NRK Meny
Normal

Herlig kveite

Dagens fisk er rosmarinsaltbakt kveite med appelsinkokte grønnsaker. Nydelig, sånn bare Lise kan det.

Herlig kveite
Foto: NRK

Rosmarinsaltbakt kveite med appelsinkokte grønnsaker

1 kg kveitefilet

4 kvister frisk rosmarin

revet skall av 1 sitron

2 ts grovt havsalt

olivenolje

Appelsinkokte grønnsaker:

1 fennikel

12 stjerneløk eller borretaneløk

2 gulrøtter

2 dl kyllingkraft

6 dl ferskpresset appelsinsaft

1 stjerneanis

2 ss smør

salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Plukk bladene av rosmarinkvistene. Knus rosmarinblader, sitronskall og salt sammen i en morter. Rens alle grønnsakene. Skjær fenikkelen i skiver eller kløfter og skjær vekk den groveste stilken.

Skjær gulrøttene i staver. Ha alle grønnsakene i en litt vid kasserolle og tilsett appelsinsaft, kyllingkraft og stjerneanis. Kok opp og la det hele syde til grønnsakene er møre.

Dekk grønnsakene til med et "lokk" laget av bakepapir. Ta de kokte grønnsakene opp av sausen mens du koker den inn til ca. 2 dl.

Visp inn smøret og smak sausen til med salt, pepper og noen dråper ferskpresset sitronsaft. Legg kveitefileten i en liten langpanne smurt med litt olivenolje.

Drypp litt olje over fisken og krydre med rosmarinsaltet. Bak fisken ved 200 grader i 10-12 mintter avhengig av tykkelsen. Varm grønnsakene i sausen mens fisken hviler.

Server gjerne med stekte poteter eller gnocchi.

Tips

Kveite kan erstattes med steinbitt. Husk at steinbitten trenger et par minutter ekstra i ovnen.

Har du har ikke morter kan du lage saltet i en hurtigmikser. Kjør først saltet, tilsett rosmarin og sitron og kjør det hele raskt sammen. Hvis du kjører friske urter for lenge i en hurtigmikser kan de få en bitter smak.

La resten av rosmarinsaltet tørke på en tallerken eller lignende, oppbevar i en tett beholder og bruk det til feks. lam eller svinekjøtt.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp