NRK Meny
Normal

Her er Treholt-klippet du ikke fikk se

Treholt ble klippet ned på Skavlan på TV. Her får du hele det sterke intervjuet.

Video Treholt på Skavlan

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Se spiondømte Arne Treholt som gjest på Skavlan på NRK1.

I kveld var spiondømte Arne Treholt gjest i «Skavlan» på NRK1. Han var invitert etter at beviser i rettssaken mot ham er trukket i tvil , både av en ny bok og av informasjon fra en tidligere POT-spaner.

LES OGSÅ: Treholts ekskone ut mot løgner

Men du fikk ikke se alt på TV. Skavlan ble klippet ned for å tekkes både norske og svenske gjester. Derfor var deler av intervjuet med Arne Treholt klippet ned til halvparten. Likevel har Skavlan-redaksjonen valgt å legge ut hele intervjuet.

– Viktig intervju

– Det er fordi det er vi mener det er viktige ting i det intervjuet vi ikke klarer å få med i programmet. Det oppstår et øyeblikk som blir mye lenger enn det vi hadde planlagt, og som da blir vanskelig å få med i sin helhet, sier redaksjonsleder Leif-Åge Reme i Skavlan-redaksjonen til nrk.no.

LES OGSÅ: Tidligere POT-sjef: - Juks har aldri vært i mine tanker

LES OGSÅ: – Bevisforsfalskning er løgn

– Den norske og svenske virkeligheten er forskjellig når det kommer til kunnskap om Treholt-saken, og det må vi ta hensyn til på TV. Det trenger vi ikke ta hensyn til på nett, sier han.

– Første gang Skavlan legger ut upublisert materiale

Deler av «Skavlan» er vanligvis blitt gjort tilgjengelig på nett kvelden etter opptak eller morgenen etter. Aldri tidligere er upublisert materiale fra sending gjort tilgjengelig.

– Det er første gang nrk.no legger ut mer enn det TV-seerne får se. Hvorfor det?

– Det er et intervju vi mener de som ønsker, skal få se i sin helhet. Det er et veldig sterkt øyeblikk. Samtalen i TV-studioet synliggjorde det skjebnedramaet som ligger i Treholt-saken, sier han.

LES OGSÅ: Fritas fra taushetsplikt i Treholt-saken

LES OGSÅ: Treholt klager inn Qvigstad og Busch

Fikk motstand

Treholt fikk i TV-programmet fortelle historien om naboparet som viste seg å være FBI-spanere, om fengselsoppholdet sammen med sinnslidende fanger i kjelleren på Ila landsfengsel, og om medieoppstyret etter at bevis i Treholt-saken ble trukket i tvil.

Historiene fra tiden etter arrestasjonen og fra soningen fikk Treholt fortelle i fred.

Da han gikk ut mot overvåkningspolitiet og mot påtalemyndigheten møtte han motstand, både fra Skavlan selv, fra tidligere justisminister Anne Holt og fra svenske Robert Aschberg.

LES OGSÅ: - Treholt ble ulovlig overvåket

LES OGSÅ: - Treholt ble ulovlig overvåket

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form