Hopp til innhold

Her møter den berømte matematikeren Magnus Carlsen

I morgen får matematikeren John Nash Abelprisen. I dag møtte han Magnus Carlsen. – Du ser ut som Justin Bieber, sa Nash til Carlsen.

John Nash møtte Magnus Carlsen

SJAKKBRETT I GAVE: Carlsen signerte et sjakkbrett for den berømte matematikeren.

John F. Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler. Det skyldes først og fremst filmen om ham, «Et vakkert sinn» fra 2001, som regissør Ron Howard fikk en Oscar for.

Nash har lidd av schizofreni siden han var i 30-årene. Det handler filmen først og fremst om. Sønnen har fått samme diagnose, også han er matematiker.

– Tror du sjakk kan hjelpe og stimulere ham? spurte Nash. – Jeg tror det kan hjelpe til å holde hjernen skjerpet, svarte sjakkongen.

Beundrer sjakkmesteren

Den amerikanske matematikeren får Abelprisen i morgen, men før prisutdelingen hadde 86-åringen lyst til å møte verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen.

Ønsket ble fremsatt i et NRK- intervju i vinter.

Matematikklegenden John Nash har et ønske når han kommer til Oslo for å motta Abel-prisen i mai. Han og familien vil gjerne møte sjakkverdensmester Magnus Carlsen.

JOHN NASH: Drømmer om å møte sjakkongen Magnus Carlsen.

– Jeg beundrer deg, sa Nash, som ville vite hvordan Magnus Carlsen forbereder seg til et viktig sjakkparti.

– Jeg trener, men nye sjakkhjerner puster meg nok snart i nakken, sa Carlsen.

Sjakk og matematikk

Nash var nysgjerrig på om sjakk kan være terapi, om hvordan dataalderen påvirker sjakksporten og på båndene mellom sjakk og matematikk.

– Var du flink i det faget på skolen, spurte han. – Det vil jeg helst ikke svare på, sa Magnus Carlsen, med et smil.

19. mai skal kong Harald dele ut Abelprisen til Nash og hans forskerkollega Louis Nirenberg.

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP