Rosmarinsaltbakt kveite med appelsinkokte grønnsaker
1 kg kveitefilet
4 kvister frisk rosmarin
revet skall av 1 sitron
2 ts grovt havsalt
olivenolje
Appelsinkokte grønnsaker:
1 fennikel
12 stjerneløk eller borretaneløk
2 gulrøtter
2 dl kyllingkraft
6 dl ferskpresset appelsinsaft
1 stjerneanis
2 ss smør
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte:
Plukk bladene av rosmarinkvistene. Knus rosmarinblader, sitronskall og salt sammen i en morter. Rens alle grønnsakene. Skjær fenikkelen i skiver eller kløfter og skjær vekk den groveste stilken.
Skjær gulrøttene i staver. Ha alle grønnsakene i en litt vid kasserolle og tilsett appelsinsaft, kyllingkraft og stjerneanis. Kok opp og la det hele syde til grønnsakene er møre.
Dekk grønnsakene til med et "lokk" laget av bakepapir. Ta de kokte grønnsakene opp av sausen mens du koker den inn til ca. 2 dl.
Visp inn smøret og smak sausen til med salt, pepper og noen dråper ferskpresset sitronsaft. Legg kveitefileten i en liten langpanne smurt med litt olivenolje.
Drypp litt olje over fisken og krydre med rosmarinsaltet. Bak fisken ved 200 grader i 10-12 mintter avhengig av tykkelsen. Varm grønnsakene i sausen mens fisken hviler.
Server gjerne med stekte poteter eller gnocchi.
Tips
Kveite kan erstattes med steinbitt. Husk at steinbitten trenger et par minutter ekstra i ovnen.
Har du har ikke morter kan du lage saltet i en hurtigmikser. Kjør først saltet, tilsett rosmarin og sitron og kjør det hele raskt sammen. Hvis du kjører friske urter for lenge i en hurtigmikser kan de få en bitter smak.
La resten av rosmarinsaltet tørke på en tallerken eller lignende, oppbevar i en tett beholder og bruk det til feks. lam eller svinekjøtt.