Hopp til innhold

Her risikerer han livet for vitenskapen

I sitt nye program «Med livet som innsats» legger fysiker Andreas Wahl livet sitt i hendene på vitenskapen. – Det var mange ganger jeg tvilte, sier han.

Programleder Andreas Wahl kaster seg ut fra stor høyde, og satser alt på en enkelt motvekt.

FRITT FALL: I kveldens program reiser programleder Andreas Wahl til Svalbard, der han kaster seg ut fra en høyde på 14 meter i håp om at en treningsvekt skal holde ham igjen. Her kan du se hvordan eksperimentet gikk.

Programleder Andreas Wahl

FYSIKER: Andreas Wahl er fysiker og kjent fra en rekke tv-programmer, blant annet «Lyngbø og Hærlands Big Bang» og «Folkeopplysningen».

Foto: Photographer: Vidar Nordli-Mathi / Teddy TV
Med livet som innsats

FLY: I episode åtte handler det om oppdrift. Noe Wahl viser gjennom å fly ved hjelp av ballonger.

Foto: Bulldozer film

3. januar starter det nye programmet «Med livet som innsats» på NRK. Der utfører fysiker Andreas Wahl ulike eksperimenter hvor han bokstavelig talt setter livet på spill for vitenskapen.

Dette gjør han blant annet ved å hoppe i strikk som er festet til to telefonkataloger, å fly ved hjelp av ballonger, og falle 14 meter mot bakken med et tau som ikke er festet til noe annet enn en kettlebell-vekt.

– Det verste er kanskje når et våpen er inkludert. Det føles veldig feil å stå foran et våpen og trekke av. Til tross for at jeg stoler på de fysiske lovene, er det ikke riktig, sier Wahl.

Eksperimentet Wahl snakker om dreier seg om å avfyre et våpen under vann og hvor langt kulen når før den stopper.

Tvilte

Fysikeren forteller at han opplever tvil når han gjennomfører visse eksperimenter, men at dette ikke handler om selve vitenskapen.

– Det er mange ganger jeg tviler. Ikke på fysikken i det, men på min egen fysikk. Om jeg vil tåle det. Eller om kroken eller tauet vil holde, sier han.

Med livet som innsats

FLAMME: Før dette eksperimentet forsøkte Wahl å finne ut hvor lenge huden kan være utsatt for flammer før den blir skadet.

Foto: Bulldozer Film/NRK / Bulldozer Film/NRK

Et eksempel han trekker frem handler om da han skal grilles levende. Som barn har mange flyttet fingeren sin fram og tilbake gjennom flammen på et stearinlys, men Wahl ønsket å gjennomføre dette på en større skala. Nemlig å flytte hele kroppen gjennom flammen.

– Det er i den andre episoden. Ingen eksperter kunne fortelle oss hvor lenge hud tåler å bli utsatt for 750 grader. Det er snakk om kort tid, men ingen vet hvor kort.

Mange forsøk

Før han gjennomførte eksperimentene ble det også utført en rekke forsøk på forhånd. Eksperimentet du kan se i toppen av saken ble spilt inn etter at Wahl og produksjonsteamet hadde gjort forsøk i to dager.

– Til slutt kommer man til et punkt der man spør seg om man har gjort alt godt nok, eller om en levende person vil tilføre andre risikoer.

– Kommer røret til å sitte fast? Kommer tauet til å gli av røret? Vil kettlebellen treffe tauet eller meg?

Droppet nesten programmet

Om det ikke er vanskelig nok å sette livet på spill i en rekke vitenskapseksperimenter, fikk også Wahl en annen nyhet før innspillingen skulle starte som gjorde det enda vanskeligere.

– Jeg fikk vite at jeg skulle bli far rett før innspilling. Da vurderte jeg å droppe hele programmet, sier han.

Det gjorde han altså ikke. 3. januar klokka 20.55 kan du se første episode på NRK 1.

Kulturstrøm

  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

  • Roger Waters etterforskes av tysk politi

    Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

    Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

    – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)