NRK Meny
Normal

Herophilos

Forstanden sitter i hodet.
Ikke i hjertet.
Det er grunnleggeren av den greske medisinske skole i Alexandria, Herophilos som påstår dette.
Han visste hva han snakket om

Romersk teater i Aleksandria, foto Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Greske tanker, del 3. 05.11.2011

Mac the knife
Den medisinske og vitenskapelige karrieren til Herophilos (335-280 f Kr.)s tok fart da han reiste fra øya Kos der den Hippokratiske skole holdt til – og tok seg fram til Alexandria. I Egypt hadde faraoene latt seg balsamere i uminnelige tider og det hersket en viss forståelse av hva som befinner seg inni menneskekroppen. Likevel ser det ut til at egyptisk legekunst var mer opptatt av magi enn av medisinsk tenkning om årsak og virkning.

Herophilos fikk i alle fall lov til å foreta disseksjon av (menneske)kadaver – noe som var bannlyst over store deler av den greske verden. Dette satte fart på karrieren hans. Hos Tertullian heter det at Herophilos skal ha foretatt viviseksjon av minst 600 (bedøvde) straffanger.

Han ordnet seg med et operasjonsteater og foretok ofte inngrep i full offentlighet mens han forklarte hva han gjorde til interesserte.

Berømt
Herophilos skal ha skrevet minst ti tekster om sine erfaringer. Noen regner ham som grunnleggeren av det vi i dag kaller vitenskapelig metode. I en tekst til jordmødre gjør han rede for ovariene, i en annen tekst beskriver han kroppens blodomløp der han skiller mellom vener og arterier. Han dissekerte øyet og skildret cornea, den gjennomsiktige hinnen foran iris, og studiet av blodomløpet fikk ham til å bli oppmerksom på pulsens variasjoner i friske og syke mennesker.

Herophilos fant ut at man kunne bruke pulsrytmen og et vannur og stille diagnose ved å ta pasientens puls.

En snodig ting er at Herophilos på et vis trekker musikken inn i tenkningen. Mens han spekulerte over hjerterytme og pulsslag kom han i tanker om musikk og taktslag. Musikere holder takten ved å dele tid inn i faste perioder. Dette er jo noe av Pytagoreerne bidrag til filosofiens historie. På det viset må Herophilos ha tenkt seg at pulstakten var avgjørende for en frisk «livsmelodi»
Har du hørt på maken?

New Orleans
Som tidligere nevnt i Studio Sokrates var Alexandria en smeltedigel mellom egyptisk og gresk kultur og vitenskap. På den andre siden av jordkloden, i New Orleans fant en lignende utvikling sted – men nå handler det om musikken i Studio Sokrates, jazz.

Christian Batchelor har interessert seg for dansetrinn i swingjazz og funnet at New Orleans ble stedet der dansetrinn fra Ghana og Nigeria fikk navn som Shuffle, Strut og Cakewalk. Bevegelsene vi kaller Mambo og Charleston dukket opp i Vestafrika for to tusen år siden mens Lindyhop antakelig stammer fra Sierra Leone.
Jazzen ble født i New Orleans heter det jo, men unnfangelsen var et annet sted på kloden.

Her er et gammelt opptak der Henry Red Allen deler noen legeråd om nytelse av alkohol med oss:

NRK er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet fra Youtube.

Musikken:
Knut Borge presenterer to musikkstykker med trompetlegenden Henry ”Red” Allen som solist. Interesserte kan finne musikken i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Swing Out
2: Sugar Hill Function

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix