Hopp til innhold

- Jeg kan ingenting om båt

Et øyeblikks impulshandling førte til at Jan Christian Unhjem Dahl nå er den stolte eier av Autofilsnekka ”Gorund”. Men båt, det kan han ingenting om.

Autofilsnekka
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

- Stereoanlegget finner du bak dette dekselet, motoren under dette glassmonteret og her er roret, forklarer Autofilproducer Alexander Berg-Hansen der vi står i pøsende regnvær i Sandvika utenfor Oslo. Den nye båteieren nikker, men vet lite om hva en båt skal innholde.

- Dette er min første båt. Jeg kan så å si ingenting om sjølivet, forklarer Jan Christian Unhjem Dahl.

- Bare hold deg godt unna stakene så skulle det nok gå greit, instruerer Autofilproducer Alexander Berg-Hansen.

- Stake? Spør en undrende Unhjem Dahl.

”Se hva jeg har gjort!”

Kjøpet var virkelig en impulshandling. Etter å ha gått med bøsse for TV-auksjonen tidligere på dagen satt oslomannen seg ned foran TV-en og så på NRKs sending utover kvelden.

Jan Christian Unhjem Dahl og Alexander Berg-Hansen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK


- Folk bød over hverandre med både ti og tjue tusen kroner og plutselig fikk jeg det for meg at også jeg skulle legge inn et bud. Så jeg bød 500 kroner mer enn forrige person.

Så sa det stopp. Plutselig var en 25 år gammel jusstudent fra Lørenskog eier av en unik snekke til 250.500 kroner. Og ut av stua i retning samboeren kom følgende strofe: ”Kom å se hva jeg har gjort!”. Men Unhjem angrer ikke.

- Nå fikk jeg jo støttet Leger uten grenser skikkelig, og så har jeg jo den kuleste båten som blir å finne i Oslo-fjorden i sommer.

Også Autofilproduceren støtter kjøpet.

- Jeg synes han har gjort et kjempekjøp. Vi hadde trodd at den skulle gå for mye mer. Den er tross alt laget av de beste håndverkerne i Norge.

Fornøyd med stavemåten

- Jeg er veldig fornøyd med stavemåten i navnet ”Gorund”. At den har kun en ”d” i navnet.

Han forteller at han har blitt mobbet mye fordi han visstnok skal ha kjøpt en polsk båt, før han legger om til gebrokken norsk og uttaler ”GUDROND”

- Det er det vennene mine kaller den.

Båten skal hovedsakelig ligge på hytta i Drøbak, men se ikke bort ifra at den dukker opp på Aker Brygge til sommeren også.

- Ja, planen er å bruke den til litt fest og moro, smiler 25-åringen.

Trist avskjed

Men hvordan var det så for Autofilredaksjonen å skille seg med båten?

- Det er klart at det er litt trist, for dette er første gang vi har laget noe selv og vi har brukt veldig mye tid på den. Dessuten har vi fått brukt den alt for lite.

Autofilsnekka går i vannet
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Men nå gaper Autofilgutta over neste oppussingsprosjekt. De har beveget seg fra vann til land og har bestemt seg for å lage verdens mest romantiske bil. Planen er å gjøre ting ingen har gjort før dem. Hva dette blir får vi bare vente å se.

Og skulle savnet etter båten bli alt for stort, vet den nye eieren råd.

- De kan helt sikkert få være med på en tur til sommeren eller bare låne den hvis de har lyst.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober