Her er Treholt-klippet du ikke fikk se

Treholt ble klippet ned på Skavlan på TV. Her får du hele det sterke intervjuet.

Video Treholt på Skavlan

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Se spiondømte Arne Treholt som gjest på Skavlan på NRK1.

I kveld var spiondømte Arne Treholt gjest i «Skavlan» på NRK1. Han var invitert etter at beviser i rettssaken mot ham er trukket i tvil , både av en ny bok og av informasjon fra en tidligere POT-spaner.

LES OGSÅ: Treholts ekskone ut mot løgner

Men du fikk ikke se alt på TV. Skavlan ble klippet ned for å tekkes både norske og svenske gjester. Derfor var deler av intervjuet med Arne Treholt klippet ned til halvparten. Likevel har Skavlan-redaksjonen valgt å legge ut hele intervjuet.

– Viktig intervju

– Det er fordi det er vi mener det er viktige ting i det intervjuet vi ikke klarer å få med i programmet. Det oppstår et øyeblikk som blir mye lenger enn det vi hadde planlagt, og som da blir vanskelig å få med i sin helhet, sier redaksjonsleder Leif-Åge Reme i Skavlan-redaksjonen til nrk.no.

LES OGSÅ: Tidligere POT-sjef: - Juks har aldri vært i mine tanker

LES OGSÅ: – Bevisforsfalskning er løgn

– Den norske og svenske virkeligheten er forskjellig når det kommer til kunnskap om Treholt-saken, og det må vi ta hensyn til på TV. Det trenger vi ikke ta hensyn til på nett, sier han.

– Første gang Skavlan legger ut upublisert materiale

Deler av «Skavlan» er vanligvis blitt gjort tilgjengelig på nett kvelden etter opptak eller morgenen etter. Aldri tidligere er upublisert materiale fra sending gjort tilgjengelig.

– Det er første gang nrk.no legger ut mer enn det TV-seerne får se. Hvorfor det?

– Det er et intervju vi mener de som ønsker, skal få se i sin helhet. Det er et veldig sterkt øyeblikk. Samtalen i TV-studioet synliggjorde det skjebnedramaet som ligger i Treholt-saken, sier han.

LES OGSÅ: Fritas fra taushetsplikt i Treholt-saken

LES OGSÅ: Treholt klager inn Qvigstad og Busch

Fikk motstand

Treholt fikk i TV-programmet fortelle historien om naboparet som viste seg å være FBI-spanere, om fengselsoppholdet sammen med sinnslidende fanger i kjelleren på Ila landsfengsel, og om medieoppstyret etter at bevis i Treholt-saken ble trukket i tvil.

Historiene fra tiden etter arrestasjonen og fra soningen fikk Treholt fortelle i fred.

Da han gikk ut mot overvåkningspolitiet og mot påtalemyndigheten møtte han motstand, både fra Skavlan selv, fra tidligere justisminister Anne Holt og fra svenske Robert Aschberg.

LES OGSÅ: - Treholt ble ulovlig overvåket

LES OGSÅ: - Treholt ble ulovlig overvåket

Kulturstrøm

 • 68.400 besøkte Munch-utstilling

  Rekordmange besøkte Munch-utstillingen hos Kode i Bergen, melder Bergens Tidende. Hele 68.400 personer besøkte museet fra utstillingen åpnet i september til den stengte i dag.

 • Oppsiktsvekkende myntfunn

  – Mynten lå bare 15 centimeter ned i jorda, forteller Ben-Harry Johansen, som fant en romersk mynt på øya Dønna på Helgelandskysten. Vitenskapsmuseet omtaler funnet som svært sjeldent.

 • Til topps med tuba

  Tubaisten August Schieldrop (20) er kåret til Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap 2019–2020 blant 180 unge og lovende utøvere av klassisk musikk som var samlet i Oslo i helgen. Prisen er på 50 000 kroner, samt et solistoppdrag med KORK. Schieldrop vant publikumsprisen under konkurrnasen Virtuos i 2018.

  Tubaist August Schieldrop
  Foto: NRK