Hopp til innhold

Her er trompet-Tines musikktips til påska

Mens popen har spist opp jula, har klassisk musikk fortsatt kontrollen over påska. Her er supertrompetist Tine Thing Helseths påskefavoritter.

Tine Thing Helseth

KLASSISK HØYTID: Hvorfor eier popartistene julen, mens påska tilhører den klassiske musikken? Tine Thing Helseth forsøker å gi svar.

Foto: Tove Bø / NRK

– Dette er musikk jeg forbinder med påsken, enten med det klare påskebudskapet eller musikk som hører våren til. Det er musikk for skiturer, Kvikk Lunsj og appelsiner, peiskos, Mallorca-sol, Netflix-maraton og så videre. Ferie, rett og slett! sier trompetist Tine Thing Helseth.

Som fast programlederprofil i NRK Klassisk har hun fått i oppdrag av NRK å plukke ut den ultimate spillelisten med klassisk musikk til påskehøytiden.

Tine til finalen

ERFAREN: Tine Thing Helseth (27) har spilt tompet siden hun var 7 år og regnes som en av de ledende trompetistene i sin generasjon.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Det var datidens popmusikk

For det meste av påskemusikken synes nemlig å tilhøre klassiske sjangre, mens popartistene eier julen. Hvorfor er det slik?

– Det er så masse fantastisk klassisk musikk som har klare høytidsbudskaper, særlig påske og jul. Det hører til de religiøse fortellingene og det meste av musikken ble skrevet for kirken. Den var en viktig arbeidsgiver for så mange komponister. Og det var datidens samtidsmusikk, popmusikk om du vil. sier Thing Helseth.

– Selve påskebudskapet og påskefortellingen omhandler alle livets mange fasetter: glede, sorg, drama, kjærlighet og død. Så alle kan sette seg inn i det uansett om man er religiøs eller ei, legger hun til.

Hør Tine Thing Helseths påskefavoritter i Wimp:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tine Thing Helseths påskefavoritter» i nytt vindu

– En inneklemt høytid

Vi har også gitt en pop- og rockkjenner i utfordring å finne påskelåter fra populærmusikken.

Finn-Ulrik Berntsen har som koordinator for musikkprodusentene på NRK P1 og P1+ ansvaret for hvilken populærmusikk over to millioner nordmenn daglig lytter til.

Han mener påskemusikken aldri har tatt av på grunn av høytidens plassering på kalenderen.

Finn-Ulrik Berntsen

FRA POPULÆRMUSIKKEN: NRKs Finn-Ulrik Berntsen har fått i oppdrag å finne påskemusikk av det populærmusikalske slaget.

Foto: Jon Branæs / NRK

– Påsken kommer inneklemt mellom to «store» og viktige sesonger. Jula er en stor greie på grunn av alt som skjer og historisk har skjedd, mens sommeren er den lange ferien med sol og varme. Påsken blir en del av våren, som mer blir som et forspill til sommeren, sier han.

Berntsen mener det finnes to typer typiske påskelåter.

– Du har den rolige, litt duvende låta, som er et bilde på rolige dager, sol over fjell og vidder. Så har du den som feirer solen sin tilbakekomst, glede og yrhet, sier han.

Hør Finn-Ulrik Berntsens påskefavoritter i Wimp:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Finn-Ulrik Berntsens påskemusikk» i nytt vindu

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober