Her er Vestafrikas egen ebolasang

Mens Bob Geldofs nye versjon av «Do they know it's Christmas?» får ny oppmerksomhet i Europa, er det sangen «Africa Stop Ebola» vestafrikanerne lytter til.

Oumou Sangare

Oumou Sangare fra Mali er en av sangerne i videoen som gir gode råd mot ebola.

Foto: Fra Youtube

For 30 år siden ble Bob Geldofs sang kjent da en sultkatastrofe herjet i Øst-Afrika. Nå går pengene fra nyinnspillingen til landene som er rammet av ebolaepidemien i Vest-Afrika.

Men en annen sang, som er skrevet og produsert av kjente musikere fra regionen, skal ikke bare samle inn penger, men gir også informasjon om den skremmende sykdommen.

Vil gi opplæring

Sangen ble innspilt før relanseringen av Geldofs, skriver The Guardian. Her finner vi en rekke av Vestafrikas kjente navn, som Tiken Jah Fakoly fra Elfenbenskysten, Mory Kanté fra Guinea og Amadou & Mariam, Salif Keita og Oumou Sangare fra Mali.

(Hør sangen her)

Sangen er spilt i to versjoner, én på fransk og én på flere lokale språk. «Ikke ta på en som er ebolasyk» heter det i teksten. Her får man råd om å vaske hendene ofte og å komme seg til lege, hvis man kjenner seg syk.

Målet er å forklare så mange som mulig hvordan man kan beskytte seg mot sykdommen.

I tillegg går inntektene fra sangen til Leger uten grenser, melder Danmarks Radio.

I alt er det nå bekreftet 15.145 tilfeller i åtte land, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Salif Keita

Salif Keita (til høyre) er en av de kjente stemmene man kan høre i den afrikanske låta.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Kulturstrøm

  • Prins pusser opp i surfeparadis

    En prins fra en av verdens rikeste kongelige familier, har fått tillatelse til å renovere huset han kjøpte i Lofoten i fjor. – Boplikt ville skapt ei mer levende bygd, sier fastboende.

  • Bollywood-stjerne er koronasmitta

    Amitabh Bachchan har testa positivt for covid-19 og blei laurdag innlagd på sjukehus i heimbyen sin Mumbai. Det melder 77-åringen sjølv på Twitter. Han skriv at familien hans og tilsette allereie har blitt testa og ventar på sine resultat.