Her er Obamas Spotify-favoritter

USAs president har publisert musikken som skal tonesette den kommende valgkampen. Wilco, Al Green, Bruce Springsteen og Arcade Fire er noen av artistene som skal få opp energinivået i Obamas leir.

Barack Obama

Barack Obama tar med seg et bredt utvalg musikk inn ivalgkampen.

Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Mange mener at Obamas bruk av sosiale medier var med på å avgjøre forrige valgkamp. Denne gangen prøver presidenten og overbevise velgerne om at både musikksmaken og den politiske agendaen er verdt å gi en stemme til.

Presidenten kom i kveld med en melding på Twitter hvor han offentliggjorde låtene som utgjør kampanjens offisielle spilleliste.

– Nærmest en helgardering

Hvor stor rolle presidenten har hatt i låtutvalget er usikkert, men spillelisten skal gjenspeile både presidenten og valgkampmedarbeidernes smak.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

Mats Borch Bugge er usikker på slagkraften i Obamas Spotify-liste.

Foto: NRK

– Dette er jo nærmest en helgardering, og de virker som om han prøver og nå alle på en gang. Han liker sikkert noen av artistene personlig, som Booker T, Al Green og Earth Wind and Fire, men jeg er mer skeptisk til om han har hørt om et band som Noah and The Whale, sier musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

– Gjenspeiler hans politiske problem

Presidenten er kjent for å være veldig musikkinteressert, og skapte store overskrifter da han nylig sang et par strofer fra Al Greens «Lets Stay Together».

Samme sang er selvfølgelig på spillisten, i godt selskap av soulklassikere med Aretha Franklin, Booker T & The MGs og Earth Wind and Fire. Men i tillegg inneholder lista et utvalg artister som kanskje ikke er helt i Obamas ånd.

– Jeg synes lista gjenspeiler det politiske problemet til Obama. Han prøver å please litt for mange, og da blir resultatet litt kraftløst. Det hadde selvsagt vært morsommere om det hadde vært hans personlige smak som fikk råde, men det kan man kanskje ikke forvente i disse valgkamptider, mener Bugge.

P3s musikksjef trekker på smilebåndet over at Ricky Martin, som annonserte at han var homofil i 2010, også er å finne blant Obamas kampanjemusikk.

– Han er vel også der for å nå en bestemt gruppe, og det får lista til å se enda mer krampaktig ut, sier Bugge.

Her er låtene fra Obama-kampanjen:

Obama Spotify
Foto: spotify

Kulturstrøm

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.