NRK Meny
Normal

Her går Titanic ned i hver episode

– Ikke få panikk når båten går ned i første episode, og dere frykter at dere må tilbringe de neste tre episodene i livbåtene. Slik blir det nemlig ikke, lover manusforfatter Julian Fellowes.

Video T:156s1Titanic

Se traileren til den nye serien «Titanic»

Søndag er det 100 år siden Titanic sank. Jubileet markeres blant annet med en splitter ny miniserie som i sin helhet blir sendt på NRK lørdag.

Serien er skrevet av Julian Fellowes, mannen bak populære «Downton Abbey», og har allerede fått stor oppmerksomhet over hele verden.

– Mange har lurt på hvorfor jeg har lager en tv-serie om Titanic, som er så kjent og har blitt filmatisert så mange ganger tidligere. Jo, fordi det fortsatt er så mange historier å fortelle. TV gir oss muligheten til å gå nærmere inn i de mange historiene og skjebnene. Jeg vil at folk hjemme i stua vil tenke: «hvordan hadde jeg reagert?», fortalte manusforfatter Julian Fellowes, da han presenterte serien i Cannes nylig.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Over 80 hovedkarakterer

Celia Imrie, Julian Fellowes, Geraldine Somerville og Glen Blackhall

Manusforfatter Julian Fellowes sammen med noen av skuespillerne i Titanic: Celia Imrie, Geraldine Somerville og Glen Blackhall.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Og historier blir det. Med et skuespillergalleri på over 80 personer fortelles historier om mennesker i alle klasselag og av alle nasjonaliteter; den rike overklassefamilien med den radikale datteren, tjenerne med sine relasjoner og romanser, de nyrike amerikanerne, irene som flykter fra fattigdom, de italienske brødrene som begge jobber på båten og en rekke andre historier.

Celia Imrie, kjent fra blant annet Bridget Jone’s Diary, spiller rollen som Grace Rushton. Hun er en kvinne som har kommet til mye penger fordi hennes mann har gjort det stort innen handel, og skaper følgelig stor uro blant de andre gamle aristokratene på første klasse.

– Favorittøyeblikket mitt under hele innspillingen var da jeg for første gang gikk ut på dekket på båten. Det var helt praktfullt. Når du er på noe som er så stort og nydelig, trenger du ikke prøve å forestille deg hvordan det var å være der i 1912, jeg følte virkelig at jeg gikk om bord på Titanic. Jeg var over meg av begeistring, forteller hun.

Varmt og klamt

Still of Celia Imrie in Titanic

Celia Imrie forteller om varme innspillingsdager i Budapest.

Foto: Laurence Cendrowicz / ITV/ Lookout Point TV

Serien ble spilt inn i Budapest. Mens det på tv skal se ganske kaldt og hufsent ut – Titanic gikk tross alt ned etter å ha kjørt på et isfjell, var det i Budapest hetebølge og alt annet enn kaldt.

– Det vanskeligste med innspillingen var varmen. Jeg skulle spasere rundt på dekket i pelskåpe og late som om det var iskaldt. Under armene hadde jeg to hunder, og de var minst like varme som oss, noe de avslørte umiddelbart fordi de pustet og peste mens tunga hang ut av munnen deres. Jeg vet ikke hvordan de har klart å få det til å se riktig ut på tv, ler Imrie.

Se video: Filmaskaperne forteller om hvordan de produserte serien

Basert på ekte personer

Titanic

Harry Widener (spilt av Noah Reid) er en av menneskene som virkelig var med på Titanic, mens Georgiana Grex (Spilt av Pedita Weeks) er en oppdiktet karakter.

Foto: DEEP INDIGO / SIENNA FILMS / MID ATLANTIC FILMS

Manusforfatter Julian Fellowes forteller at han har vært interessert i Titanic så lenge han kan huske.

– Da jeg var ca 9 år gammel, viste de Titanic-filmen «A Night to Remember» på skolen min. På den tiden var mange av dem som hadde vært med på forliset fortsatt var i live, og historien deres gjorde et sterkt inntrykk på meg.

Miniserien er basert på ekte personer, og Fellowes forteller at de har forsøkt å legge historien så nært opp til virkeligheten som mulig. Likevel er enkelte av karakterene funnet på.

– I denne serien har vi med mange virkelige personer, og vi har valgt å fortelle deres sanne historie. Selvfølgelig må vi finne på en dialog, jeg mener, vi var ikke der med en lydopptaker så vi vet jo ikke hva de sa, men jeg mener vi har et moralsk ansvar for å gi ekte personer ting å si og gjøre som de kunne gjort i virkeligheten, som ikke kommer i konflikt med hvem de var som mennesker.

– I scenen fra broen, når de ser isberget og treffer det, har vi faktisk brukt den eksakte dialogen fra ulykken, der har vi ikke engang funnet på et komma. Dette ble gått igjennom i høringen etter ulykken og rapportert videre, så der har vi mye materiale å bygge på, forteller han.

Båten går ned hver gang

Serien er lagt opp slik at båten går ned i hver episode, og så starter man på ny igjen i episoden etter. Litt etter litt blir publikum bedre kjent med de forskjellige karakterene, og historiene deres nøstes inn i hverandre.

I fjerde og siste episode avsløres det tilslutt hvem som overlever og hvem som dør.

– Du må skrive noe du selv vil se, da vil andre se det også, avslutter Julian Fellowes.

«Titanic» ser du på NRK1 lørdag klokken 21:55.

Kulturstrøm