Hopp til innhold

Her har Bjarne Brøndbo dødsangst

– Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø, forteller Brøndbo om Spellemann-entreen fra 97.

Bjarne Brøndbo

Bjarne Brøndbo fires ned fra taket i Oslo Spektrum under Spellemannprisen 1996.

Foto: NRK

Under Spellemannsprisen 1996 skulle D.D.E. opptre med låten «Rai Rai». I et forsøk på å gjøre en entré utenom det vanlige, besluttet bandet at vokalist Bjarne Brøndbo skulle fires ned fra taket i Oslo Spektrum på starten av låten.

– Det verste er at det var min egen idé, forklarer Brøndbo.

– Egentlig tror jeg at det var Halvdan Sivertsen som i sin tid sa at når du er på TV så må du by på deg selv.

Du skal høre på dem som er eldre enn deg, sier visdomsordet, og den da 32 år gamle Brøndbo fulgte i høyeste grad rådet fra sin eldre kollega. Dessverre hadde han ikke regnet med høydeskrekken.

Se klippet fra Spellemann nederst i saken.

– Trodde jeg skulle dø

Fabian Stang og Bjarne Brøndbo

Fabian Stang og Bjarne Brøndbo er gjester hos Marte Stokstad i lørdagens program.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Det er i lørdagens sending av «De nominerte» at Brøndbo forteller om hendelsen som ble litt skumlere enn planlagt. Programmet, som ledes av Marte Stokstad, gir kjente mennesker priser de ikke visste at de fortjente, basert på tidligere tv-opptredener.

I programmet som sendes på lørdag, tar Stokstad publikum med tilbake hendelsen under Spellemannprisen 96.

– Jeg trodde jeg skulle dø. At det kom til å gå ordentlig jævlig, forteller Brøndbo.

– Det var 23 meter. 23 meter oppover er ikke så høyt, men 23 meter nedover er sinnssykt høyt, i alle fall for mitt hode.

Lite betryggende

Det gjorde neppe saken noe bedre at Brøndbo måtte gjenta øvelsen hele åtte ganger i løpet av prøvene, for å forsikre seg om at alt gikk som det skulle. Sikkerhetstiltakene var i følge namsosingen selv, ikke særlig betryggende.

– Tauet var så tykt som lillefingeren min og jeg som er bilopphugger har jo slitt av sånne tau i hopetall, så jeg var sikker på at dette kom til å gå ordentlig galt.

Heldigvis gikk det bra for D.D.E.-vokalisten. Han kom seg helskinnet ned, dog med noe skjelvende stemme. Senere på kvelden vant gruppa også prisen for årets spellemann.

Se klippet her:

Bjarne Brøndbo gjester programmet "De nominerte" og forteller om da han ble firt ned fra taket i Oslo Spektrum under Spellemannprisen 1996.

Bjarne Brøndbo under Spellemannprisen 1996

«De nominerte» ser du på NRK1, lørdag klokken 19:55.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober