Hopp til innhold

Her er Fassbender på Oslo-trikken

I kveld spilles det inn scener til den kommende «Snømannen»-filmen i Bjørvika i Oslo.

Michael Fassbender i Oslo

Michael Fassbender og regissør Tomas Alfredson tar en matbit på trikken, hvor det er spilt inn scener torsdag.

Foto: Eirin Venås Sivertsen, NRK

Bildet er tatt under en spisepause inne på trikken, som var merket «18 Oslo Hospital» og plassert i Bjørvika i Oslo. Regissør Tomas Alfredson gir sine instrukser til den tysk-irske skuespilleren Michael Fassbender (38), som spiller rollen som Harry Hole.

De to spiste sammen med en gutt, som skal ha fått rollen som Oleg, Holes stesønn. Ifølge Dagbladet er dette skuespilleren Michael Yates.

Trikken sto plassert i Dronning Eufemias gate like ved Barcode-høyblokkene, og tidligere i ettermiddag og kveld ble det spilt inn scener ombord på trikken, som kjørte fram og tilbake.

Etter det NRK kjenner til skal det senere i kveld spilles inn en biljaktscene i området. Senere skal det spilles inn scener på Harry Holes stamsted, Schrøder på St. Hanshaugen i Oslo.

Måtte rykke ut

Innspillingen startet tidligere denne uka, og det er blant annet spilt inn scener i Frognerparken. Et område ble sperret av rundt Monolitten, og uvedkommende fikk ikke slippe inn mens scenene ble spilt inn.

Innspilling av «Snømannen»

En gammel trevilla på Skøyen lå badet i flomlysene fra produksjonen da scener ble spilt inn her mandag.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Vi har hatt flott vær, og Frognerparken er nydeilg, en fabelaktig location. Vi er glade over å være her. Vi har blitt velsignet med snø, vår største utfordring nå er kulda, minus femten, sa presseansvarlig Sasha Gibson til NRK.

Tirsdag måtte politi og brannvesen rykke ut til Tørtberg Kanvas-barnehage i Madserud allé ved Vigelandsparken etter å ha mottatt bekymringsmeldinger. Årsaken var at flere lastebiler sto på tomgang kort unna barnehagen i forbindelse med filminnspilling av Jo Nesbøs «Snømannen» i parken.

Stor produksjon

Med et filmcrew på rundt 150 stykker og 1700 statister, kommer innbyggerne i både Oslo, Bergen og på Rjukan til å merke at Snømannen blir til film. Kanskje får man et lite innblikk i kulissene før premieredatoen, som foreløpig er satt til fredag 13. oktober 2017.

I tillegg til Fassbender, er Rebecca Ferguson og Charlotte Gainsbourg klare for roller i filmen.

Det er ikke et særlig lystbetont univers Fassbender skal inn i: Harry Hole er kjent som en ensom ulv med et eget moralsk kompass. Han sliter med alkoholisme, kan være destruktiv og nådeløs, men er alltid en glitrende politietterforsker.

I den syvende boken om Harry Hole, «Snømannen», finner etterforskeren et alarmerende fellestrekk i gamle forsvinningssaker – gifte kvinner har forsvunnet samme dag som årets første snø har falt. Og Hole blir selv en del av saken når han mottar et anonymt brev underskrevet «Snømannen».

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.