Her er danskenes Noora og William

Fredag kveld har teaterversjonen av «Skam» premiere på teateret Aveny-T i København. Skuespillerne har prestasjonsangst for å spille de populære rollene fra tv-serien.

Noora og William.

KJENT PAR: Karla Rosendahl Rasmussen og Jonathan Stahlschmidt som «Noora og William».

Se klipp fra forestillingen i videoen over.

– Det er et stort press, fordi Noora er en så vanvittig populær karakter, sier Karla Rosendahl Rasmussen.

I det danske teatrets oppsetning av første sesong av Skam, spiller hun «Noora».

– Noora er en spennende rolle å spille. Hun observerer lenge situasjonen og så kommer hun med sin smarte dom, det er typisk henne, forteller Rasmussen.

skam teater 5

JENTEGJENGEN: Fra venstre Asil Al-Asadi (Sana), Nanna Finding Koppel (Vilde), Frieda Joanna Krøgholt (Eva), Karla Rosendahl Rasmussen (Noora) og Sofie Salee (Chris).

Foto: Pernille Kaalund/Aveny-T

– Hva stor er forskjellen på din Noora og den norske Noora?

– Ikke veldig stor. Men rollen er jo tolket gjennom meg, så noe forskjell er det, sier hun.

Eksklusive rettigheter

Fredag kveld har teaterversjonen av den populære tv-serien premiere i København. Teateret som heter Aveny-T sikret seg rettighetene fra NRK tidligere i år.

eva og jonas

EVA OG JONAS: Frieda Joanna Krøgholt (Eva) og Sylvester Byder (Jonas) ligger i kjent Skam-positur.

Foto: Pernille Kaalund/Aveny-T

– Vi har prøvd å være respektfull overfor originalmanuset til Julie Andem. Samtidig har vi tatt oss noen friheter. Vi må jo prøve å gjenskape det som teater og ikke bare kopiere tv-serien, forteller regissør Martin Lyngbo.

Det kunne teateret heller ikke gjøre. TV -versjonen av sesong 1 er over tre timer lang. Sceneversjonen er kuttet ned til halvannen time.

Intimt teater for unge

– Vi prøver å lage en intim og tett opplevelse, slik som tv-serien er. Og så tror jeg det blir en annen type følelse for publikum å se dette sammen, i stedet for å se det på hver sin iPad, sier teatersjef Jon Stephensen.

teatersjef jon stephensen

TEATERSJEF: Mangeårig teatermann Jon Stephenson gleder seg til å vise «Skam» på teateret.

Foto: Aveny-T

Det var han som hadde ideen om å lage teater av «Skam».

– Det er en fantastisk historie om det er å være ung, så dette måtte bare bli teater, sier han.

Ifølge Stephensen har de allerede solgt 12.000 billetter. De aller fleste som har kjøpt billett er under 26 år.

– Det har aldri skjedd i dansk teater at så mange unge har kjøpt billetter til teater. Det er vi stolt av å ha fått til, sier han.

Teatersjefen har også planer om å sette opp sesong 2, 3 og 4.

– Sesong 3 kommer neste år. Så setter vi opp sesong 4. Og så venter vi med sesong 2. Jeg har en følelse av at det er riktig, smiler han lurt.

Danske skam-skuespillere

HER ER ALLE DE DANSKE ROLLENE: Fra oppe til venstre: William, Vilde, Eva og Noora. Nede fra venstre: Isak, Chris, Sana og Jonas.

Foto: Aveny-T/NRK

Kulturstrøm

 • Jerry Lee Lewis har fått slag

  Den 83 år gamle rock'n'roll-sangeren, som fortsatt opptrer, har måttet avlyse alle fremtidige konserter etter at han i forrige måned ble rammet av slag i følge NTB. Legene ved rehabiliteringssenteret hvor han nå er pasient, mener han har god sjanse for å bli frisk og at han vil kunne opptre igjen.
  Jerry Lee Lewis er kjent som en av 50-tallets største artister.

 • Slik lagde de «Don't Kill My Vibe»

  Christine Dancke møter Martin Sjølie, som sammen med artisten Sigrid lagde monsterhiten «Don't Kill My Vibe» i 2017. Dette er første episode i P3-serien «Menneskene Bak Musikken».

  I episode 1. møter vi Martin Sjølie som har produsert Sigrid sin hit "Don't Kill My Vibe".
 • Telefoner etter dokumentar

  Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte fikk over dobbelt så mange henvendelser etter at NRK sendte den omstridte dokumentaren «Leaving Neverland» forrige søndag. Daglig leder Mary-Ann Oshaug mener i følge P4 at dokumentaren kan ha hatt mye å si for utsatte menn spesielt. Hjelpelinjens nummer er: 800 57 000