Her er Torill Koves Oscar-kjole

LOS ANGELES (NRK): Hun er den eneste nordmannen som har vært nominert til Oscar tre ganger. I dag kan hun vinne sin andre gullstatuett, og med seg inn i salen har hun en helt spesiell gjest.

Torill kove viser frem kjolene på hotellet

GLEDER SEG: – Hvis en Oscar betyr at jeg får lage flere filmer, så er det viktig med en Oscar. Men det er det ikke sikkert at det gjør. Uansett blir det fryktelig gøy om jeg vinner, sier Kove til NRK.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– Det begynner å bli litt mindre hektisk enn det har vært de siste uke, forteller den kanadisk-bosatte animatøren Torill Kove (56).

NRK møter henne lørdag, dagen før den store dagen. Endelig kan hun puste ut etter dager med en endeløs rekke av fester og møter, blant annet en æresfest for alle de kanadiske stjernene som befinner seg i byen og møte med storstudioet Disney.

Kjolen er selvfølgelig på plass, akkurat som kjolen til datteren Runa (12). Det er venninnen Jackie Vatnesdal som har designet dem begge.

– Jeg ville at den skulle ha lange armer, sist gang så frøys jeg så innmari, forteller Kove, mens hun haler den lange, silkekjolen ut av klesposen inne på hotellrommet.

Torill Kove under Oscar-oppløpet

HEKTISK: Alle vil ha en bit av Torill Kove under oppkjøringen til Oscar-utdelingen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Eksklusiv gjest

Torill Kove foran pappfigur av seg selv

MØTER SEG SELV I DØRA: Ved inngangsdøra til den norske Moods of Norway-butikken står både Kove og Tyldum, riktignok i papp.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Som en av få nordmenn har hun stått på scenen med Oscar-statuetten i hånden. I 2007 vant hun nemlig en Oscar for beste animerte kortfilm, den samme kategorien som hun er nominert til i år med filmen Moulton og meg.

Den gang var hun svært nervøs, men hun merket en ro som senket seg da hun steg opp på scenen.

– Jeg husker at jeg ikke så noen ting. Det var som å snakke til millioner av mennesker, men samtidig som å snakke til en vegg.

I år som i 2007 blir det en svært eksklusiv gjeng som sitter i salen på Kodak Theatre under utdelingen. Torill Kove har fått ta med seg én gjest – det ble datteren Runa. Og når Kove får spørsmål om hva hun gleder seg mest til, er det å oppleve Oscar-seansen sammen med den tolv år gamle datteren.

– Jeg gleder meg til å dele det hele sammen med henne.

Takketalen i lomma

Torill Kove i Oscar-kjolen

KLASSISK: Kove forteller at hun ville ha en klassisk kjole med lange ermer.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Vinnersjansene anser hun som 50/50 – enten så vinner hun eller så gjør hun ikke det.

– Det er ikke gøy å være nominert til Oscar hvis man ikke tror at man kan vinne. Det hadde selvfølgelig vært kjempegøy, sier hun før gallakjolen igjen pakkes ned i den beige klesposen før den skal på igjen for verdenspressen søndag ettermiddag.

Kulturstrøm

 • Palmesus-gründer lager ny festival

  Heine Strømme har allerede booket tre artister til sin nye festival Sommerbris, skriver fvn.no. Di Derre, Stavangerkameratene og Ina Wroldsen skal opptre på den allsangvennlige festivalen som finner sted på Odderøya i Kristiansand i 2020.

  Heine Strømme, tidligere markedsføringsansvarlig for Oktoberfest Chateu Neuf
  Foto: Vegard Nekstad
 • Elina Krantz selger Stand up Norge

  Eier Elina Krantz selger humorselskapet Stand up Norge. Stand up Norge driver blant annet Latter i Oslo, og har en rekke av landets mest kjente komikere i stallen. Krantz startet selskapet i 1997, og selger det nå til All Things Live, melder DN.

  Elina Krantz
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix