Her møter den berømte matematikeren Magnus Carlsen

I morgen får matematikeren John Nash Abelprisen. I dag møtte han Magnus Carlsen. – Du ser ut som Justin Bieber, sa Nash til Carlsen.

John Nash møtte Magnus Carlsen

SJAKKBRETT I GAVE: Carlsen signerte et sjakkbrett for den berømte matematikeren.

John F. Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler. Det skyldes først og fremst filmen om ham, «Et vakkert sinn» fra 2001, som regissør Ron Howard fikk en Oscar for.

Nash har lidd av schizofreni siden han var i 30-årene. Det handler filmen først og fremst om. Sønnen har fått samme diagnose, også han er matematiker.

– Tror du sjakk kan hjelpe og stimulere ham? spurte Nash. – Jeg tror det kan hjelpe til å holde hjernen skjerpet, svarte sjakkongen.

Beundrer sjakkmesteren

Den amerikanske matematikeren får Abelprisen i morgen, men før prisutdelingen hadde 86-åringen lyst til å møte verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen.

Ønsket ble fremsatt i et NRK- intervju i vinter.

Matematikklegenden John Nash har et ønske når han kommer til Oslo for å motta Abel-prisen i mai. Han og familien vil gjerne møte sjakkverdensmester Magnus Carlsen.

JOHN NASH: Drømmer om å møte sjakkongen Magnus Carlsen.

– Jeg beundrer deg, sa Nash, som ville vite hvordan Magnus Carlsen forbereder seg til et viktig sjakkparti.

– Jeg trener, men nye sjakkhjerner puster meg nok snart i nakken, sa Carlsen.

Sjakk og matematikk

Nash var nysgjerrig på om sjakk kan være terapi, om hvordan dataalderen påvirker sjakksporten og på båndene mellom sjakk og matematikk.

– Var du flink i det faget på skolen, spurte han. – Det vil jeg helst ikke svare på, sa Magnus Carlsen, med et smil.

19. mai skal kong Harald dele ut Abelprisen til Nash og hans forskerkollega Louis Nirenberg.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.