Kan vinne Nordens største bokpris

Boken skapte voldsom debatt i høst. Nå er Vigdis Hjorths «Arv og miljø» nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2017.

Forfatter Vigdis Hjort med Bokhandlerprisen 2016 som hun mottok på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Forfatter Vigdis Hjorth med Bokhandlerprisen 2016 som hun mottok på Litteraturhuset i Oslo i november 2016.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vigdis Hjorth har gjort det igjen.

Kun tre måneder etter at hun mottok Bokhandlerprisen for «Arv og miljø», har Hjorth muligheten til å vinne Nordens gjeveste litteraturpris – en pris som blant andre Tarjei Vesaas, Herbjørg Wassmo, Lars Saabye Christensen, Kjartan Fløgstad, Dag Solstad og Jon Fosse har vunnet, og som har røtter helt tilbake til 1962.

Romanen «Arv og miljø» har jevnt over høstet gode kritikker, men er også kjent for å ha vært såkornet til fjorårets voldsomme debatt om den såkalte «virkelighetslitteraturen», anført av Aftenpostens litteraturkritiker Ingunn Økland.

Boken handler om en norsk familie under et arveoppgjør. NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume kalte «Arv og miljø» for «en glitrende» bok i sin anmeldelse.

Hjorth er i London

– Dette er svært gledelige nyheter. Vi kommer til å feire på forlaget i dag, men uten Vigdis Hjorth, dessverre, for hun er i London for å lansere den engelske versjonen av «Et norsk hus» i dag, sier forleggeren hennes Eva Grøner i Cappelen Damm.

Vigdis Hjorths bok «Arv og miljø» (2016)

Vigdis Hjorths bok «Arv og miljø» (2016).

Grøner sier imidlertid at Hjorth allerede er informert om nominasjonen, så forlaget har gjort klar en pressemelding med en uttalelse fra forfatteren selv:

«Å få årets Bokhandlerpris for «Arv og miljø» var en ære. At romanen nå er nominert til Nordisk råds litteraturpris, i selskap med så mange andre sterke stemmer, er overveldende. Dette er Nordens mest høythengende litteraturpris, og en slik nominasjon er stort for meg!»

Cappelen Damm skriver at «Arv og miljø» nå er trykket i over 65.000 eksemplarer, og at boken har ligget 23 uker på bestselgerlisten i Norge.

Det skal også være stor interesse for boken fra utenlandske forlag, og foreløpig er rettighetene solgt til Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland og Bulgaria.

Henrik Nor-Hansen

Henrik Nor-Hansen er nominert for sin roman «Termin». En framstilling av vold i Norge». Han har, etter snart 20 år som forfatter, aldri før fått priser eller nominasjoner.

Foto: Nina Kristin Nilse

Har aldri fått priser eller nominasjoner

Den andre prisnominerte fra Norge er Henrik Nor-Hansen med sin roman «Termin». En framstilling av vold i Norge».

Boken handler om en ung mann som på sankthansaften blir funnet bevisstløs og som i etterkant får nevropsykiatriske senskader.

«En utrivelig og svært leseverdig beretning om avstand og fremmedgjøring i det rike, vulgariserte samfunnet.», skrev NRKs litteraturanmelder Leif Ekle i sin anmeldelse i juli fjor.

henrik Nor-Hansens bok «Termin». En framstilling av vold i Norge»

Henrik Nor-Hansens bok «Termin». En framstilling av vold i Norge» (2016).

Den 84 sider lange romanen er gitt ut på Tiden forlag. Henrik Nor-Hansen er født i 1967, har base i Stavanger og debuterte som romanforfatter i 1996 med «Krater på krater». Han har også utgitt flere diktsamlinger.

Nor-Hansen er selv veldig overrasket over nominasjonen.

– Det er jo 20 år siden debuten, og jeg har fått lite oppmerksomhet før; verken priser eller nominasjoner, sier han.

Nor-Hansen tror ikke nominasjonen vil bety så mye for forfatterskapet, men han håper den kan føre til flere lesere og mer oppmerksomhet.

Forlagssjef i Tiden forlag, Richard Aarø, er vanvittig glad for anerkjennelsen.

– Det er veldig gøy at en forfatter som ikke har vært så høyt profilert tidligere endelig får velfortjent honnør. Det er ingen tvil om at Nor-Hansen holder et svært høyt nivå.

De andre nominerte

Nordisk råds litteraturpris er på 350 000 danske kroner og blir utdelt en gang i året for et skjønnlitterært nordisk verk.

I fjor gikk prisen til den svenske lyrikeren Katarina Frostenson. Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris i 2015.

Det er nasjonale juryer fra de ulike nordiske landene som nominerer bøker til Nordisk råds litteraturpris. Fra de største språkområdene, herunder norsk, blir det hvert år nominert to bøker. Det er hverken nominert bøker fra det samiske språkområdet eller fra Grønland i 2017.

Danmark

 • «Vivian» av Christina Hesselholdt. Roman, Rosinante & Co, 2016.
 • «Erindring om kærligheden» av Kirsten Thorup. Roman, Gyldendal, 2016.

Finland

 • «Oneiron» av Laura Lindstedt. Roman, Teos, 2015.
 • «De tysta gatorna» av Tomas Mikael Bäck. Diktsamling, Schildts & Söderströms, 2016.

Færøyene

 • «Sunnudagsland» (Søndagsland) av Sissal Kampmann. Diktsamling, Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2016.

Island

 • «Frelsi» (Friheten) av Linda Vilhjálmsdóttir. Diktsamling, Mál og menning, 2015.
 • «Og svo tjöllum við okkur í rallið: bókin um Thor» (Og så trille, tulle, ruller vi) av Guðmundur Andri Thorsson. Portrett, JPV, 2015.

Sverige

 • «Djupa, kärlek, ingen». Dikter 1992-2015 av Ann Jäderlund. Diktsamling, Albert Bonniers Förlag, 2016.
 • «Anteckningar om hö» av Birgitta Lillpers. Diktsamling, Wahlström & Widstrand, 2016.

Åland

 • «Jag är Ellen» av Johanna Boholm. Prosalyrisk beretning, Schildts & Söderströms, 2016.

Anbefalt videre lesning

Kandidatene til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok 2015

Norske forlag vil ikke gi ut de beste barnebøkene: «Norske barn får ikke lese bøkene som er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Årsaken er enkel: Forlagene vil ikke ha dem.»

Kulturstrøm

 • Britney: Fjern faren umiddelbart

  Britney Spears ber dommeren i rettssaken om at faren Jamie Spears, må fratas vergemålet over henne innen 29.september. Advokaten hennes ber dommeren overføre vergemålet til noen andre som kan påta seg oppgaven med å ivareta artistens økonomiske interesser på midlertidig og kortvarig basis, skriver New York Daily News. 29. september skal artisten selv vitne i rettssaken.

  «Framing Britney Spears» stiller gode spørsmål om superstjernas helse.
  Foto: The New York Times / The New York Times
 • Netflix har kjøpt Roald Dahl

  Strømmetjenesten Netflix har kjøpt selskapet Roald Dahl Story Company, som eier rettighetene til alle Dahls verk. Samarbeidet begynte i 2018 da Netflix kjøpte rettigheter til en tv-produksjon av «Charlie og sjokoladefabrikken», og de jobber også med en versjon av «Matilda the Musical». Netfix planlegger nå et helt univers rundt Dahls historier som inkluderer tv, film, live teater, produkter, bokutgivelser, m.m.

  En illustrasjon av en sjokoladeplate fra Charlie og sjokoladefabrikken med et Netflix gullkort inni.
  Illustrasjon: Netflix
 • Dokumentar om psykiske problemer

  Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
  Foto: Indie Film AS