NRK Meny
Normal

Her møter den berømte matematikeren Magnus Carlsen

I morgen får matematikeren John Nash Abelprisen. I dag møtte han Magnus Carlsen. – Du ser ut som Justin Bieber, sa Nash til Carlsen.

John Nash møtte Magnus Carlsen

SJAKKBRETT I GAVE: Carlsen signerte et sjakkbrett for den berømte matematikeren.

John F. Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler. Det skyldes først og fremst filmen om ham, «Et vakkert sinn» fra 2001, som regissør Ron Howard fikk en Oscar for.

Nash har lidd av schizofreni siden han var i 30-årene. Det handler filmen først og fremst om. Sønnen har fått samme diagnose, også han er matematiker.

– Tror du sjakk kan hjelpe og stimulere ham? spurte Nash. – Jeg tror det kan hjelpe til å holde hjernen skjerpet, svarte sjakkongen.

Beundrer sjakkmesteren

Den amerikanske matematikeren får Abelprisen i morgen, men før prisutdelingen hadde 86-åringen lyst til å møte verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen.

Ønsket ble fremsatt i et NRK- intervju i vinter.

Matematikklegenden John Nash har et ønske når han kommer til Oslo for å motta Abel-prisen i mai. Han og familien vil gjerne møte sjakkverdensmester Magnus Carlsen.

JOHN NASH: Drømmer om å møte sjakkongen Magnus Carlsen.

– Jeg beundrer deg, sa Nash, som ville vite hvordan Magnus Carlsen forbereder seg til et viktig sjakkparti.

– Jeg trener, men nye sjakkhjerner puster meg nok snart i nakken, sa Carlsen.

Sjakk og matematikk

Nash var nysgjerrig på om sjakk kan være terapi, om hvordan dataalderen påvirker sjakksporten og på båndene mellom sjakk og matematikk.

– Var du flink i det faget på skolen, spurte han. – Det vil jeg helst ikke svare på, sa Magnus Carlsen, med et smil.

19. mai skal kong Harald dele ut Abelprisen til Nash og hans forskerkollega Louis Nirenberg.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck