Her er danskenes Noora og William

Fredag kveld har teaterversjonen av «Skam» premiere på teateret Aveny-T i København. Skuespillerne har prestasjonsangst for å spille de populære rollene fra tv-serien.

Noora og William.

KJENT PAR: Karla Rosendahl Rasmussen og Jonathan Stahlschmidt som «Noora og William».

Se klipp fra forestillingen i videoen over.

– Det er et stort press, fordi Noora er en så vanvittig populær karakter, sier Karla Rosendahl Rasmussen.

I det danske teatrets oppsetning av første sesong av Skam, spiller hun «Noora».

– Noora er en spennende rolle å spille. Hun observerer lenge situasjonen og så kommer hun med sin smarte dom, det er typisk henne, forteller Rasmussen.

skam teater 5

JENTEGJENGEN: Fra venstre Asil Al-Asadi (Sana), Nanna Finding Koppel (Vilde), Frieda Joanna Krøgholt (Eva), Karla Rosendahl Rasmussen (Noora) og Sofie Salee (Chris).

Foto: Pernille Kaalund/Aveny-T

– Hva stor er forskjellen på din Noora og den norske Noora?

– Ikke veldig stor. Men rollen er jo tolket gjennom meg, så noe forskjell er det, sier hun.

Eksklusive rettigheter

Fredag kveld har teaterversjonen av den populære tv-serien premiere i København. Teateret som heter Aveny-T sikret seg rettighetene fra NRK tidligere i år.

eva og jonas

EVA OG JONAS: Frieda Joanna Krøgholt (Eva) og Sylvester Byder (Jonas) ligger i kjent Skam-positur.

Foto: Pernille Kaalund/Aveny-T

– Vi har prøvd å være respektfull overfor originalmanuset til Julie Andem. Samtidig har vi tatt oss noen friheter. Vi må jo prøve å gjenskape det som teater og ikke bare kopiere tv-serien, forteller regissør Martin Lyngbo.

Det kunne teateret heller ikke gjøre. TV -versjonen av sesong 1 er over tre timer lang. Sceneversjonen er kuttet ned til halvannen time.

Intimt teater for unge

– Vi prøver å lage en intim og tett opplevelse, slik som tv-serien er. Og så tror jeg det blir en annen type følelse for publikum å se dette sammen, i stedet for å se det på hver sin iPad, sier teatersjef Jon Stephensen.

teatersjef jon stephensen

TEATERSJEF: Mangeårig teatermann Jon Stephenson gleder seg til å vise «Skam» på teateret.

Foto: Aveny-T

Det var han som hadde ideen om å lage teater av «Skam».

– Det er en fantastisk historie om det er å være ung, så dette måtte bare bli teater, sier han.

Ifølge Stephensen har de allerede solgt 12.000 billetter. De aller fleste som har kjøpt billett er under 26 år.

– Det har aldri skjedd i dansk teater at så mange unge har kjøpt billetter til teater. Det er vi stolt av å ha fått til, sier han.

Teatersjefen har også planer om å sette opp sesong 2, 3 og 4.

– Sesong 3 kommer neste år. Så setter vi opp sesong 4. Og så venter vi med sesong 2. Jeg har en følelse av at det er riktig, smiler han lurt.

Danske skam-skuespillere

HER ER ALLE DE DANSKE ROLLENE: Fra oppe til venstre: William, Vilde, Eva og Noora. Nede fra venstre: Isak, Chris, Sana og Jonas.

Foto: Aveny-T/NRK

Kulturstrøm

  • Banksy tapte varemerketvist

    Banksy tapte en varemerketvist fordi han ikke selger varer prydet «Love Is In the Air», et motiv som første gangen var å se på en vegg i Jerusalem i 2005. Det viser en maskert mann som kaster en bukett med blomster. Banksy varemerkebeskyttet motivet i 2014. Men EUs immaterialrettskontor (EUIPO) avslår nå å gi det beskyttelse, melder BBC.

    Banksy sitt "Love Is In the Air"
    Foto: Alessandra Tarantino / NTB
  • Vil støtte musikkscenen i Beirut

    Festivalen Oslo World er oppretter et fond som skal bidra til gjenreisningen av Beiruts musikkscene. Dermed vil årets festival åpnes med en solidaritetskonsert 27. oktober, der artister som Frida Ånnevik, Unge Beirut, Moddi, Gekko Fattal, Trygve Seim, Frode Haltli, KORK kvintett, Inger Hannisdal og Majaz medvirker.