Hopp til innhold

Her er den nye lederen i Kulturrådet

Tone Hansen (45), som er leder ved Henie Onstad Kunstsenter, blir ny leder i Kulturrådet. Samtidig får rådet fem nye, faste medlemmer.

Tone Hansen

Tone Hansen (45) blir ny leder i det mektige Kulturrådet.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Tone Hansen overtar ledervervet i det mektige kulturorganet fra nyttår. Hun får dermed være med på å disponere en 765 millioner kroner stor pengesekk, som er hovedkilden til finansieringen av kulturlivet utenfor de store institusjonene.

– Tydelig leder

Hansen, som er oppvokst i Klæbu utenfor Trondheim, er utdannet ved Statens Kunstakademi, og var kurator ved Henie Onstad Kunstsenter før hun ble leder der i 2011.

Kulturkommentator Agnes Moxnes i NRK sier at Kulturrådet nå får en leder som mener mye om kulturlivet.

– Samtidig får kulturministeren en tydelig leder som vil kunne snakke makta midt imot. Det er i tråd med frihetsreformen til den forrige kulturministeren Thorhild Widvey, om at man må forvente at kulturlivet styrer seg selv, sier Moxnes.

Kulturdepartementet har lagt fram flere endringsforslag når det gjelder hvem som skal sitte i Norsk kulturråd. Forslaget sier at rådet skal hente inn medlemmer med kompetanse innenfor også organisasjon og ledelse, økonomi, forskning og utvikling, mens medlemmene i dag oppnevnes «på grunnlag av kunst- og kulturfaglig kompetanse».

Tone Hansen og Linda Hofstad Helleland

To mektige kvinner i kultur-Norge, som begge har vokst opp i Klæbu: Tone Hansen og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Kulturdepartementet

Den ferske kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) sier at det visuelle feltet løftes med Tone Hansen.

– Hun har vist seg som en sterk leder som kan ta rådet gjennom de endringsprosesser de nå står overfor. Samlet har det nye rådet bred kompetanse fordelt på ulike kunstfelt. Det er også balansert med hensyn til kjønn og geografi, sier hun i en pressemelding.

Nye medlemmer

Kulturrådet består til enhver tid av 10 personer, og fem av dem skiftes ut nå. Dette er de nye som skal inn, foruten nevnte Tone Hansen:

 • Martin Eia-Revheim, Blå-gründer, tidligere sjef for Kringkastingsorkesteret og styreleder ved Oslo-Filharmonien.
 • Maria Utsi, sjef for Festspillene i Nord-Norge.
 • Torbjørn Gabrielsen, sjef ved Stamsund teaterfestival.
 • Jorunn Veiteberg, kunsthistoriker, kurator og professor ved Kunsthøgskolen i Bergen.

De fem medlemmene som skiftes ut, er Arnfinn Bjerkestrand, Marianne Olsen, Iren Reppen, Asta Busingye Lydersen og leder Yngve Slettholm.

Bjerkestrand, Olsen og Lydersen har sittet to perioder, men Slettholm og Reppen kunne blitt gjenvalgt til fire nye år av regjeringen – noe som ikke skjedde.

Får ikke fortsette

Dagbladet skriver fredag at Yngve Slettholm, som ikke får fortsette som leder for Kulturrådet, er skuffet over dette:

– Det er ikke mitt eget valg. Jeg hadde gjerne fortsatt arbeidet med å følge opp rådets nye strategi og alle de nye oppgavene vi har fått fra departementet de siste årene, sier Slettholm til Dagbladet.

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon