Her er Norges eldste klesplagg

– Dette funnet er helt spesielt, også i internasjonal sammenheng, sier forsker om en 1700 år gammel kjortel som er funnet i Jotunheimen.

Norges eldste klesplagg, en kjortel, ble funnet i Jotunheimen i 2011. Nå er den forsket på, her er funnene.

300 år etter Kristus var mannen som eide denne kjortelen trolig på reinsdyrjakt i Jotunheimen.

Marianne Vedele

Marianne Vedeler.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Trolig var han en rik mann, denne karen som Norges eldste klesplagg ble vevd til. Kjortelen er 1700 år gammel og stoffet av veldig fint lammeull med en spesielt fin kvalitet. Man har også brukt en relativt avansert type vevteknologi for å fremstille den.

– Man kan man lure på hva slags sosialt nivå disse folkene har hatt, sier Marianne Vedeler som er førsteamanuensis Kulturhistorisk museum.

Unikt i europeisk sammenheng

For to år siden ble det gjort noen helt unike funn i Jotunheimen. Varme somre og lite snø gjør at spor fra tidligere tider gjør seg gjeldende. Arkeologer gjorde funn av både sko, tekstiler, en vott, jaktutstyr og teltplugger. Og en meget forseggjort kjortel.

Sømkunst

Stoffet er vevd i det fineste lammeull.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Kanskje ble plagget gitt videre? Vi vet ikke hvor det ble fremstilt, sier Vedeler.

Kanskje ble det til og med stjålet. Iallefall, etter å ha vært godt brukt, slitt og lappet, havnet det i Jotunheimen på 2000 meters høyde. Her var det høyst sansynligvis en jeger som gjorde seg nytte av det da han jaktet etter rein.

Verdens eldste klesplagg

Mannen som brukte kjortelen var smal.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Kjortelen er laget til en mann. Det kan man se fordi den er såpass kort. På den tiden var det ingen kvinner som gikk med kjortler over knærne, det er vi ganske sikker på. Den er ganske smal. Det kan hende den har krympet litt, men om vi sammenligner med de få andre plaggene som er bevart i resten av Europa, så har de samme formen.

Sømkunst, Norges eldste klesplagg

Det er brukt relativ avansert type vevteknologi for å fremstille kjortelen.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Forskning viser nå at det også er unikt i europeisk sammenheng.

Reinfangst

Forskerne vet ikke hvor kjortelen er fremstilt, men den har veldig store likhetstrekk med stoffer som er funnet i andre deler av Europa.

Norges eldste vott

Er dette Norges eldste vott?

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Dette er et plagg som ble brukt i mange områder i Europa under romertiden. Her i Norge setter vi det i forbindelse med reinfangst, som var av store dimensjoner på den tiden.

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films