Hopp til innhold

Her planlegger Bernd (75) sin egen begravelse

Flere ønsker å ta regi over egen gravferd. – Dette må vi begrense, mener prest.

Ny undersøkelse viser at tre av ti sier de har vært i en begravelse hvor avdøde har planlagt hele eller deler av seremonien. Bernd (75) er en av dem som ønsker å regissere sin egen gravferd.

PLANLEGGER AVSKJEDSDAGEN: Gravferdskonsulent Tore Sætra i Jølstad begravelsesbyrå (til høyre) forteller Bernd Hannoschöck hvilke muligheter han har på avskjedsdagen. Se reportasjen fra Dagsrevyen.

– Jeg ønsker å ha kontroll over livet mitt. Da vil jeg også planlegge min egen gravferd, sier Bernd Hannoschöck.

75-åringen er hos Jølstad begravelsesbyrå for å skreddersy sin avskjedsdag.

– Jeg ble kjørt til Ahus med blålys i fjor. Kona sa etterpå at hun var redd for å miste meg. Da fant jeg ut at jeg ville planlegge min egen begravelse, sier han.

Tre av ti har vært i «regissert» gravferd

Hannoschöck er ikke alene. Begravelsesbyråene merker økt pågang fra folk som ønsker å ta kontrollen over egen begravelse i stedet for å la de etterlatte gjøre jobben.

– For noen tiår siden var det viktigere å forholde seg til kirkens eller andre livssyns ritualer. Det utfordres nå i større grad, særlig når det gjelder musikken, sier Jølstads administrerende direktør Jan Willy Løken.

Jan Willy Løken, Jølstad begravelsesbyrå

BYRÅSJEF: Jan Willy Løken er administrerende direktør i Jølstad begravelsesbyrå.

Foto: Une Marvik Hagen / NRK

Trenden bekreftes i en undersøkelse gjort av Norstat for Jølstad i februar:

  • 31 prosent av de spurte sier de har vært i en begravelse der avdøde har planlagt hele eller deler av seremonien.

Løken tror det er mange årsaker til at det blir vanligere å ta regi over egen avskjed.

– Noen ønsker kontroll, andre vil avlaste sine nærmeste fra å ta vanskelige valg i en vanskelig tid. Og andre igjen vil ta hensyn til at de har flere familieforhold bak seg og derfor prøve å dempe konfliktnivået, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Bernd Hannoschöck vil ikke ha den dyreste kista til sin egen begravelse. Se ham gå gjennom de ulike alternativene hos begravelsesbyrået.

– DEN SKAL BRENNE UANSETT: Bernd Hannoschöck vil ikke ha den dyreste kista til sin egen begravelse. Se ham gå gjennom de ulike alternativene hos begravelsesbyrået.

– Avdøde er ikke subjekt

Prest og forfatter Eyvind Skeie synes ikke noe om denne trenden.

– De pårørende skal få fylle dette formatet med sin avskjed. Den i kisten skal ikke være subjekt, men til nøds et objekt i begravelsen, sier han.

Eyvind Skeie

MOTSTANDER AV «GRAVFERDSREGI»: – Dette må vi begrense. Også det moderne mennesket må innse at døden setter en grense, sier prest Eyvind Skeie.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Skeie bruker et eksempel for å sette problemstillingen på spissen.

– Se for deg en despot som har plaget familien hele livet. Nå er han død og noen er lettet. Hvis personen skal ligge i kisten og styre familiens adferd på avskjedsdagen, vil de aldri få plass til sine følelser.

– Jeg skulle ønske et menneske hadde mot til å si «jeg har levd mitt liv, nå legger jeg fra meg alt og lar andre subjekter fylle denne seremonien», utdyper han.

– Døden er en del av livet

Verken Hannoschöck eller Løken er enig med Skeie.

– Sorgen tilhører de pårørende, men gravferden handler også om avslutningen av en relasjon. Den relasjonen har du ikke alene. Da er det naturlig at den døde kan sette sitt preg på det, sier Jølstad-sjef Jan Willy Løken.

– Jeg føler at døden er en del av livet mitt. Da skal jeg kunne bestemme over den, sier 75 år gamle Bernd Hannoschöck – som nå vet at «Morning has broken» og Chaplins «Limelight» står på programmet den dagen familie og venner tar et siste farvel med ham.

LES OGSÅ:

Tande-P og Arve Tellefsen

HØR «LIMELIGHT»: Charlie Chaplins temamusikk fra filmen med samme navn skal spilles i Bernd Hannoschöcks begravelse. Her framført av Arve Tellefsen, Arild Stav og Kjetil Bjerkestrand i Tande-På programmet fra 1992. (Starter ikke videoen der den skal? Spol til 00:48:00.)

899 salmer, rundt 200 kor, i løpet av 60 timer. Salmeboka minutt for minutt direkte fra Vår Frue kirke i Trondheim og en rekke andre steder i Norge. Søndag klokken 16.00-18.00 får du høre salmene fra 784 til 812 med Hølonda Barnegospel, Solveig Leithaug, Amigos, Cantilena, Sandvollan Songlag, Rindal og Surnadal menighet, Grong Blandakor, Melhus Revylag, Byåsen Sangkor, Kragerø Kantori, Tomb kammerkor, Odins ravner og KorLuren.

HØR «NÅ ER DET MORGEN»: Hannoschöck vil også høre «Morning has broken», gjort kjent av Cat Stevens, i begravelsen. Den står også i Norsk salmebok, da med tittelen «Nå er det morgen» – omsatt til norsk av ingen andre enn Eyvind Skeie. Her framført under NRKs salmemaraton fra Vår Frue kirke i Trondheim. (Starter ikke videoen der den skal? Spol til 01:15:39.)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.