NRK Meny
Normal

Her er Vestafrikas egen ebolasang

Mens Bob Geldofs nye versjon av «Do they know it's Christmas?» får ny oppmerksomhet i Europa, er det sangen «Africa Stop Ebola» vestafrikanerne lytter til.

Oumou Sangare

Oumou Sangare fra Mali er en av sangerne i videoen som gir gode råd mot ebola.

Foto: Fra Youtube

For 30 år siden ble Bob Geldofs sang kjent da en sultkatastrofe herjet i Øst-Afrika. Nå går pengene fra nyinnspillingen til landene som er rammet av ebolaepidemien i Vest-Afrika.

Men en annen sang, som er skrevet og produsert av kjente musikere fra regionen, skal ikke bare samle inn penger, men gir også informasjon om den skremmende sykdommen.

Vil gi opplæring

Sangen ble innspilt før relanseringen av Geldofs, skriver The Guardian. Her finner vi en rekke av Vestafrikas kjente navn, som Tiken Jah Fakoly fra Elfenbenskysten, Mory Kanté fra Guinea og Amadou & Mariam, Salif Keita og Oumou Sangare fra Mali.

(Hør sangen her)

Sangen er spilt i to versjoner, én på fransk og én på flere lokale språk. «Ikke ta på en som er ebolasyk» heter det i teksten. Her får man råd om å vaske hendene ofte og å komme seg til lege, hvis man kjenner seg syk.

Målet er å forklare så mange som mulig hvordan man kan beskytte seg mot sykdommen.

I tillegg går inntektene fra sangen til Leger uten grenser, melder Danmarks Radio.

I alt er det nå bekreftet 15.145 tilfeller i åtte land, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Salif Keita

Salif Keita (til høyre) er en av de kjente stemmene man kan høre i den afrikanske låta.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK