Hopp til innhold

Her kommer Munch-bilder verdt millioner hjem til Norge

Lite overlates til tilfeldighetene når Munch-bildene fra utstillingen «Det moderne øye» kommer hjem til Norge. Munch-museet forventer publikumsrekord.

Edvard Munch bilde

Sikkerheten rundt transporten av kunsten er høy

De kommer i en slags bankboks på hjul. Ruten de har fulgt, fra Tate Modern i London, er hemmelig. Tidligere har de vært i Paris og Frankfurt.

– En slik reise er en påkjenning for bildene. De er utsatt for vibrasjoner, selv om de er pakket i hver sin kasse, forteller malerikonservator Inger Grimstad.

Trolig er det bestilt plass til dem på flere forskjellige fly. Kanskje er de fraktet i pansret bil. En verditransport som dette omgis av mye hemmelighetskremmeri og mange strenge sikkerhetstiltak.

– Voldsomme summer

Hvor store summer de 140 kunstverkene representerer vil ikke museumsdirektør Stein Olav Henrichsen si noe om.

Direktør for Munch-museet Stein Olav Henrichsen

Stein Olav Henrichsen

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

– Men folk har jo etter hvert en idé om hva denne kunsten er verdt, sier han.

De 140 verkene som utgjør «Det moderne øye» er sett av nesten en million mennesker på sin turné til Paris, Frankfurt og London.

Snart er det vår tur til å se utstillingen på hjemmebane.

– Vi håper på over 100.000 besøkende, sier direktøren for Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

Munch-museet har årlig besøk av rundt 127 000.

Satser på ungdom

– Da utstillingen ble vist i Europas storbyer kom det mange unge mennesker og Edvard Munchs moderne øye tok dem med storm, sier Henrichsen.

Suksessutstillingen Det Moderne Øyet med Edvard Munch åpnet med kongelig hjelp i Tyskland i kveld.
Kronprinsessen hadde tatt turen, og av interessen å dømme ser det ut til at suksessen fra Paris kan gjentas i Frankfurt.

NETT-TV: Munch-utstillingen 'Det moderne øye' kommer hjem. Her fra utstillingen i Frankfurt.

Nå håper Munch-museet at «Det moderne øye» også appellerer til kunstinteressert norsk ungdom.

– Vi viser mye «sen Munch» og mange fotografier. Utstillingen har en tydelig relevans til dagens mennesker, sier Henrichsen.

Den gir en omfattende presentasjon av Munchs sene malerier og arbeider på papir, så vel som hans eksperimenter med fotografi og film. Den er organisert rundt ni ulike tema som blant annet tar for seg hvordan Munch lot seg inspirere av aviser, foto, film og moderne teknologi.

Den offisielle åpningen av «Det moderne øye» i Norge er det dronning Sonja som står for. Utstillingen er åpen for publikum fra kl 10. den 31. oktober.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.