Herborg Kråkevik

Herborg Kråkevik var gjest i Stjerneklart 27. september 2010.

Herborg Kråkevik
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

HERBORG KRÅKEVIKS CV

Herborg Kråkevik ble født 28. desember 1973 i Jondal som datter av bonde og lærer Trygve Kråkevik og hans kone, hjelpepleier Olaug Kråkevik. Hun vokste opp på farsgården sammen med foreldrene og storebror Bård som er 3 år eldre. Hun gikk på Jondal skule og sang i deet loklae Tensing-koret. Etter ungdomsskolen dro hun til Bergen for å gå på det private Danielsens gymnas der hun tok eksamen i 1992, samme år som hun vant Ungdommens Kulturmønstring i Hordaland. Hun søkte på Romerike Folkehøgskole, men kom ikke inn. Det gjorde hun derimot på musikkteaterskolen Guildford School of Acting i Surrey i England. Men i mellomtiden medvirket hun i René Bjerkes kortfilm ”Det rare”. Etter bare et år i Guildford sluttet hun for å spille kabaretpå Zachariasbryggen i Bergen sammen med gitaristen og komponisten Kenneth Sivertsen. I fire år opplevde de to en formidabel suksess, både på Vestlandet og i Oslo.

Haugtussa

Høsten 1995 spilte hun i sin selvkomponerte forestilling ”Haugtussa” med Arne Garborgs dikt. Det resulterte i hennes første album ”Mi Haugtussa”. I 1996 spilte hun i spillefilmen ”Jakten på nyresteinen”, og samme år ble hun hentet til Den Nationale Scene i Bergen for å spille Eliza Doolittle i ”My Fair Lady”. Forestillingen førte til rekordbesøk for teatret. I 1998 kom albumet ”Herborgs verden” ut og skaffet henne nominasjon til Spellemannprisen og solgte i over 50.000 eksemplarer, og i tillegg fikk hun Anders Jahres kulturpris. I 1999 spilte hun i Romeo og Julie på Den Nationale Scene i Bergen og året etter ga hun ut albumet ”Kråkeviks songbok” med tradisjonelle norske sanger og som solgte i 225.000 eksemplarer For den ble hun Årets spellemann i 2000.

I 1999 giftet hun seg med den 9 år eldre lydteknikeren Stig Henriksen, men ekteskapet ble oppløst 2 ½ år senere. I 2001 spilte hun hovedrollen som Petra i spillefilmen ”Det største i verden” basert på Bjørnsons roman ”Fiskerjenten”.

Samarbeid med andre artister

Hun turnerte rundt om i landet med forestillingen ”Edith og eg” i 2002, der hun tolket sangene til Edith Piaf, sammen med blant andre odd Nordstoga på trekkspill. Det resulterte også i albumet ”Eg og Edith” som solgte til platina. Herborg spilte forestillingen ”Herborgs annen verden” i Danmark i 2004, i Victoria på Oslo Nye Teater i 2004, ”Funny girl” på Den Nationale Scene i Bergen i 2005 og i ”Kærlighedens farve” på Odense Teater i 2006. I 2006 spilte hun forestillingen ”Herborg & Hope” sammen med komikeren Christine Hope og året etter turnerte de med forestillingen.

I 2008 kom albumet ”Annleis enn i går” ut og solgte til gull på et par måneder, og i fjor kom salme-albumet ”Kvar ein dag” ut. I 2004 ga hun ut boka ”Forteljingar”.

Herborg bor vekselvis i Skagen, København og Bergen sammen med ektemannen, juristen Esben Wam, og deres to døtre Agnes på 7 år og Petra på 18 måneder.

Kulturstrøm