Hopp til innhold

Her er verdens største jentegruppe

Den japanske jentegruppa AKB48 har 89 medlemmer. – De gjør det drøyeste av vestlig populærkultur og gir det en tvist, sier Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3.

AKB48

Alle skal få: Med svimlende 89 medlemmer skal alle kunne finne sin favoritt.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

JAPAN-MUSIC/AKB48 To match story JAPAN-MUSIC/AKB48

Yuki Oshima (23) gråter av lykke etter at hun har blitt kronet som gruppens mest populære medlem. Dette fant sted under en årlig populæritetsavstemning.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

Den japanske jentegruppa AKB48 er ikke som alle andre. De er verdens største band, bokstavelig talt, og utnytter den høye medlemsandelen svært kreativt.

Med sine 89 medlemmer fordelt på fire lag kan jentegruppa gi konserter og treffe beundrere hver eneste dag.

De deltar som smågrupper i teaterforestillinger, på TV, og i reklamer og ukeblader. Bandet er en enorm salgssuksess, og har flere ganger tronet toppen av japanske hitlister – gjerne også med ulike singler samtidig.

I fjor omsatte bandet for nærmere én og en halv milliard kroner, ifølge Tokyo Hive.

Unorsk fenomen

– Det er jo umulig å ikke like dette – jeg digger fenomenet og konseptet, men ikke musikken, sier Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3.

– En del asiatiske land har en tendens til å makse alt innen populærkulturen, de gjør det drøyeste av vestlig populærkultur og gir det en tvist, sier Bugge før han utdyper:

– Da Britney kledde seg i skoleuniform, gjorde japanere det samme – i tillegg til å farge håret blått, og å sminke seg som monstre.

Musikksjefen i P3 er skeptisk til norsk variant av AKB48.

– En slik idé er ikke «larger than life», men den er definitivt større en Norge. Jeg tror ingen norske aktører med en tanke om profitt ville satset på en gruppe med 89 medlemmer. Jaga Jazzist blir jo for et soloprosjekt å regne i forhold til AKB48.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Drømmekjæreste

Gruppen ble etablert i 2005, av produsent Yashushi Akimoto, basert på ideen om å skape stjerner fans kan møte om og om igjen – og igjen.

Alderen på medlemmene spenner mellom 12 og 25 år, og med så mange forskjellige egenskaper og personligheter, skal det være lett for fans å finne sin personlige favoritt.

– Selve premisset er selvfølgelig å markedsføre disse jentene som tilgjengelige, en gang i fremtiden, for noen ordentlig heldige gutter. Artister som gifter seg gjør det ofte etter at de har forlatt artisttilværelsen. Noen gifter seg i hemmelighet, sier Keith Cahoon, tidligere sjef hos Tower Records Japan, til Svenska Dagbladet.

– Og det er ikke uvanlig å høre om mannlige fans som bryter sammen, eller til og med tar sitt eget liv, etter at giftermålet har blitt annonsert.

Forholdsnekt

JAPAN-ENTERTAINMENT-WOMEN-AKB48

Minami Minegishi (21) barberte av seg alt håret, og la ut en video på Youtube, der hun gråtende og bukkende ba sine mange millioner fans om unnskyldning.

Foto: AKB48 / Afp

Det ble skandaleoppslag over store deler av verden, da et av medlemmene ble fotografert av et tabloidmagasin på vei hjem fra kjæresten en tidlig morgen.

Ifølge BBC er det nemlig forholdsnekt i gruppen, og slikt gjør man ikke ustraffet!

Det førte i tur til at Minegishi barberte av seg alt håret, og la ut en video på Youtube, der hun gråtende og bukkende ba sine mange millioner fans om unnskyldning.

– Jeg tror ikke jeg blir tilgitt bare fordi jeg gjorde dette, men det første jeg tenkte da jeg så bildene, var at jeg ikke vil slutte i bandet, sier hun gråtende.

– Hvis det er mulig, ønsker jeg av hele mitt hjerte å bli i bandet. Alt jeg gjorde er min egen feil. Jeg er så lei meg, sier hun videre.

Å barbere hodet er en gammel japansk skikk som skal vise skam og ydmykhet, og mange millioner mennesker så videoen av Minegishi i gruppas kanal på Youtube, før klippet ble fjernet.

Utestengelsen ble ikke permanent, og den 24. august ble Minegishi på nytt tatt inn i varmen som et fullverdig medlem. Hun er nå kaptein på et av de fire lagene.

AKB48

Fansen fikk som forventet, sukkersøte og dansbare låter med blanding av engelsk og japansk tekst, da bandet stilte opp på en veldedighetskonsert i 2011.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)