Her er landene Norge skal konkurrere mot i ESC-semifinalen  

Norge skal konkurrere i den andre delen av den siste semifinalen i Tel Aviv 16. mai. – Gulltrekning for Norge, mener ESC-fansen.

NRK offentliggjør artistene til MGP 2019

En av disse artistene skal delta i siste del av semifinalen i Tel Aviv 16. mai

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det skapte politisk debatt da Netta vant med låten «Toy» i Lisboa for Israel i fjor. Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, måtte gå noen ekstra runder før de bestemte at Tel Aviv skal være arrangørbyen for Eurovision Song Contest.

Årets finale i Eurovision Song Contest blir arrangert i Tel Aviv i Israel 18. mai, og før det skal det være to semifinaler 14. og 16. mai. Totalt skal 42 land delta, og 11 land har så langt valgt ut sin delegasjon.

I dag ble det trukket ut hvilke land som skal konkurrere i hvilken semifinale. Norge ble trukket ut til og delta i den 2. semifinalen 16. mai. Norges sang skal fremføres i andre halvdel av den kveldens konkurranse. Rekkefølgen utover det er enda ikke bestemt.

Disse deltar i 1. semifinale 14. mai

Norge deltar 2. semifinale 16. mai

– Gulltrekning for Norge

Blogger og MGP-ansvarlig for nettstedet ESCnorge Anders Tangen, tror det kan ha litt og si hvilke land man skal konkurrere mot, og hvor i semifinalen man får opptre.

– Ofte kan det være flere som ser på i andre halvdel. Det tar tid og etablere seere, sier Anders Tangen.

Anders Tangen

Anders Tangen som driver nettstedet escnorge.net tror det kan være bra for delegasjonen fra Norge og havne i den siste delen av semifinalen i Tel Aviv.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Han tror også det er lettere å huske de siste som har opptrådt når seerne skal gi sine stemmer på melodien de liker best.

– Dette er en gulltrekning for Norge og personlig må jeg også si at med Norge i finalen 16. mai, med 17. mai dagen derpå, og finalen 18. mai, så må jo dette bare bli noen fine dager, sier Tangen.

Storfornøyd

Lederen av den norske Grand Prix-klubben tror det å få delta i siste halvdel i semifinalen er mer psykologisk. Men synes Norge har vært heldig med trekningen. Norge skal delta i samme semifinale som Sverige og Danmark, som han mener kan være en fordel.

– Sverige og Danmark bruker jevnt over å gi oss poeng. Det er nok de landene som er mest kulturelt lik oss, så jeg må si vi ESC-fans er storfornøyd med dette, sier Thomassen.

Morten Thomassen og Conchita Wurst

Morten Thomassen sammen med artisten Conchita Wurst som vant i 2014.

Foto: Privat

Thomassen tror også at det kan være en økonomisk fordel for delegasjonen fra Norge med å dra senere ned til Tel Aviv, når man skal delta 16. mai og ikke 14. mai. Noe MGP-sjefen i Norge, Stig Karlsen er enig i.

– Vi iverksetter logistikken rundt avreisen og bestillinger nå som vi vet at vi skal i semifinalen 16. mai, sier Stig Karlsen.

– Må ha tillit til publikum

Karlsen mener for øvrig at mange er veldig fokusert på hvor man blir plassert i en semifinale og overanalyserer det.

– Vi må ha tillit til publikum. Har man en god artist med en god låt så tror jeg ikke det spiller noen rolle hvor i semifinalen man opptrer. Det er min holdning, sier MGP-sjefen Karlsen.

Stig Karlsen

MGP-sjef Stig Karlsen tror at dersom man har en god nok låt og artist så spiller det ikke noen rolle i hvilken rekkefølge man opptrer i en semifinale.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

6 land til finalen

Storbritannia, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia sammen med vertslandet Israel, er direktekvalifisert til finalen i Eurovision Song Contest. De slipper dermed å måtte gå igjennom semifinaler, slik alle andre land gjør.

Men før semifinalen i Tel Aviv 16. mai skal det stemmes frem hvem som skal representere Norge. Det blir avgjort 2. mars.

Les også: Her er artistene i MGP 2019

Les også: Verdensstjerner vil boikotte Eurovision i Israel

Det var trekning av hvilke land som skal konkurrere mot hverandre i Tel Aviv mandag

Trekning av hvilke land som skal konkurrere mot hverandre fant sted i Tel Aviv

Foto: Corinna Kern / Reuters

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • Oscar-akademiet snur

  Etter protester i Hollywood går Oscar-akademiet bort fra planen om å spare sendetid ved å dele ut fire priser i reklamepausene. Et åpent brev signert av 100 filmskapere sier det er en fornærmelse mot viktige fagfunksjoner å ikke inkluderes i sendingen. Det var prisene for kinematografi, redigering, kortfilm og hår og makeup som var planlagt skjøvet under reklamen.

  Oscarstatuetten
  Foto: Skjermdump