Her er CIAs spionantikviteter

CIA letter litt på sløret og hekter seg på sosiale medier med en bildesamling du neppe har sett maken til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

CIAs museum i Langley i delstaten Virginia er ikke åpent for andre enn CIAs ansatte og enkelte klarerte gjester. Selv om de hvert år har noen titusener gjester er det langt mellom hver gang noen utenfor organisasjonen får et blikk inn i den delen av amerikansk historie.

Nå har den amerikanske etaten kastet seg på den sosiale bølgen med egen side på Flickr i et forsøk på å tiltrekke seg oppmerksomhet. Akkurat hvorfor er ikke umiddelbart klart, all den tid museet fortsatt er «off limits» for andre enn de forannevnte.

Museet kilde til inspirasjon

For det er nemlig slik at CIA-ansatte fortsatt tar seg en tur inn på museet for å hente inspirasjon til ny teknologi og nye hemmelige prosjekter. Det skrev avisa USAToday i 2008, og museet har ikke vært nevneverdig mer utadgående siden det.

LES OGSÅ: CIA ville verve Olof Palme
LES OGSÅ: Slik startet CIAs hypnose-program

LES OGSÅ: Haakon Lie var informant for CIA

Men i februar slengte museet ut bilder fra samlingen. De har tidligere vært tilgjengelige via museets hjemmesider, men i forrige uke ble de for første gang lagt ut også på Flickr. Det skaper et håp om at samlingen utvides i framtida.

Aparte samling

Det er nemlig en temmelig aparte samling som frambys. Den kalde krigen var høysesong for vitenskapsmenn i alle fasonger, og den frie tanke har nok aldri hatt bedre levekår, verken før eller siden.

Her er robotfisk, robotinsekter, bevegelsessensorer forkledd som pinner og grillkyllinger og kodeutstyr maskert som mascara. For ikke å nevne et overvåkningskamera med borrelås konstruert for å sitte på duer.

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios