Her er trompet-Tines musikktips til påska

Mens popen har spist opp jula, har klassisk musikk fortsatt kontrollen over påska. Her er supertrompetist Tine Thing Helseths påskefavoritter.

Tine Thing Helseth

KLASSISK HØYTID: Hvorfor eier popartistene julen, mens påska tilhører den klassiske musikken? Tine Thing Helseth forsøker å gi svar.

Foto: Tove Bø / NRK

– Dette er musikk jeg forbinder med påsken, enten med det klare påskebudskapet eller musikk som hører våren til. Det er musikk for skiturer, Kvikk Lunsj og appelsiner, peiskos, Mallorca-sol, Netflix-maraton og så videre. Ferie, rett og slett! sier trompetist Tine Thing Helseth.

Som fast programlederprofil i NRK Klassisk har hun fått i oppdrag av NRK å plukke ut den ultimate spillelisten med klassisk musikk til påskehøytiden.

Tine til finalen

ERFAREN: Tine Thing Helseth (27) har spilt tompet siden hun var 7 år og regnes som en av de ledende trompetistene i sin generasjon.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Det var datidens popmusikk

For det meste av påskemusikken synes nemlig å tilhøre klassiske sjangre, mens popartistene eier julen. Hvorfor er det slik?

– Det er så masse fantastisk klassisk musikk som har klare høytidsbudskaper, særlig påske og jul. Det hører til de religiøse fortellingene og det meste av musikken ble skrevet for kirken. Den var en viktig arbeidsgiver for så mange komponister. Og det var datidens samtidsmusikk, popmusikk om du vil. sier Thing Helseth.

– Selve påskebudskapet og påskefortellingen omhandler alle livets mange fasetter: glede, sorg, drama, kjærlighet og død. Så alle kan sette seg inn i det uansett om man er religiøs eller ei, legger hun til.

Hør Tine Thing Helseths påskefavoritter i Wimp:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tine Thing Helseths påskefavoritter» i nytt vindu

– En inneklemt høytid

Vi har også gitt en pop- og rockkjenner i utfordring å finne påskelåter fra populærmusikken.

Finn-Ulrik Berntsen har som koordinator for musikkprodusentene på NRK P1 og P1+ ansvaret for hvilken populærmusikk over to millioner nordmenn daglig lytter til.

Han mener påskemusikken aldri har tatt av på grunn av høytidens plassering på kalenderen.

Finn-Ulrik Berntsen

FRA POPULÆRMUSIKKEN: NRKs Finn-Ulrik Berntsen har fått i oppdrag å finne påskemusikk av det populærmusikalske slaget.

Foto: Jon Branæs / NRK

– Påsken kommer inneklemt mellom to «store» og viktige sesonger. Jula er en stor greie på grunn av alt som skjer og historisk har skjedd, mens sommeren er den lange ferien med sol og varme. Påsken blir en del av våren, som mer blir som et forspill til sommeren, sier han.

Berntsen mener det finnes to typer typiske påskelåter.

– Du har den rolige, litt duvende låta, som er et bilde på rolige dager, sol over fjell og vidder. Så har du den som feirer solen sin tilbakekomst, glede og yrhet, sier han.

Hør Finn-Ulrik Berntsens påskefavoritter i Wimp:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Finn-Ulrik Berntsens påskemusikk» i nytt vindu

Kulturstrøm

  • Putin vil kontrollere rappmusikk

    President Vladimir Putin meiner rapp er basert på «sex, dop og protestar» og vil kontrollere bruken av rappmusikk blant russarar. Han ytra ønskjet på eit møte med kulturelle leiarar i St. Petersburg denne veka. Eit forbod er ikkje aktuelt.

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.