NRK Meny
Normal

Her får du mest moro for pengene

Europapark i Tyskland slår riktignok ikke Disneyland i Paris på størrelse og popularitet, men til gjengjeld slipper du endeløse køer og skyhøye priser.

I mange barnefamilier er det nærmest er krav å besøke minst én fornøyelsespark hver sommer, mens andre av oss drar mer eller mindre frivillig for å bytte ut triste kontorvegger eller slitne strandstoler med adrenalinkick og tivolimusikk.

Les også: Årets nyheter i de norske parkene

Er du blant dem som vurderer å legge turen utenom Norge dette året, er Tyskland et godt alternativ. Europapark ligger i byen Rust, sørvest i Tyskland, og er den mest populære fornøyelsesparken i landet.

Effektive køer

Likevel har du ingen grunn til å frykte timelange køer slik som i Disneyland, skal vi tro berg- og dalbane-entusiasten Odd Arne Røste.

– Europapark har mange flere forskjellige attraksjoner, som bidrar til å spre publikum til forskjellige deler av parken, forteller Røste, som i fjor høst var oppe i emnet «berg- og dalbaner» i NRK-programmet «Kvitt eller dobbelt».

Odd Arne Røste

Odd Arne Røste reiser verden rundt og besøker fornøyelsesparker.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Han trekker frem «Blue Fire» og «Silver Star», Europas høyeste berg- og dalbane, som to av de beste banene han noen sinne har kjørt. Og Røste har et visst sammenligningsgrunnlag: I fjor sommer var han innom 22 europeiske fornøyelsesparker på 15 dager.

Les også: Slik blir Harry Potter-land

Billig moro

Det er også enda en grunn til å velge Europapark over Disneyland: For bare 35 euro per voksen (ca. 277 kroner) kan du bruke hele dagen i Europaparks 15 forskjellige områder. I Paris må du derimot betale opptil 58 euro (ca. 457 kroner) for å besøke én av de to parkene.

På den annen side er muligheten stor for at barna helst velger kjente og kjære Disney, hvis det er de som har siste ord i saken. Da anbefales det at man deler opp besøket over flere dager, ettersom det er så godt som umulig å rekke over det 20 kvadratkilometer store området i én åpningstid.

Silver Star, Europapark

«Silver Star» i Europapark er Europas høyeste berg- og dalbane.

Foto: Flickr.com/IBWK

Og ha tålmodighet – det blir fort litt trangt med 15 millioner besøkende i året. Det kan også være verdt å sjekke Disneylands hjemmesider etter gode pristilbud før avreise.

Les også: Verdens beste feriebyer for barn

Skikkelig adrenalinkick

Er Paris og Sør-Tyskland for langt unna, kan berg- og dalbane-ekspert Røste også anbefale de nordtyske parkene Heide-Park sør for Hamburg, og Hansapark nord for Lübeck.

Hvis det berg- og dalbaner som lokker mest, er også fornøyelsesparken Alton Towers i England å anbefale. Den er mindre enn både Europapark og Disneyland, men parken kan friste med banebrytende berg- og dalbaner ved navn «Nemesis», «Oblivion» og «Th13teen», for å nevne noen.

Det er billigst å kjøpe billettene i nettbutikken, og de tilbyr både enkelt- og familiebilletter. Dermed kan en familie på fire slippe unna med 86 pund (ca 823 kroner) for en dag full av moro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oblivion, Alton Towers

«Oblivion» i Alton Towers er ikke for de med dårlig hjerte...

Foto: Flickr.com/irBri

Gode nabotilbud

Vil dere ha det like moro, men med kortere reisevei, kan sommerferien alltids legges innom gode gamle Tivoli i København. Entré og gratis karusellkjøring koster 220 danske kroner for barn, og 300 kroner for voksne. Slenger du på en hundrelapp til, kan du derimot få en «all inclusive»-pakke, som blant annet inkluderer et måltid og inngang til akvariet.

Tar du heller båten til Jylland, ligger Fårup Sommerland bare en 45 minutters biltur unna Hirtshals. For 220 danske kroner per person, får dere både badeland og fornøyelsespark i ett.

Tivoli + bryllup?

I Sverige velger mange å dra til Liseberg i Gøteborg, som skal ha 415 svenske kroner for entré og et åkpass som varer hele dagen. Dere kan også velge billigere billetter med et begrenset antall karusellturer. Har du opplevd Liseberg tidligere, kan du jo denne sommeren legge turen til Stockholm og Gröna Lund i stedet?

De skal ha 379 svenske kroner for inngang og dagspass – men er du rask rekker du kanskje å få med deg et kongelig bryllup på kjøpet?

Har vi glemt din favoritt, eller har du noen gode tips? Si din mening i kommentarfeltet under!