Hopp til innhold

Her er tallene som avliver aldersmyten

Nei, «alle» 40-åringene ser ikke på «Skam». Det viser ferske tall fra NRK.

Skam på Gullruten

ÅRETS SNAKKIS: I snitt har 459 000 sett episodene i andre sesong av Skam, hvor man følger førsteklassingene Noora, Chris, Sana, Eva og Vilde ved Hartvig Nissen videregående. Her er skuespillerne under årets Gullruten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

sirkeldiagram over hvor mange som har sett skam

OVERSIKT: Av de som har sett Skam ser alderfordelingen slik ut.

Foto: NRK

Mens slutten av sesong to av «Skam» utspilte seg i slutten av mai, og alle – også Kari (81) – lurte på når William skulle svare Noora, kom seriens opprinnelige målgruppe med en innstendig oppfordring: La oss ha «Skam» i fred.

«Jeg tror de 50 årige-anmelderne er fornøyde, men Skam har helt klart mistet meg.» skrev en anonym 16-åring i Aftenposten.

15-åringer NRK snakket med, mente serien hadde forandret seg etter at eldre seere var kommet til.

– Nå som seerne er blitt eldre, gjør serien mer for å tilfredsstille et eldre publikum. Det karakterene gjør er urealistisk for folk på vår alder, sa Thea Jebsen til NRK.

Nå viser nye tall fra NRK Analyse at det ikke var så mange eldre som så på «Skam» likevel. Av de som har sett Skam ser alderfordelingen slik ut:

 • 8 prosent er over 50 år
 • 8 prosent er mellom 40 og 49 år
 • 22 prosent er mellom 30 og 39 år
 • 37 prosent er mellom 20 og 29 år
 • 25 prosent er mellom 15 og 19 år

Les også: Kari (81): – Hvis William svikter Noora, er det over og ut

Færre enn man fikk inntrykk av

– Det er færre 40-åringer som ser på «Skam» enn det man fikk inntrykk av gjennom det offentlige ordskiftet. Et par uker i mai måned virket det som om det var like mange gamle som unge som så på serien, sier Håkon Lund Sørensen, medieanalytiker i NRK Analyse.

Sørensen forteller at kjennskapsundersøkelsen viser en total fordeling av seerne. Det er med andre ord ikke noe krav til hvor mye eller hvor lenge man har sett på serien.

– Det er naturlig å anta at de yngre også har sett mer. I kjennskapstesten ser vi at de yngre har mer detaljkunnskap om serien og at de har sett den på flere plattformer. Det tyder på at det har hatt et høyere konsum, sier Sørensen til NRK.

Problem skapt av media

Bare 16 prosent av Skam-seerne er over 40 år, mens 62 prosent er mellom 15 og 29 år. Jo eldre en er, jo mindre er sjansen for at en har sett serien.

Redaksjonssjef for TV i P3, Håkon Moslet, tror tematikken om voksne «Skam»-seere er skapt av media.

– Det har vært mange voksne stemmer som har tatt mye plass i mediebildet i løpet av forsommeren. De har både snakket om og analysert «Skam». Og media er fullt av 40-åringer, så det er en myte som har blitt gjentatt og gjentatt.

Serien og nettstedet eies fremdeles av ungdommen, mener Moslet.

– «Skam» lever på to plattformer. Kommentarfeltet på P3.no har vært veldig levende og preget av unge stemmer.

NRK-serien «Skam» blir kritisert for å være for opptatte av å tilfredsstille foreldregenerasjonen. Nå hiver også besteforeldrene seg på.

Kulturstrøm

 • Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

  Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

  Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

  – Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

  Karin Krog og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr.
  Foto: Helge Brekke
 • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

  Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

  På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

  Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

  Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB