NRK Meny
Normal

Her er verdens rareste festivaler

Ikke alle festivaler er basert på musikk eller hyggelige opplevelser. I Spania kan man dra på festival for å hoppe over babyer, mens i England kaster folk seg ned en bratt skråning på jakt etter en ost. Dette er bare noen av verdens mange rare festivaler.

Mange håpefulle festivalgjengere setter om få uker kursen mot Hove, Øya eller Roskilde. Festivaler er populære feriemål, men der noen lokker med øl, harmoni og god musikk, lokker andre med opplevelser av den mer absurde sorten.

Hopp over en baby

For hva sies om å ta en tur til den tradisjonsrike babyhopp-festivalen? Spanske El Colacho har røtter tilbake til 1620 og er et sted hvor man kan oppleve menn utkledd som djevler jakte på små barn og hoppe over babyer.

Opprinnelsen til dette ritualet er ukjent, men prosessen skal rense babyene for synd og beskytte mot ondskap.

El Colacho, babyhopping

Det kreves god spenst og nerver av stål når man skal foreta et godt babyhopp. Sikkerhetsteamet passer på at underlaget ligger riktig.

Foto: Israel L. Murillo / AP

Fargerik opplevelse

Har man ingen baby for hånden, kan kanskje fargefestivalen Holi være av større interesse. Den religiøse markeringen skjer hver vår og forekommer i en rekke land der det finnes en større indisk befolkning.

Holi har blitt en stor turistattraksjon og under den fargesprakende festivalen feirer deltagerne blant annet med å kaste fargepulver på hverandre.

Holi

Holi er en eksplosjon i farger og markeres over hele verden.

Foto: STRINGER/INDIA / REUTERS

Jakter på osten

Osteløpet i Gloucester i England har foregått i over 200 år og er en halsbrekkende festival der deltagerne prøver å få tak i en ost som ruller ned en bratt skråning. Bakgrunnen til osteløpet er ikke kjent, men det spiller nok mindre rolle for deltagerne som gjør sitt beste for å løpe i kapp osten som kan nå en toppfart på over 110 km/ t.

På grunn av krangling om gjennomføringen er det kun uoffisielle, spontane løp som har blitt gjennomført de siste årene. Men interessen er stor, så i år vil løpet gå sin vante gang.

Osterulling Gloucester

Osteløpet trekker en lang rekke dedikerte tilhengere.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP/ Scanpix

Kroppen i sentrum

Om de fysiske anstrengelsene i Gloucester kan virke krevende, er Blondefestivalen i Latvia et mer behagelig valg. Festivalens deltagere består av unge, blonde kvinner som kler seg i rosa for anledningen.

Det er den Latviske Foreningen for Blonde som står bak festivalen og landets turistapparat sammenligner den likegodt med karnevalet i Rio. Tilskuerne består stort sett av menn, mens deltagerne er kvinner.

Kropp står også i fokus på japanske Hadaka Matsuri, om enn på en litt annen måte. Formålet med den japanske festivalen er å fordrive onde ånder ved kroppskontakt. Den mannsdominerte festivalen samler store deltagerskarer over hele Japan og den største i Okayama trekker 9.000 lettkledde menn.

Nakenfestival

På nakenfestivalen i Japan kan man ikke være redd for litt nærkontakt.

Foto: YOMIURI / Reuters

Legendarisk tomatkrig

La Tomatina foregår i den spanske byen Buñol og er en gatekrig der tomater er ammunisjon. Festivalen er et populært turistmål og det blir kaotiske tilstander i byen da deltagerne fyller den med knuste tomater i den ene timen da krigen pågår.

Da er det betraktelig roligere på snøfestivalen i Sapporo. Dette er Japans største i sitt slag og trekker to millioner besøkende hver vinter. Hundrevis av snø- og isskulpturer gjør Sapporo til et eventyrland under festivaluka.

JAPAN SNØ FESTIVAL

Disse snøkunstnerne fra snøfattige Indonesia gjør sitt beste for å sette preg på bybildet i Sapporo.

Foto: TAKASHI NOGUCHI / Afp

Kreative bygdefestivaler

Den årlige konebæringfestivalen i Sonkajärvi i Finland pleier å få mye oppmerksomhet. Mannen må bære kona gjennom en 250 meter lang hinderbane. Deltagerne trenger ikke å bære sin egen kone og kan gjerne låne av en venn eller nabo. Minimumsvekten må være på 49 kilo og minstealder for å delta er 17 år.

Redneck Games er en stadig mer populær festival som foregår i East Dublin i Georgia, USA. Lekene ble startet i 1996 som en motvekt til OL i Atlanta og har tradisjonelle øvelser som dolokk-kasting, lengdespytting av frø, søppelkasse-dykking og hjulkapsel-kasting.

Konebæringsmesterskapet i Finland

Man må ha sterke skuldre for å delta i konebæringsmesterskapet.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller