Hopp til innhold

Her er Norges ukjente stjerne

Her er Dorthe Dreier, landets ukjente stjerne. Hun slår både Marit Larsen, Lene Marlin og Ane Brun og er landets mest spilte kvinnelige artist på radio.

Dorthe Dreier

Dorthe Dreier er den kvinnelige artisten i Norge som blir spilt mest på radio.

Foto: Bo Mathisen

Ukjent for deg? Du har garantert hørt henne. Kanskje uten å reflektere over det. Damas håndtering av dype bratsj-strenger er å høre på mange av Norges mest spilte låter. «Foot of the Mountain», «When Susanne cries» og «This is me, this is you» er bare noen av dem.

Ukjent stjerne

Når musikernes vederlagsbyrå, Gramo hvert år offentliggjør de mest spilte artistene i landet, dukker alltid navnet Dorthe Dreier opp på øverste del av lista.

– Jeg har vært med på mye rart. Ofte når noe blir spilt dukker jeg opp i bakgrunnen, men det er ingen som vet om det. Det hender ofte når jeg kjører bil og lytter til radioen, at jeg kjenner igjen litt av hvert. Det er bare hyggelig, sier Dorthe Dreier, som til daglig er ansatt i Oslo filharmoniske orkester .

Hun havner langt foran andre kvinnelige artister som Marit Larsen, Maria Mena og alle de andre artistene hun spiller for.

Oslo-filharmonien

Oslo-Filharmonien

Oslo-Filharmonien

Foto: Bo Mathisen

Hvis man legger sammen radiospilletiden hennes de de siste tre årene har Dorthe Dreier faktisk vært på radioen i over en måned!

– Sier du ja til alt?

– Hvis jeg kan. Det er på en måte hobbyen min å være med, jeg synes det er gøy. Jeg sier ja om det passer inn i hverdagen, familielivet og orkesterjobb.

– Hva er det morsomste?

– Det er jobben i Oslo-Filharmonien. Det er veldig gøy å gå på jobb hver dag, jeg tror jeg har verdens beste jobb!, sier hun.

Gir ingen spesiell prestisje

Dreier og hennes tre kollegaer i sideprosjektet Oslo Session Strings er så gode på å lydlegge annen type musikk, at de blir kontaktet når alle de store norske skal i studio. Det har gjort at alle de fire musikerne ligger helt i toppen av Gramos liste.

– Jeg har en kvartett som jeg spiller ganske fast med. Her er jeg og tre av mine kolleger fra Oslo-Filharmonien som har en del jobber sammen med.

Å være med på slike innspillinger er ikke noe som gir spesielt høy prestisje i Dreyers miljø, men selv synes hun det er litt tøft.

– Jeg synes det er veldig stas å få være med på mange forskjellige ting. Jeg koser meg med det. Jeg har alle platene hjemme, og synes det er gøy. Vi har veldig mange flinke artister i Norge og det er en ære å få være med.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.