Hopp til innhold

Jo Adrian Haavind: – Utenlandsmarkedet er blitt mye større de siste årene

Haavind spiller rollen som amerikansk oberst i en ny, cubansk storfilm. – Det er den største filmrollen jeg har gjort til nå, sier skuespilleren.

Amerikansk general og cubaner foran flagg/filmplakat

CUBA LIBRE: Regissør Jorge Luis Sánchez hanket inn Jo Adrian Haavind til den cubanske spillefilmen.

Foto: Icaic

«Norske skuespillere behandles som Hollywood-konger», «stjeler showet i Hollywood» og «tung, skjeggete Hollywood-film».

Tabloidene ryddet kultursidene da norske skuespiller som Kristofer Hivju, Jan Gunnar Røise og Jo Adrian Haavind fikk sentrale roller i science fiction-grøsseren «The Thing» i 2011.

Fire år senere er det nærmest blitt dagligdags å se norske skuespillere i større, utenlandske produksjoner.

– Utenlandsmarkedet er blitt mye større de siste årene. Jeg husker da jeg spilte i «The Thing», da var det nesten ingen nordmenn som jobbet i utlandet. Nå er det blitt mye større muligheter for å få jobb utenfor Norge, sier skuespiller Jo Adrian Haavind.

Amerikansk oberst i cubansk krig

Nå er Haavind aktuell i en cubansk storproduksjon. I filmen «Cuba Libre» spiller han en amerikansk oberst som har ansvaret for en divisjon soldater under den cubanske uavhengighetskrigen.

– Det er den største filmrollen jeg har gjort til nå, sier Haavind, som gikk ut av Teaterhøgskolen i 2011.

Egentlig så produsentene etter en amerikansk skuespiller.

– De kan ikke bruke skuespillere fra USA på Cuba, så produsenten begynte å lete i skandinavia og tok kontakten med agenten min. Vi sendte to kortfilmer og noen klipp fra andre produksjoner, og så fikk jeg rollen basert på dette.

To nye navn til «Vikings»

For den skandinaviske agenten Lene Seested ble «The Thing» første gang hun skaffet norske skuespillere roller i utlandet.

Siden da har hun hjulpet nordmenn med å lande roller i serier «Game of Thrones», «Homeland», «The Last Kingdom» og «Crossing Lines».

I dag representerer Seested og agentfirmaet Panorama Agency navn som Espen Klouman Høiner, Tobias Santelmann, Agnes Kittelsen og Marian Saastad Ottesen.

– Vi har nettopp fått to skuespillere inn i TV-serien «Vikings», det er også nye ansikter her hjemme, sier danske Seested, som foreløpig ikke kan røpe navnene.

Lene Seested

AGENT: Lene Seested har jobbet internasjonalet i mer enn 17 år. – Med mer arbeid utenfor landegrensene, åpnes dørene også i andre territorier enn USA, for eksempel Tyskland og Frankrike. Dette er også land som viser interesse for skandinaviske skuespillere, sier hun.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Ikke et blaff

Agenten forteller at det er en konkret etterspørsel etter skuespillere med skandinavisk utseende og språk til internasjonale produksjoner.

– Hvis vi holder et høyt nivå på serie- og filmproduksjonen, også når vi jobber internasjonalt, så tror jeg interessen rundt Skandinavia kommer til å vedvare eller vokse, som vi har sett i Australia og Storbritannia. Også der er det en vekst i co-produksjoner med skandinaviske firmaer, sier Seested.

Norsk Skuespillerforbund understreker at det kreves en betydelig innsats av norske skuespillere som vil inn på det internasjonale arbeidsmarkedet.

– Skuespillerens egenvilje kommer først. De må blant annet sette seg inn i ulike regelverk, investere i reiser og opphold og jobbe hardt med nettverksbygging, sier Knut Alfsen, forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund.

Skuespillere foran filmplakat

«THE THING». Filmen hadde et budsjett på 70 millioner dollar og flere norske skuespillere. Fra venstre skuespillerne Kristofer Hivju, Stig Henrik Hoff, Jo Adrian Haavind, Jørgen Langhelle og Ole Martin Aune Nilsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.