Hopp til innhold

Her er ekspertenes Mammut-tips

Mandag 22. februar slippes over 800 boktitler til sterkt reduserte priser. Men hvor finner du gullet? NRKs litteratureksperter gir deg sine tips.

Mammutsalg

Mammutsalget trekker årlig til seg leseglade nordmenn.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

I år er det 125 år siden Mammutsalget ble til. Dette blir markert mandag 22. februar, når forfattere som Knut Faldbakken, Klaus Hagerup, Ragnar Hovland, Tove Nilsen, Gunnar Staalesen og Endre Lund Eriksen åpner Mammutsalget over hele landet.

– Mammutsalget er en gyllen mulighet til å skaffe alle slags bøker til gode priser, uttaler prosjektleder Agnethe Rogne i Forleggerforeningen.

Det er jo sant, men likevel: Hvor skal man lete i mylderen av 800 titler? Vel, vi har gjort det litt enklere for deg. Fire av NRKs litteraturmedarbeidere gir deg sine fem favoritter blant årets Mammutbøker.

Leif Ekle, Bok i P2-kritiker:

Cormac McCarthy "Veien"

Cormac McCarthys 'Veien' er Mammut-favoritt hos flere av NRKs litteraturmedarbeidere.

Foto: Gyldendal

Cormac McCarthy: «Veien»
Vakker og dyster roman fra en av de beste fortellerne på den vestlige halvkule. Er du McCarthy-leser fra før, har du trolig lest «Veien» allerede. Hvis ikke; vær forberedt på avhengighet.

Arto Paasilinna: «Den elskelige giftblandersken»
Dette er den besynderlige historien om kvinnen som ikke bare er god på giftblanding - hun bruker produktene også! Morsom som bare Paasilinna; like selvsagt i sin omgang med rettferdigheten. Ikke den finske humoristens beste, men hva sier nå det egentlig?

Leo Tolstoj: «Krig og fred I - IV»
Fordi du kan! Kjøpe dem nå, altså.

James Crumley: «Det siste gode kyss»
Crumley er ikke blant oss lenger, men bøkene hans er. Det er ikke så mange av dem, så begynn gjerne her - med en av de beste kriminalbøkene overhodet - det handler om språk, formuleringsevne, stil og mørk humor. Crumley til en 50-lapp er nesten umoralsk.

«Draumkvedet» - illustrert av Gerhard Munthe
Mildt sagt klassisk tekst om hva Olav Åsteson drømte da han sov hele jula bort. Litt av en drøm!

Arild Jonsjord, Bok i P2-programleder:

Undrene i vår familie

Filmregissør Torun Lian første roman for voksne.

Foto: Aschehoug

Torun Lian: «Undrene i vår familie»
Lians debut som voksenforfatter – en imponerende slektskrønike fra etterkrigstidens Sørvestlandet, pietismen og innflytelsen fra USA er stor.

Jens Andersen: «H. C. Andersen»
Flott, prisbelønnet biografi om den store eventyrforfatteren som hadde et broket liv.

«Culinaria Italia»
En italiensk kokebok bør finnes i ethvert hjem. Her er alle oppskriftene du trenger.

Arnaldur Indridason: «Vinterbyen»
Indridason er klart Nordens beste krimforfatter (unnskyld, Jo Nesbø).

Matt Rees: «Mordene i Betlehem»
Krim fra dette urolige hjørnet av verden, en bok som gir innsikt i konflikten mellom palestinerne og jødene.

Anne Cathrine Straume, vaktsjef i Bok i P2:

frykten

Frobenius vant P2-lytternes romanpris med 'Jeg skal vise dere frykten'.

Foto: Exil Design

Cormac McCarthy: «Veien»
En nesten mytologisk historie i et nakent og usentimentalt språk. Jeg har ikke sett filmen, men den kan nok ikke måle seg med romanen.

Nikolaj Frobenius: «Jeg skal vise dere frykten»
Frobenius har skapt en suggererende og uhyggelig roman om Edgar Allan Poe. La deg fascinere!

Jørgen Norheim: «Adjutanten»
Historie og erkjennelse. Jørgen Norheims roman gir økt kunnskap og stimulerer til refleksjon om et helt århundres historie.

Sigrun Slapgard: «Dikterdronningen»
Jeg slutter ikke å la meg imponere over Sigrid Undsets karriere, både som forfatter og menneske. Sigrun Slapgard har skrevet en viktig biografi.

Gunnhild Øyehaug: «Vente, blinke»
Ung og selvsikker. Gunnhild Øyehaug står frem med full kontroll over litterære virkemidler. Leken og morsom.

Cille Biermann, Bok i P2-programleder:

Bavian

'Bavian' ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 2008.

Foto: Dinamo forlag

– Da jeg skulle sjekke listene, og fant ut at det allerede på første side var bøker som «Vi, de druknede» av Carsten Jensen, «Mørkets hjerte» av Joseph Conrad og «Og bakom synger skogene» av Trygve Gulbrandsen, så tenkte jeg at her er det bare å ta med kurven og fylle opp! Og sørg for å få plass til novellesamlingen «Bavian» av danske Maja Marie Aidt og den filmaktuelle «Veien» av Cormac McCarthy. Disse to understreker definitivt at det ikke er størrelsen det kommer an på!

Hva er dine Mammut-tips? Diskutér i feltet under.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober