Hopp direkte til:
📘 Jonas Hansen Meyer
📗 Marta Norheim
📒 Ola Hegdal
📙 Anne Cathrine Straume
📕 Leif Ekle
Jonas Hansen Meyer, litteraturkritiker
Bibelen er blant bøkene som står på Jonas Hansen Meyers sommerplan. Foto: Privat
– Aldri feil med litt pietisme
📘 «The Big Sleep» av Raymond Chandler
Dette er en av de store klassikerne i krimsjangeren. Men også en definerende Los Angeles-bok, og jeg drar til Los Angeles i sommer hvis flystreiken ikke rammer for hardt.
📘 «Kvinden skabt av Manden» av Hulda Garborg
En fascinerende utgivelse med en blanding av essayistikk og fiksjon i et innlegg i kjønnsdebatten på 1890-tallet. Denne boken ble jeg oppmerksom på da jeg anmeldte «Fire store» av Jan Inge Sørbø.
📘 «The Song of Achilles» av Madeline Miller
I fjor sommer leste jeg endelig «Illiaden». I år skal jeg høre denne #booktok-favoritten på lydbok. Miller har skrevet en roman om forholdet mellom Akilles og Patroklos, bakteppet er krigen i Troja.
📘 «På sporet av den tapte tid», bind 2 av Marcel Proust
På tide å bli ferdig med denne, har holdt på altfor lenge nå.
📘 «Tekster i utvalg» av Hans Nielsen Hauge
Aldri feil med litt pietisme på sommeren.
📘 «Jeremia» fra Det gamle testamente
Viktig å lese mer enn bare mosebøkene i GT.
📘 «Mildred Pierce» av James M. Cain
Enda en Los Angeles-klassiker.
📘 «America a Prophecy» av William Blake
Fin å lese rundt 4. juli.
📘 «Vi som går kjøkkenveien» av Sigrid Boo
Underholdningslitteratur fra 30-tallet.
Marta Norheim, litteraturkritiker
Marta Norheim tar med seg noen av bøkene som er nominert til Nordisk råds litteraturpris på sommerferie. Foto: Privat
– Eg tek risken
Sommaren er perfekt for å lese, skumme, bla gjennom bøkene som er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Enklare måte å skaffe seg litt peiling på kva naboane driv med, finst ikkje! Til no har eg fått tak i sju av dei tolv utanlandske.
📗 «Om udregning af rumfang I-III» av Solvej Balle
Trass i kjedeleg tittel, har eg tru på at denne danske nominasjonen er spennande saker. Med tida skal det bli ein serie på sju bøker, i sjangeren «spekulativ fiksjon». Forlaget lovar at forfattaren rotar det skikkeleg til på tidsaksen. Første bok i serien kjem på norsk i august.
📗 «Röda rummet» av Kaj Korkea-aho
Denne for meg ukjende finlandssvenske forfattaren har rappa ein av dei mest kjende titlane til August Strindberg. Korkea-aho er både forfattar og komikar, og på baksida av romanen står det at «Den förändrar inte bara ens syn på bostadsdjungeln i Helsingfors, den förändrar ens sått att se på världen». Stikk den!
📗 «Beaivvás mánát»/«Leve blant reptiler» av Mary Ailonieida Sombán Mari
Årets samiske bok er forfatta av Mary Ailonieida Sombán Mari frå Sirbma i Tana. Ho skal både ha skrive den første barneboka og den første erotikkromanen på samisk språk. Denne gongen har ho valt å skrive dikt, av det hardslåande slaget.
📗 «Löpa varg» av Kerstin Ekman
Ekman er eit ruvande tre i den svenske forfattarskogen.
📗 «Aprilsolskinskulde» av Elísabet Jökulsdóttir
Når las eg sist ei dårleg bok av ein islandsk forfattar?
📗 «Adam i paradis» av Rakel Haslund-Gjerrild
København, 1913, forfølging av homofile. «Hjertet smuldrer i kroppen mens man læser» ifølgje ein kritikar. Eg tek risken.
📗 «Den dagen den sorgen» av Jesper Larsson
På tampen av sommaren her og vel så det kanskje, men denne må få sin sjanse.
Ola Hegdal, litteraturkritiker
Ola Hegdal leste Dostojevskijs «Brødrene Karamazov» da han studerte litteraturvitenskap i 1988. Nå tas den frem igjen. Denne gangen digitalt. Foto: Privat
– Uhyggelig godt timet
📒 «Brødrene Karamasov» av Fjodor Dostojevskij
Ei bok som jeg leste da jeg tok grunnfag i litteraturvitenskap i 1988, og som jeg nå leser på nytt, den gang som norsk pocketbok, nå i engelsk oversettelse på Kindle. Et personlig høydepunkt er Ivans tale og historien om Storinkvisitoren. Slett ikke så tungsindig og «russisk» som mange vil ha den til. Og en ganske så annerledes kriminalroman.
📒 «How to Spend £75 Billion to Make the World a Better Place» av Bjørn Lomborg
Her forventer jeg et alternativt og smått provoserende blikk på hvilke problemer det er som er viktigst å løse i verden, og i hvilken rekkefølge vi skal håndtere dem. Ifølge Lomborg og hans team kommer klimaproblemer et stykke ut i rekken.
📒 «The Lords of Easy Money: How the Federal Reserve Broke the American Economy» av Christopher Leonard
Uhyggelig godt timet om den avsindige økningen av pengemengden som den amerikanske sentralbanken har gjennomført, såkalte «kvantitative lettelser» og konsekvensene av dem. Hvis du lurer på hvor inflasjonen kommer fra, er dette boka å lese.
📒«Anomalien» av Hervé le Tellier
Eksistensialistisk fransk thriller om identitet og virkelighet, som passer å lese på stranden. Det er ikke så mange bøker du kan si det om! Jeg ville ha vært litt mer forsiktig med å plukke boken opp på flyplassen, da den handler om en flytur som ender fryktelig feil, med at passasjerene lander på den andre siden av Atlanteren. To ganger. Og hva gjør du når du oppdager at dobbeltgjengeren din har flyttet inn i huset ditt og i praksis overtatt livet ditt? (Les anmeldelsen)
Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker
Anne Cathrine Straume gleder seg til å lese Marilynne Robinsons «Home» og «Gilead» i sommer. Foto: Privat
– Preget av jobb
Min sommerlesing er preget av jobb – både fordi jeg tar med meg manus som kommer til høsten, og fordi jeg sitter i juryen for Kritikerprisen for beste oversettelse. Dermed blir det mye ny litteratur denne sommeren. Jeg synes for øvrig sommeren er en fin tid til å lese klassikere man aldri har lest eller vil hente frem igjen.
📙 «Gilead» og «Home» av Marilynne Robinson
Jeg har bare så vidt tittet på bøkene til Marilynne Robinson, enda hun stadig blir nevnt som nobelpriskandidat. Nå kommer de to første bøkene i den såkalte Gilead-suiten på norsk. På tide å lese henne skikkelig.
📙 «Young Mungo» av Douglas Stuart
Stuarts debutroman «Shuggie Bain» var en sterk fortelling om oppvekst i stor fattigdom og med grov omsorgssvikt i Glasgow. Store deler av romanen bygger på forfatterens eget liv. Jeg er spent på om Stuart skriver like godt i roman nummer to. (Les anmeldelsen)
📙 «Gina Krog. Feminist og tindeklivar» av Magnhild Folkvord
Helt fersk nå: En ordentlig biografi om Gina Krog, en av Norges betydningsfulle kvinnesakskvinner. Jeg har sjelden tid til å lese biografier fra perm til perm, håper at feriedagene skal gi meg anledning til å lese denne.
📙 «Jane Eyre» av Charlotte Brontë
Har aldri lest den, det er en stor forsømmelse. Håper å få med meg den kritikerroste teateroppsetningen på Nationaltheatret til høsten.
📙 «I Æventyrland» av Knut Hamsun
En sommer var prosjektet å lese hele Hamsuns samlede. Jeg rakk ikke gjennom. Tar heller små biter.
📙 «Dagbøker i utvalg» av Liv Køltzow, Hans Petter Blad (red.) og Kaja Schjerven Mollerin (red.)
Fikk ikke lest denne i fjor. Ser frem til den!
Leif Ekle, litteraturkritiker
Denne har ligget på Leif Ekles skrivebord i ukevis. Nå blir den med på ferie. Foto: Privat
– Spenning, underholdning og jobb
📕 «The Island» av Adrian McKinty
I fåfengt protest mot at Adrian McKinty har skrevet enda en frittstående thriller, i stedet for å fullføre den glimrende Belfast-serien om Sean Duffy, har hans nye «The Island» blitt liggende på skrivebordet i ukevis. Nå blir den omsider med i veska. Men, vi venter på Duffy, Mr. McKinty, og gir oss ikke!
📕 «Why we die» av Mick Herron
Mick Herron skriver de mest interessante, originale, spennende og humoristiske spionromanene etter at John LeCarré gikk fra tastaturet for godt. I mangel av nye bøker om Slough House, gikk jeg løs på den litt eldre serien om Oxford-detektiven Zoë Boehm. De står seg godt. Jeg er kommet til nummer tre: «Why we die». Ekte underholdning.
📕 «En kvinnes frigjøring» av Édouard Louis
Før jeg ga ut «Olgas bok» om min egen mors stille liv i arbeiderklassen, turte jeg en lang periode ikke lese andre forfatteres bøker om deres mødre. Nå er det fritt frem i den hylla også. Først skal jeg nok ta for meg Edouard Louis´«En kvinnes frigjøring». (Les anmeldelsen)
Fremdeles er det slik at lesing også er jobb iblant. Dermed skal jeg også lese disse bøkene i løpet av sommeren:
📕 «Kartografen» er en krimdebut fra Anette Hemming.
📕 Jens M. Johansson kommer med en roman kalt «Familieverdier» i sommer. Den er jeg spent på.
📕 En ny Harry Hole-bok fra Jo Nesbø er alltid interessant – hvor bærer det nå? «Blodmåne» heter den nye, som kommer i slutten av august.