Hopp til innhold

Her er Treholt-klippet du ikke fikk se

Treholt ble klippet ned på Skavlan på TV. Her får du hele det sterke intervjuet.

Video Treholt på Skavlan

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Se spiondømte Arne Treholt som gjest på Skavlan på NRK1.

I kveld var spiondømte Arne Treholt gjest i «Skavlan» på NRK1. Han var invitert etter at beviser i rettssaken mot ham er trukket i tvil , både av en ny bok og av informasjon fra en tidligere POT-spaner.

LES OGSÅ: Treholts ekskone ut mot løgner

Men du fikk ikke se alt på TV. Skavlan ble klippet ned for å tekkes både norske og svenske gjester. Derfor var deler av intervjuet med Arne Treholt klippet ned til halvparten. Likevel har Skavlan-redaksjonen valgt å legge ut hele intervjuet.

– Viktig intervju

– Det er fordi det er vi mener det er viktige ting i det intervjuet vi ikke klarer å få med i programmet. Det oppstår et øyeblikk som blir mye lenger enn det vi hadde planlagt, og som da blir vanskelig å få med i sin helhet, sier redaksjonsleder Leif-Åge Reme i Skavlan-redaksjonen til nrk.no.

LES OGSÅ: Tidligere POT-sjef: - Juks har aldri vært i mine tanker

LES OGSÅ: – Bevisforsfalskning er løgn

– Den norske og svenske virkeligheten er forskjellig når det kommer til kunnskap om Treholt-saken, og det må vi ta hensyn til på TV. Det trenger vi ikke ta hensyn til på nett, sier han.

– Første gang Skavlan legger ut upublisert materiale

Deler av «Skavlan» er vanligvis blitt gjort tilgjengelig på nett kvelden etter opptak eller morgenen etter. Aldri tidligere er upublisert materiale fra sending gjort tilgjengelig.

– Det er første gang nrk.no legger ut mer enn det TV-seerne får se. Hvorfor det?

– Det er et intervju vi mener de som ønsker, skal få se i sin helhet. Det er et veldig sterkt øyeblikk. Samtalen i TV-studioet synliggjorde det skjebnedramaet som ligger i Treholt-saken, sier han.

LES OGSÅ: Fritas fra taushetsplikt i Treholt-saken

LES OGSÅ: Treholt klager inn Qvigstad og Busch

Fikk motstand

Treholt fikk i TV-programmet fortelle historien om naboparet som viste seg å være FBI-spanere, om fengselsoppholdet sammen med sinnslidende fanger i kjelleren på Ila landsfengsel, og om medieoppstyret etter at bevis i Treholt-saken ble trukket i tvil.

Historiene fra tiden etter arrestasjonen og fra soningen fikk Treholt fortelle i fred.

Da han gikk ut mot overvåkningspolitiet og mot påtalemyndigheten møtte han motstand, både fra Skavlan selv, fra tidligere justisminister Anne Holt og fra svenske Robert Aschberg.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober