Disse avgjør hvem som får P2-lytternes romanpris

Denne juryen er fri for litteraturkritikere og litteraturjournalister. Til sammen leste de mer enn 250 bøker i fjor. Møt leserjuryen som skal kåre den beste norske romanen fra 2015.

Juryen i P2-lytternes romanpris

DE ELSKER Å LESE: Fredrik Gulbranson, Aina Marie Svendsen, Per Miljeteig, Torill Myren, Tharaniga L. Rajah og Nils Winther Lorange utgjør årets lytterjury.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Disse seks leserne skal diskutere seg fram til en vinner denne uken. Sammen skal de både argumentere og kanskje krangle litt for å bli enige om hvilken av disse seks romanene som er den beste.

Kriteriene for å kunne bli med i juryen i P2-lytternes romanpris, er at ingen av dem jobber profesjonelt med bøker, og at de er svært glad i å lese.

Per Miljeteig

I JURYEN: Per Miljeteig

Foto: Thomas Espevik / NRK

Per Miljeteig ville være med i juryen til P2-lytternes romanpris fordi han har likt å høre på programmene som har vært sendt tidligere år. Han tenkte at det passet godt å melde seg på, siden han allerede var godt i gang med å lese nye, norske romaner.

– I høst hadde jeg allerede begynt å lese mange norske romaner. Jeg gjør det av og til. Jeg tar av og til et rush og setter meg inn i hva som skrives av norsk litteratur, for å oppdatere meg.

Miljeteig forteller at den boken som har gjort mest inntrykk på ham noen gang er «Bitter Eden» av den sørafrikanske forfatteren Tatamkhulu Afrika.

– Det er en slags selvbiografisk roman om hans opplevelse fra tysk fangenskap under andre verdenskrig. Den handler om hvordan en liten gruppe unge mennesker lever sammen under ekstreme forhold og hva slags vennskap og sympatier og antipatier som etableres mellom dem. Den synes jeg var gripende.

Tharaniga L. Rajah

I JURYEN: Tharaniga L. Rajah

Foto: Thomas Espevik / NRK

Tharaniga L. Rajah syntes det var en veldig spennende tanke å søke om å bli med på å kåre årets beste roman.

– For når du ser på de tidligere vinnerne har det aldri vært veldig klart hvem som kommer til å vinne. Jeg tenkte det ville være spennende å være med i denne juryen og være med på å bestemme dette.

Hvilken bok som er den beste blant bøkene hun vanligvis leser, varierer, mener hun.

– Det endrer seg litt med hvordan jeg forandrer meg og hvor mye bøker jeg leser. Preferansene endrer seg dessuten med det jeg leser også. Men en bok jeg har jeg har blitt veldig glad i den siste tiden i er «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid. Den er veldig interessant tekstuelt fordi han bruker en blanding av norrønt, engelsk, og stavangersk. Det er som hjernecellene vokser mens man leser.

Fredrik Gulbranson

I JURYEN: Fredrik Gulbranson

Foto: Thomas Espevik / NRK

Fredrik Gulbranson ville være med etter å ha hørt programmet Nitimen før jul.

– Da sitter jeg og venninnen min og hører på og diskuterer. Hun sier «du må melde deg på». Jeg leser om det på nettet og skriver søknad. Det virket spennende fra første stund. Jeg leser mye, men det går i bølgedaler.

Det er mange bøker som har betydd noe, og som har betydd noe forskjellig ut i fra hvilken livssituasjon og hvor gammel han har vært. Men han trekker fram Aksel Sandemoses «En sjømann går i land».

– Det var den av de første bøkene jeg leste som gjorde stort inntrykk på meg.

Nils Winther Lorange

I JURYEN: Nils Winther Lorange

Foto: Thomas Espevik / NRK

Nils Winther Lorange ville være med i juryen fordi:

– Jeg så på det som en fin mulighet til å fordype meg i norsk samtidslitteratur og diskutere den med andre.

Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevskij er den beste boken han har lest.

– Dostojevskij bruker fire brødre og karakterene rundt dem til å belyse og diskutere store spørsmål.

– Handlingen er forankret i et fargerikt russisk miljø, sier Winther Lorange.

Torill Myren

I JURYEN: Torill Myren

Foto: Thomas Espevik / NRK

Torill Myren har hørt på programmet på radio i mange år, og tenkte at det måtte være gøy få treffe andre som leser og snakke om bøker i flere dager.

– Jeg ville være med i juryen for å lese andre typer bøker enn det jeg leser til daglig.

Hun synes romanpris-bøkene skiller seg ut fra mange andre bøker hun til vanlig leser.

– Bøkene er ikke laget kun for å underholde. Noen er for eksempel laget for å utforske språket, andre for å fortelle noe forfatteren synes er viktig.

Den beste boken hun har lest er «Gulldronning, Perledronning» av Margaret Skjelbred.

– Da jeg leste den hadde jeg små barn selv. Boken forteller både om hvor gode og hvor vonde menneskene kan være. Den traff meg sterkt.

Aina Marie Svendsen

I JURYEN: Aina Marie Svendsen

Foto: Thomas Espevik / NRK

Aina Marie Svendsen ville være med i juryen fordi hun er nysgjerrig.

– Det kjennes som et eventyr.

Hva gjør det så spennende?

– Både det å få lov til å lese seks bøker og å få komme sammen med fem andre lesere som jeg ikke vet hvem er. Det er to ting som er ukjente. Det synes jeg er spennende.

Av og til går Svendsen tilbake og ser hva som har vært nominert tidligere, for det er ikke alltid hun klarer å holde tritt med å lese alt hun vil. En bok som gjorde spesielt inntrykk, var «Fugletribunalet» av Agnes Ravatn, som vant i 2014 .

– Den gjorde inntrykk slik at jeg kjente det i magen. Jeg fikk vondt. Det rasjonelle var så godt beskrevet, og det vanskelige og det såre.

Hør juryen diskutere seg fram til vinner-romanen i P2-lytternes romanpris i NRK P2 torsdag, fredag og lørdag kl. 14.03.

@NRKbok live-tvitrer lytterjuryens diskusjoner!

Kulturstrøm

 • Josephine Baker i Pantheon

  Den fransk-amerikanske danseren og jazzsangeren Josephine Baker har fått plass i mausoleet i Pantheon i Paris, noe som er blant Frankrikes høyeste æresbevisninger. Baker var medlem av den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og er den første svarte kvinnen i Pantheon, melder Reuters.

  Frankrikes president Emmanuel Macron var til stede under seremonien.

  Josephine Baker får plass i mausoleet i Pantheon i Paris
  Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters
 • David Gulpilil er død

  Den australske filmstjernen er død, 68 år gammel. Gulpilil, som var aboriginer, er kjent fra filmer som «Crocodile Dundee», «Australia», «Walkabout» og «Charlie’s Country». For sistnevnte film vant han en skuespillerpris ved filmfestivalen i Cannes i 2014.

  David Gulpilil Charlie's Country
  Foto: Regi: Rolf de Heer, Vertigo Productions / Visit Films