter i Saltön

I romjulen skal vi tilbake til Saltön, men idyllen er ikke lenger som den var i det lille samfunnet i den svenske skjærgården. Nå er det sjalusi, livskriser og selvmordstanker som hersker. Til gjengjeld er ømheten og dramatikken større enn i forrige omgang.

Saltön

Anki Larsson, Hanna Bogren, Tomas von Brömssen, Ulla Skoog, Johan Wahlström og Per Myrberg er tilbake på NRK i romjulen (Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget)

Foto: Bo Håkansson / BILD: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRAGET

”Sommer på Saltön”, som gikk på NRK i 2005, er et slags ”Vi på Saltkråkan” for voksne, mener mange. Sommer og sol, langsomt tempo og døsige dager preget serien. Den store dramatikken uteble.

Alvorlig og ømt

Jul på Saltön” er annerledes. Sommervarmen er byttet ut med vinter og kulde. Serien er alvorligere, og den inviterer til ettertenksomhet.

Men det er mulig å beskrive depresjoner, sjalusi og mørke tanker uten at det blir dystert, sier regissør Carin Mannheimer. Skildringen kan til og med vekke latter.

Sjokk og kjærlighet

Når vi går inn i serien, er turistene borte fra Saltön, og de fargerike beboerne er overlatt til seg selv. De er fremdeles en broket forsamling, men er nærmere hverandre enn før.

- Dessuten er karakterene enda tydeligere, sier Tomas von Brömssen. Han spiller tobakkshandler Blomgren som befinner seg i sjokk etter skilsmissen fra Emily (Anki Larsson). Han famler seg frem i tilværelsen og går i terapi. Emily på sin side har åpnet kafé i Göteborg og virker fornøyd med livet.

Johanna (Ulla Skoog) har ikke gitt opp håpet om å bli den neste fru Blomgren, men tobakkshandleren klarer ikke å glemme Emily.

 

Doktoren og Magdalena

Doktoren (Anders Nyström) har blomstret opp etter sin romanse med Magdalena (Karin Ekström).

Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget

 

Doktor Schenker (Anders Nyström) går mot en ny vår etter sin romanse med enken Magdalena Månsson (Karin Ekström).

Einstøingen MacFie (Per Myrberg) opplevde i forrige runde at Sara (Hanna Bogren) stormet ut av hans liv, og nå er forholdet mellom dem på frysepunktet.

En ny person dukker opp på Saltön denne vinteren, journalisten Tommy (Johan Wahlström). Han skal skrive en julereportasje om øya, men blir snart viklet inn i intrigene der.

Turismen har eksplodert

Det fiktive Saltön er inspirert av flere svenske vestkystsamfunn, blant annet Grundsund i Lysekil kommune hvor store deler av serien er spilt inn. Grundsund er et idyllisk gammelt fiskevær med rundt 700 innbyggere, trange gater og hvor husene ligger tett i tett.

 Det er et yndet fritidssted, og etter ”Saltön” har turismen eksplodert i Grundsund. Det har også husprisene. Carin Mannheimer har uttalt at hadde hun fått provisjon av meglerhonorarene, ville hun ha vært en rik dame i dag! Dessverre var hun for sen til å inngå noen avtale med eiendomsmeglerne.

Seerrekord

MacFie (Per Myrberg)

Einstøingen MacFie (Per Myrberg) bidro til høye seertall i 2005.

Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget

At ”Saltön”-serien har bidratt til turistnæringen, kan seertallene fortelle noe om: Tv-dramatiseringen av Viveca Lärns to første bøker om Saltön, ”Midsommarvals” og ”Hummerfest”, slo alle seerrekorder - inntil 2,7 millioner svensker benket seg foran tv-skjermene våren 2005. I Norge fulgte i snitt 740 000 seere ”Sommer på Saltön”.

 ”Jul på Saltön” som vi får se i romjulen, er basert på de to siste bøkene i serien, ”En fröjdefull jul” og ”Sol och vår”.

De fire timeslange episodene sendes på NRK1 26., 27., 28. og 29. desember kl 21.15 med reprise på NRK3 påfølgende kveld.

 

 

Kulturstrøm

  • 160 år gammelt palass skadet

    Landemerket Sursock Palace, bygget i 1860, er kraftig ødelagt etter eksplosjonen i Beirut forrige uke, skriver Ap. Det tok 20 år å gjenoppbygge palasset etter borgerkrigen i Libanon, og det vil kreve store ressurser å få det tilbake til det det var.

    Sursock Palace i Beirut etter eksplosjonen
    Foto: Felipe Dana / AP