Hopp til innhold

Her setter Gro Espeseth ny Mesternes Mester-rekord

Gro Espeseth brukte en gammel landslagsmetode da hun satte ny rekord i Mesternes Mesters klassiske styrkeøvelse.

Her setter Gro Espeseth ny Mesternes Mester-rekord

I episode to av Mesternes Mester skal idrettsutøverne testes i styrke. I øvelsen «rød ballong» må deltagerne mobilisere alt de har av statisk styrke i arme og skuldre.

Gro Espeseth i Italia

Gro Espeseth (41) er en av kvinnefotballens største profiler, og har vunnet både EM, VM og OL med det norske flagget på brystet. Her under innspillingen av Mesternes Mester i Italia.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

I episode to av Mesternes Mester skal de elleve deltagerne konkurrere i den klassiske styrkeøvelsen «rød ballong». Den som klarer å holde den røde ballongen over hodet lengst mulig vinner.

I 2012-sesongen av Mesternes Mester klarte golfspilleren Henrik Bjørnstad å holde den røde ballongen over hodet i 1 time og 36 minutter, en tid som er blitt stående som rekord – helt til i år.

Tidligere fotballproff Gro Espeseth klarte å holde ballongen fire minutter ekstra, og slo bena under Bjørnstads tidligere resultat.

Revansj fra første episode

Espeseth mener det var øvelsen «Da Vinci-koden» fra episode nummer én som gjorde at hun overlegent vant konkurransen med den røde ballongen.

– Jeg fikk fullstendig jernteppe da vi skulle memorere og regne i første episode. Du kan tenke deg, faren min er mattelærer og sønnen min på elleve er en racer i matte. Det var rett og slett veldig pinlig, sier Gro Espeseth da NRK.no møter henne på det firestjerners hotellet Iseolago i byen Iseo i Italia, hvor programmet ble spilt inn.

Etter regnefadesen i første episode bestemte Gro seg for å jobbe mer med det mentale, og finne et mer balansert spenningsnivå.

Brukte gammel teknikk

– Jeg prøvde å hente det mentale fokuset fram under øvelsen med den røde ballongen. Det var noe vi jobbet mye med på fotballandslaget også. Til slutt fant jeg fokuset, og det var det som hjalp meg med å stå der i en time og førti minutter, forteller Espeseth til NRK.no.

Den tidligere EM-, VM-, og OL-vinneren stirret på en trekløver på gresset fremfor seg, og nektet å flytte blikket. Samtidig tenkte hun at hun egentlig var veldig privilegert som fikk lov til å stå der og holde på en rød ball.

– Det er noe som vi kaller perspektivtrening. Man må sette ting i perspektiv: Når du står der og holder på en ball, så er du egentlig veldig heldig. Det er luksus, sier hun til NRK.no.

Mens hun mistet følelsen i hendene, og kjente at de ble stive og kalde, fortsatte hun å sette ting i perspektiv.

– Hva er egentlig den smerten jeg føler i forhold til elendigheten og smerten som enkelte andre mennesker føler på hver eneste dag? Jeg trenger absolutt ikke synes synd på meg selv, forteller Gro Espeseth.

Mesternes mester, Grini klapper

De andre deltagerne heiet fram Gro Espeseth.

Foto: NRK

Lam i bena, krampe i leggene

Til slutt kjentes det ut som hun var lam i begge beina, og hun fikk krampe i leggene, som gjorde at lårene begynte å riste kraftig. Samtidig sto de andre deltagerne på sidelinjen og heiet henne fram mot rekorden.

– Jeg hadde ikke klart det uten oppmuntringen fra de andre, sier Gro Espeseth.

Etter å ha stått med armene til værs i én time og førti minutter slapp Espeseth ballongen. Da var det klart at hun hadde satt ny rekord og de ti andre deltagerne kom løpende mot henne.

– De omfavnet meg og kastet meg opp i luften. Det var en helt fantastisk følelse og jeg kjente på den samme seiersrusen som jeg hadde under EM, VM og OL.

Gro Espeseth løftet til værs

Slik ser det ut når det blir satt ny rekord under innspillingen av Mesternes Mester.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober