Hopp til innhold

Her er Torill Koves Oscar-kjole

LOS ANGELES (NRK): Hun er den eneste nordmannen som har vært nominert til Oscar tre ganger. I dag kan hun vinne sin andre gullstatuett, og med seg inn i salen har hun en helt spesiell gjest.

Torill kove viser frem kjolene på hotellet

GLEDER SEG: – Hvis en Oscar betyr at jeg får lage flere filmer, så er det viktig med en Oscar. Men det er det ikke sikkert at det gjør. Uansett blir det fryktelig gøy om jeg vinner, sier Kove til NRK.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– Det begynner å bli litt mindre hektisk enn det har vært de siste uke, forteller den kanadisk-bosatte animatøren Torill Kove (56).

NRK møter henne lørdag, dagen før den store dagen. Endelig kan hun puste ut etter dager med en endeløs rekke av fester og møter, blant annet en æresfest for alle de kanadiske stjernene som befinner seg i byen og møte med storstudioet Disney.

Kjolen er selvfølgelig på plass, akkurat som kjolen til datteren Runa (12). Det er venninnen Jackie Vatnesdal som har designet dem begge.

– Jeg ville at den skulle ha lange armer, sist gang så frøys jeg så innmari, forteller Kove, mens hun haler den lange, silkekjolen ut av klesposen inne på hotellrommet.

Torill Kove under Oscar-oppløpet

HEKTISK: Alle vil ha en bit av Torill Kove under oppkjøringen til Oscar-utdelingen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Eksklusiv gjest

Torill Kove foran pappfigur av seg selv

MØTER SEG SELV I DØRA: Ved inngangsdøra til den norske Moods of Norway-butikken står både Kove og Tyldum, riktignok i papp.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Som en av få nordmenn har hun stått på scenen med Oscar-statuetten i hånden. I 2007 vant hun nemlig en Oscar for beste animerte kortfilm, den samme kategorien som hun er nominert til i år med filmen Moulton og meg.

Den gang var hun svært nervøs, men hun merket en ro som senket seg da hun steg opp på scenen.

– Jeg husker at jeg ikke så noen ting. Det var som å snakke til millioner av mennesker, men samtidig som å snakke til en vegg.

I år som i 2007 blir det en svært eksklusiv gjeng som sitter i salen på Kodak Theatre under utdelingen. Torill Kove har fått ta med seg én gjest – det ble datteren Runa. Og når Kove får spørsmål om hva hun gleder seg mest til, er det å oppleve Oscar-seansen sammen med den tolv år gamle datteren.

– Jeg gleder meg til å dele det hele sammen med henne.

Takketalen i lomma

Torill Kove i Oscar-kjolen

KLASSISK: Kove forteller at hun ville ha en klassisk kjole med lange ermer.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Vinnersjansene anser hun som 50/50 – enten så vinner hun eller så gjør hun ikke det.

– Det er ikke gøy å være nominert til Oscar hvis man ikke tror at man kan vinne. Det hadde selvfølgelig vært kjempegøy, sier hun før gallakjolen igjen pakkes ned i den beige klesposen før den skal på igjen for verdenspressen søndag ettermiddag.

Kulturstrøm

 • Lattervekkande steinandlet

  – Ingen har sagt at jul er enkelt. Det som skal vera å samla familien i høgtida, er for nokon krampaktig hygge, for andre kamuflert katastrofe eller ei sprengladning av irritasjonsmoment. Og kjem du frå Sørlandet, då brest slike demningar så å seie aldri. Det veit dei å utnytta i «Small talk – Ring julen inn med familien Dvergsnes» på Kilden i Kristiansand, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl.

 • Kina hevder arrestert BBC-reporter ikke identifiserte seg

  En journalist fra BBC ble søndag pågrepet av politiet mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai mot myndighetenes covid-tiltak. Ifølge kringkasteren ble mannen, som nå er løslatt, slått og sparket av politiet i varetekt.

  – Det er absolutt ingen unnskyldning for at journalister som dekker pågående protester blir slått av politiet, sier Storbritannias næringslivsminister Grant Shapps ifølge Reuters.

  Ifølge nyhetsbyrået sier Kinas utenriksdepartement mandag at BBC-reporteren ikke identifiserte seg som en
  journalist.

  Departementets talsmann Zhao Lijian sa at de hadde lagt merke til BBC-uttalelsen om hendelsen, men hevder at den ikke reflekterte det som skjedde.

  Senere mandag morgen uttaler Storbritannias innenriksminister, Grant Shapps, at hendelsen er «uakseptabel» og «foruroligende».

  – Uansett hva som skjer, skal pressefriheten holdes hellig, uttaler Shapps, ifølge AFP.