Hopp til innhold

Het vinter i Saltön

I romjulen skal vi tilbake til Saltön, men idyllen er ikke lenger som den var i det lille samfunnet i den svenske skjærgården. Nå er det sjalusi, livskriser og selvmordstanker som hersker. Til gjengjeld er ømheten og dramatikken større enn i forrige omgang.

Saltön

Anki Larsson, Hanna Bogren, Tomas von Brömssen, Ulla Skoog, Johan Wahlström og Per Myrberg er tilbake på NRK i romjulen (Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget)

Foto: Bo Håkansson / BILD: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRAGET

”Sommer på Saltön”, som gikk på NRK i 2005, er et slags ”Vi på Saltkråkan” for voksne, mener mange. Sommer og sol, langsomt tempo og døsige dager preget serien. Den store dramatikken uteble.

Alvorlig og ømt

Jul på Saltön” er annerledes. Sommervarmen er byttet ut med vinter og kulde. Serien er alvorligere, og den inviterer til ettertenksomhet.

Men det er mulig å beskrive depresjoner, sjalusi og mørke tanker uten at det blir dystert, sier regissør Carin Mannheimer. Skildringen kan til og med vekke latter.

Sjokk og kjærlighet

Når vi går inn i serien, er turistene borte fra Saltön, og de fargerike beboerne er overlatt til seg selv. De er fremdeles en broket forsamling, men er nærmere hverandre enn før.

- Dessuten er karakterene enda tydeligere, sier Tomas von Brömssen. Han spiller tobakkshandler Blomgren som befinner seg i sjokk etter skilsmissen fra Emily (Anki Larsson). Han famler seg frem i tilværelsen og går i terapi. Emily på sin side har åpnet kafé i Göteborg og virker fornøyd med livet.

Johanna (Ulla Skoog) har ikke gitt opp håpet om å bli den neste fru Blomgren, men tobakkshandleren klarer ikke å glemme Emily.

 

Doktoren og Magdalena

Doktoren (Anders Nyström) har blomstret opp etter sin romanse med Magdalena (Karin Ekström).

Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget

 

Doktor Schenker (Anders Nyström) går mot en ny vår etter sin romanse med enken Magdalena Månsson (Karin Ekström).

Einstøingen MacFie (Per Myrberg) opplevde i forrige runde at Sara (Hanna Bogren) stormet ut av hans liv, og nå er forholdet mellom dem på frysepunktet.

En ny person dukker opp på Saltön denne vinteren, journalisten Tommy (Johan Wahlström). Han skal skrive en julereportasje om øya, men blir snart viklet inn i intrigene der.

Turismen har eksplodert

Det fiktive Saltön er inspirert av flere svenske vestkystsamfunn, blant annet Grundsund i Lysekil kommune hvor store deler av serien er spilt inn. Grundsund er et idyllisk gammelt fiskevær med rundt 700 innbyggere, trange gater og hvor husene ligger tett i tett.

 Det er et yndet fritidssted, og etter ”Saltön” har turismen eksplodert i Grundsund. Det har også husprisene. Carin Mannheimer har uttalt at hadde hun fått provisjon av meglerhonorarene, ville hun ha vært en rik dame i dag! Dessverre var hun for sen til å inngå noen avtale med eiendomsmeglerne.

Seerrekord

MacFie (Per Myrberg)

Einstøingen MacFie (Per Myrberg) bidro til høye seertall i 2005.

Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget

At ”Saltön”-serien har bidratt til turistnæringen, kan seertallene fortelle noe om: Tv-dramatiseringen av Viveca Lärns to første bøker om Saltön, ”Midsommarvals” og ”Hummerfest”, slo alle seerrekorder - inntil 2,7 millioner svensker benket seg foran tv-skjermene våren 2005. I Norge fulgte i snitt 740 000 seere ”Sommer på Saltön”.

 ”Jul på Saltön” som vi får se i romjulen, er basert på de to siste bøkene i serien, ”En fröjdefull jul” og ”Sol och vår”.

De fire timeslange episodene sendes på NRK1 26., 27., 28. og 29. desember kl 21.15 med reprise på NRK3 påfølgende kveld.

 

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober