Hopp til innhold

Her er landene Norge skal konkurrere mot i ESC-semifinalen  

Norge skal konkurrere i den andre delen av den siste semifinalen i Tel Aviv 16. mai. – Gulltrekning for Norge, mener ESC-fansen.

NRK offentliggjør artistene til MGP 2019

En av disse artistene skal delta i siste del av semifinalen i Tel Aviv 16. mai

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det skapte politisk debatt da Netta vant med låten «Toy» i Lisboa for Israel i fjor. Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, måtte gå noen ekstra runder før de bestemte at Tel Aviv skal være arrangørbyen for Eurovision Song Contest.

Årets finale i Eurovision Song Contest blir arrangert i Tel Aviv i Israel 18. mai, og før det skal det være to semifinaler 14. og 16. mai. Totalt skal 42 land delta, og 11 land har så langt valgt ut sin delegasjon.

I dag ble det trukket ut hvilke land som skal konkurrere i hvilken semifinale. Norge ble trukket ut til og delta i den 2. semifinalen 16. mai. Norges sang skal fremføres i andre halvdel av den kveldens konkurranse. Rekkefølgen utover det er enda ikke bestemt.

Disse deltar i 1. semifinale 14. mai

Norge deltar 2. semifinale 16. mai

– Gulltrekning for Norge

Blogger og MGP-ansvarlig for nettstedet ESCnorge Anders Tangen, tror det kan ha litt og si hvilke land man skal konkurrere mot, og hvor i semifinalen man får opptre.

– Ofte kan det være flere som ser på i andre halvdel. Det tar tid og etablere seere, sier Anders Tangen.

Anders Tangen

Anders Tangen som driver nettstedet escnorge.net tror det kan være bra for delegasjonen fra Norge og havne i den siste delen av semifinalen i Tel Aviv.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Han tror også det er lettere å huske de siste som har opptrådt når seerne skal gi sine stemmer på melodien de liker best.

– Dette er en gulltrekning for Norge og personlig må jeg også si at med Norge i finalen 16. mai, med 17. mai dagen derpå, og finalen 18. mai, så må jo dette bare bli noen fine dager, sier Tangen.

Storfornøyd

Lederen av den norske Grand Prix-klubben tror det å få delta i siste halvdel i semifinalen er mer psykologisk. Men synes Norge har vært heldig med trekningen. Norge skal delta i samme semifinale som Sverige og Danmark, som han mener kan være en fordel.

– Sverige og Danmark bruker jevnt over å gi oss poeng. Det er nok de landene som er mest kulturelt lik oss, så jeg må si vi ESC-fans er storfornøyd med dette, sier Thomassen.

Morten Thomassen og Conchita Wurst

Morten Thomassen sammen med artisten Conchita Wurst som vant i 2014.

Foto: Privat

Thomassen tror også at det kan være en økonomisk fordel for delegasjonen fra Norge med å dra senere ned til Tel Aviv, når man skal delta 16. mai og ikke 14. mai. Noe MGP-sjefen i Norge, Stig Karlsen er enig i.

– Vi iverksetter logistikken rundt avreisen og bestillinger nå som vi vet at vi skal i semifinalen 16. mai, sier Stig Karlsen.

– Må ha tillit til publikum

Karlsen mener for øvrig at mange er veldig fokusert på hvor man blir plassert i en semifinale og overanalyserer det.

– Vi må ha tillit til publikum. Har man en god artist med en god låt så tror jeg ikke det spiller noen rolle hvor i semifinalen man opptrer. Det er min holdning, sier MGP-sjefen Karlsen.

Stig Karlsen

MGP-sjef Stig Karlsen tror at dersom man har en god nok låt og artist så spiller det ikke noen rolle i hvilken rekkefølge man opptrer i en semifinale.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

6 land til finalen

Storbritannia, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia sammen med vertslandet Israel, er direktekvalifisert til finalen i Eurovision Song Contest. De slipper dermed å måtte gå igjennom semifinaler, slik alle andre land gjør.

Men før semifinalen i Tel Aviv 16. mai skal det stemmes frem hvem som skal representere Norge. Det blir avgjort 2. mars.

Les også: Her er artistene i MGP 2019

Les også: Verdensstjerner vil boikotte Eurovision i Israel

Det var trekning av hvilke land som skal konkurrere mot hverandre i Tel Aviv mandag

Trekning av hvilke land som skal konkurrere mot hverandre fant sted i Tel Aviv

Foto: Corinna Kern / Reuters

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.