Hopp til innhold

Prislappen på å rive Y-blokka: 59 millioner kroner

Kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er løsnet og fjernet fra resten av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo. Det koster rundt 20 millioner kroner å sikre kunsten.

Y-blokka

Slik så Y-blokka ut i dag, etter at kunsten var fjernet fra endeveggen.

Foto: NTB Scanpix

I dag skjedde det mange har kjempet imot.

Kunstverket «Fiskerne» ble fjernet fra Y-blokka og fraktet til sitt midlertidige sted noen meter unna. «Måken» ble fjernet tidligere denne uken.

Mens «Fiskerne» er en del av endeveggen på Y-blokka, var «Måken» plassert inne i vestibylen i regjeringsbygningen.

Kunstverkene veier henholdsvis 250 og 60 tonn. De flyttes med et spesialkjøretøy til en lagringsplass ved Akersgata på motsatt kant av regjeringskvartalet.

Der skal de oppbevares inntil de kan bli integrert i et nytt regjeringskvartal.

y-blokka

Inger Marie Pal står og ser på det hun ikke ønsket skulle skje.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Noen få demonstranter var til stede for å markere sin motstand mot omplasseringen. En av dem var Inger Marie Pal.

– Jeg føler veldig stor sorg og fortvilelse. Det er store kulturhistoriske verdier som går tapt, sier en rørt demonstrant.

– Hvorfor blir du så berørt av dette?

– Dette bygget representerer det norske sosialdemokratiet og likheten vi har i Norge. Det representerer velferdsstaten og norske verdier.

59 millioner kroner

Tall fra Statsbygg viser at det har kostet 59 millioner for hele rivingen og fjerningen av kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» fra den omstridte Y-bokka. Bare sikring av kunsten koster rundt 20 millioner kroner.

– Det har vært en krevende prosess for å finne en god løsning til å løsrive disse kunstverkene og flytte dem på en sikker og god måte, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

– Det har vært viktig for oss å sikre kunsten først før vi skal rive resten av Y-blokken. Resten av rivningen skal være ferdig til jul, sier hun.

Sterke reaksjoner

Statsbygg har bygget stålkonstruksjoner rundt begge kunstverkene for å gjøre det mulig å flytte på dem.

De har brukt kraftige maskiner og et eget spesialkjøretøy for å frakte vekk den tunge betongveggen.

Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten.

Norsk kulturliv har arrangert demonstrasjoner for å stoppe rivingen fordi de mener at blokka er verneverdig.

Skulle fredes

Planene om et nytt regjeringskvartal startet rett etter at Norge ble utsatt for terror 22. juli 2011. På det tidspunktet var planen at Y-blokka skulle fredes. Det manglet bare en signatur på vedtaket. Nå var Y-blokka delvis skadet, men mulig å reparere. Etter flere utredninger og en arkitektkonkurranse falt regjeringen ned på et nytt regjeringskvartal uten Y-blokka.

Regjeringen mener at utredningene er gode nok, og at Y- blokka ikke kan stå av sikkerhetshensyn.

Rettelse: NRK skrev først at det koster 59 millioner kroner å fjerne og sikre kunsten fra Y-blokka. Dette er feil. Det koster 59 millioner å rive hele Y-blokka. Det koster 20 millioner kroner å sikre kunsten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.