Normal

Her er den ekte politimannen

Da Tobias Santelmann skulle finpusse på rollen som hardbarket politimann i serien «Øyevitne», fikk han hjelp fra en politimann som har jobbet med Norges farligste kriminelle.

John Malden og Tobias Santelmann

KONSULENT: Pensjonert politimann, John Malden, har både fungert som inspirasjon og konsulent til rollen som Lars i Øyevitne, traktert av skuespiller Tobias Santelmann.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Da jeg skulle møte John for første gang fikk jeg beskjed om å se etter mannen i lokalet som så minst ut som en politimann. Da jeg fikk øye på John var jeg ikke i tvil, smiler skuespiller Tobias Santelmann.

– God mann å snakke med

I den kritikerroste krimserien «Øyevitne» spiller Tobias Santelmann politimannen Lars, som jobber i Oslopolitiets avdeling for organisert kriminalitet, i enheten for Spesielle Operasjoner.
Mannen som er inspirasjon for denne skikkelsen, heter John Malden og har jobbet i Oslo-politiet i over 30 år, men er nå pensjonert.

Tobias Santelmann

MC-MILJØ: Tobias Santelmann spiller Lars i serien Øyevitne, en etterforsker som også er ihuga biker.

Foto: NRK

Mesteparten av tiden har han jobbet i avdelingen for organisert kriminalitet, i enheten som i dag heter Spesielle Operasjoner (tidligere gått under navn som blant annet Narkotikapolitiet, Uropatruljen, skjult spaning, etterretning, vitnebeskyttelse, gjengprosjektet og MC-gruppa).

– Det var en trygghet å ha John med på settet. Da vi skulle spille inn kompliserte scener med mange involverte, var John en god mann å snakke med, forteller Santelmann, og fortsetter:

– Vi ville lage et virkelighetsnært og troverdig miljø i politiet. Jeg spurte ofte om scenene vi spilte inn, faktisk kunne skjedd. Kan man for eksempel snakke slik til overordnende som vi gjør i serien, sier han.

– Ja, det kan man så absolutt. Det er takhøyde, skyter Malden inn.

John Malden og Tobias Santelmann

INPIRASJON: Tobias Santelmann spiller tøff etterforsker i Øyevitne. John Malden, som er pensjonert politimann, har vært konsulent i tillegg til å ha en liten rolle.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Malden kunne vært hentet ut av en MC-bande, med skinnvest, tatoveringer og smykker. Det er lite som vitner om at denne mannen i en årrekke har vært lovens beskytter. Man kan fort gå i fella og tro det motsatte.

– Når jeg sier takhøyde, gjelder det også på hvordan vi kan kle oss i politiet. Jeg er meg sjøl og er glad i motorsykler. I politiet er det ikke vits i å prøve å være noen annen enn seg sjøl. Det gjennomskues fort og blir bare verre, sier han.

– Kjenner de kriminelle miljøene

Med 30 år på baken har han erfaring i bøtter og spann, noe regissøren bak «Øyevitne», Jarl Emsell Larsen, har benyttet seg av.

Malden har vært en viktig konsulent helt siden tv-suksessen «Fox Grønland». Han var i sin tid også initiativtaker til politiets MC-klubb «Iron Pigs» og også hans kjennskap til bande-miljøet, har kommet godt med i «Øyevitne».

– John kjenner de kriminelle miljøene, vet hva som skjer hvis politiet bryter egne grenser. I tillegg har han vært en viktig konsulent på MC-miljøet. Han er en biker og kan alt om det tekniske på sykler. Og så er han jo veldig eksotisk. Han ser ikke ut som politi og det er ikke så mange som kjenner så mange kriminelle som han, forteller Emsell Larsen.

Jarl Emsell Larsen

LANGVARIG SAMARBEID: Regissør Jarl Emsell Larsen har i en årrekke samarbeidet med John Malden i forbindelse med politirelaterte serier.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han legger ikke skjul på at det er mye av Malden i Lars i «Øyevitne», selv om de to er ganske så forskjellige.

– Jeg kjenner meg jo litt igjen, mye er tatt på kornet, humrer Malden, som synes serien er svært virkelighetsnær.

– Det er få jeg kjenner som gjør så grundig research som Jarl og han kjenner godt til politiets arbeidsmetoder. Derfor blir det også realistisk , sier han.

Tobias Santelmann

ETTERFORSKER: Tobias Santelmann spiller etterforsker med interesse for motorsykler i serien Øyevitne.

Foto: NRK

For Santelmann har det vært moro å spille Lars.

– Det er gøy å være en type som er annerledes, og selv om det er mange forskjeller mellom John og Lars, er det også mange fellestrekk. De er begge fryktelig hekta på sykkel og miljøet rundt. Det er også tydelig at begge brenner for den jobben de gjør.

Karakteren Lars er lojal mot kollegaer og strekker seg langt, men går ikke alltid etter boka.

– Lars er en raus type, som ikke lar seg slå i bakken. En fin person. Og så fikk jeg lov til å kjegle med Anneke (von der Lippe), flirer han.

John Malden , Jarl Emsell Larsen og Tobias Santelmann

JOBBER TETT: Regissør Jarl Emsell Larsen, Tobias Santelmann og John Malden har jobbet hard for at Øyevitne-serien skal fremstå troverdig og realistisk.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kulturstrøm

  • – Han har formet musikksmaken

    Programleder for «Jungeltelegrafen», Sigbjørn Nedland, fikk hedersprisen på Prix Radio-utdelingen i Oslo fredag kveld.– Han har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Han var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio. Han har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchel, heter det i uttalelsen fra juryen. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er en av dem som gratulerer radiomannen med prisen:

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.