Hopp til innhold

Her er Timbuktus svar på SDs flygeblader

Sverigedemokratenes oppfordring til flyktninger om å holde seg vekk fra Sverige, har satt sinn i kok. Nå spres artisten Timbuktus svar som ild i tørt gress på sosiale medier.

Timbuktus Åkesson-brev

SVARTE: «Takk for at vi fikk skrive under vårt flygeblad med deres navn». Slik starter artisten Timbuktus fiktive takkebrev fra SD-leder Jimmie Åkesson til det svenske folk. Se hele meldingen lengre ned i artikkelen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix / Skjermdump

Det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna har begynt å distribuere flygeblader flere steder langs Europas yttergrenser, der de advarer flyktninger mot å sette kursen mot Sverige.

På flygebladene hevdes det blant annet at det svenske samfunnet er i ferd med å gå i oppløsning, og at landet ikke har mer å tilby flyktningene enn telt og campingsenger.

At flygebladene er undertegnet med «det svenske folk», har fått flere til å reagere. En rekke Twitter-brukere tar nå avstand fra flygebladet under emneknaggen #inteimittnamn.

Laster Twitter-innhold

Deler fiktivt takkebrev fra Åkesson

Blant dem tar til motmæle er rapperen Jason Diakite, bedre kjent under artistnavnet Timbuktu.

Sammen med grafisk designer Mattias Lundin har han skrevet et fiktivt takkebrev fra Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson og til det svenske folket, skriver Aftonbladet.

«Vi forbeholder oss retten til å vri på sannheten og iblant lyve rett ut når vi anser at det passer oss» heter det blant annet i brevet, som er lagt ut på artistens Instagram-, Facebook- og Twitter-profiler, og som er blitt delt over 15.000 ganger.

– Jeg synes SDs påstander om Sverige i det flygebladet som ble delt ut i Hellas er skandaløse og usanne; at de i tillegg velger å signere med «det svenske folket» er uærlighet på marianergropnivå, og jeg kan bare beklage at deres parti fortsetter sin menneskefiendtlige propaganda, skriver artisten i en SMS til Aftonbladet.

– Løgnaktig

Sverigedemokratene synes på sin side ikke noe om det fiktive brevet i Jimmie Åkessons navn.

– Jeg synes det er dypt uærlig at Timbuktu velger å bevisst forvrenge vårt politiske budskap, sier SDs pressesekretær Christian Krappedal til avisen.

Artisten er ikke den eneste som har reagert på Sverigedemokratenes flygebladkampanje. Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson beskylder partiet for å «spre dritt» om Sverige.

– Dette bekrefter jo hva slags parti Sverigedemokratene er. Et parti som er beredt til å lyve for å få frem sine politiske poenger. Det synes jeg i grunnen er veldig alvorlig, sier Johansson til Sveriges Radio.

Kulturstrøm

 • Samler inn penger til statue av Freya

  «Statue til minne om hvalrossen Freya» heter Spleisen som ble opprettet kort tid etter at hvalrossen ble avlivet søndag morgen.

  – Alle pengene som samles inn går til produksjonen av en statue av hvalrossen, står det i innsamlingen.

  I skrivende stund er det samlet inn i underkant av 10.000 kroner.

  Om prosjektet ikke skulle bli noe av, går pengene til WWF Norge.

  Hvalrossen Freya på brygge
  Foto: NRK
 • VG: TV 2 og Altibox i nye forhandlinger

  Det opplyser kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisa mandag.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier Veggeland videre.

  Helt siden 1. april har 530.000 Altibox-kunder og godt over en million TV-seere vært uten TV 2.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • Venteliste på «Sataniske vers»

  Interessen for boken «Sataniske vers» på bibliotekene i Oslo har blusset opp.

  Fredag ble forfatteren Salman Rushdie angrepet på en scene i New York.

  Før dette var det null venteliste på boken. Mandag formiddag hadde 145 personer stilt seg i kø for å lese «Sataniske vers».

  Ventelista gjelder for alle utgaver på alle språk. På flere språk er det fortsatt ledige eksemplarer enkelte steder.

  Biblioteket sier at de nå vurderer å kjøpe inn flere eksemplarer på grunn av etterspørselen.