NRK Meny
Normal

Her er Timbuktus svar på SDs flygeblader

Sverigedemokratenes oppfordring til flyktninger om å holde seg vekk fra Sverige, har satt sinn i kok. Nå spres artisten Timbuktus svar som ild i tørt gress på sosiale medier.

Timbuktus Åkesson-brev

SVARTE: «Takk for at vi fikk skrive under vårt flygeblad med deres navn». Slik starter artisten Timbuktus fiktive takkebrev fra SD-leder Jimmie Åkesson til det svenske folk. Se hele meldingen lengre ned i artikkelen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix / Skjermdump

Det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna har begynt å distribuere flygeblader flere steder langs Europas yttergrenser, der de advarer flyktninger mot å sette kursen mot Sverige.

På flygebladene hevdes det blant annet at det svenske samfunnet er i ferd med å gå i oppløsning, og at landet ikke har mer å tilby flyktningene enn telt og campingsenger.

At flygebladene er undertegnet med «det svenske folk», har fått flere til å reagere. En rekke Twitter-brukere tar nå avstand fra flygebladet under emneknaggen #inteimittnamn.

Laster Twitter-innhold

Deler fiktivt takkebrev fra Åkesson

Blant dem tar til motmæle er rapperen Jason Diakite, bedre kjent under artistnavnet Timbuktu.

Sammen med grafisk designer Mattias Lundin har han skrevet et fiktivt takkebrev fra Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson og til det svenske folket, skriver Aftonbladet.

«Vi forbeholder oss retten til å vri på sannheten og iblant lyve rett ut når vi anser at det passer oss» heter det blant annet i brevet, som er lagt ut på artistens Instagram-, Facebook- og Twitter-profiler, og som er blitt delt over 15.000 ganger.

Laster Instagram-innhold

– Jeg synes SDs påstander om Sverige i det flygebladet som ble delt ut i Hellas er skandaløse og usanne; at de i tillegg velger å signere med «det svenske folket» er uærlighet på marianergropnivå, og jeg kan bare beklage at deres parti fortsetter sin menneskefiendtlige propaganda, skriver artisten i en SMS til Aftonbladet.

– Løgnaktig

Sverigedemokratene synes på sin side ikke noe om det fiktive brevet i Jimmie Åkessons navn.

– Jeg synes det er dypt uærlig at Timbuktu velger å bevisst forvrenge vårt politiske budskap, sier SDs pressesekretær Christian Krappedal til avisen.

Artisten er ikke den eneste som har reagert på Sverigedemokratenes flygebladkampanje. Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson beskylder partiet for å «spre dritt» om Sverige.

– Dette bekrefter jo hva slags parti Sverigedemokratene er. Et parti som er beredt til å lyve for å få frem sine politiske poenger. Det synes jeg i grunnen er veldig alvorlig, sier Johansson til Sveriges Radio.

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.