Her møter den berømte matematikeren Magnus Carlsen

I morgen får matematikeren John Nash Abelprisen. I dag møtte han Magnus Carlsen. – Du ser ut som Justin Bieber, sa Nash til Carlsen.

John Nash møtte Magnus Carlsen

SJAKKBRETT I GAVE: Carlsen signerte et sjakkbrett for den berømte matematikeren.

John F. Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler. Det skyldes først og fremst filmen om ham, «Et vakkert sinn» fra 2001, som regissør Ron Howard fikk en Oscar for.

Nash har lidd av schizofreni siden han var i 30-årene. Det handler filmen først og fremst om. Sønnen har fått samme diagnose, også han er matematiker.

– Tror du sjakk kan hjelpe og stimulere ham? spurte Nash. – Jeg tror det kan hjelpe til å holde hjernen skjerpet, svarte sjakkongen.

Beundrer sjakkmesteren

Den amerikanske matematikeren får Abelprisen i morgen, men før prisutdelingen hadde 86-åringen lyst til å møte verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen.

Ønsket ble fremsatt i et NRK- intervju i vinter.

Matematikklegenden John Nash har et ønske når han kommer til Oslo for å motta Abel-prisen i mai. Han og familien vil gjerne møte sjakkverdensmester Magnus Carlsen.

JOHN NASH: Drømmer om å møte sjakkongen Magnus Carlsen.

– Jeg beundrer deg, sa Nash, som ville vite hvordan Magnus Carlsen forbereder seg til et viktig sjakkparti.

– Jeg trener, men nye sjakkhjerner puster meg nok snart i nakken, sa Carlsen.

Sjakk og matematikk

Nash var nysgjerrig på om sjakk kan være terapi, om hvordan dataalderen påvirker sjakksporten og på båndene mellom sjakk og matematikk.

– Var du flink i det faget på skolen, spurte han. – Det vil jeg helst ikke svare på, sa Magnus Carlsen, med et smil.

19. mai skal kong Harald dele ut Abelprisen til Nash og hans forskerkollega Louis Nirenberg.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland