Hopp til innhold

Her er bøkene du bør lese i sommer

Lurer du på hvilke bøker du bør bruke din dyrebare fritid til å lese i sommer? Her er tipsene!

Sommerlektyre

For mange er sommeren høysesong for late dagar og gode bøker.

Foto: Image Source/Kalle Singer / Colourbox

Uansett om du velger storby-, strand- eller hjemmeferie, er sommeren en ypperlig anledning til å lese gode bøker.

– Ta en tekst hver dag gjennom sommeren!

Siss Vik

Siss Vik.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Sommerferien gir anledning til å fordype seg og tenke noen nye tanker, så da vil jeg gjerne lese minst én bok som er litt visjonær og åpner noen nye landskap for tankene, sier Siss Vik, programleder i Bokprogrammet.

Hun mener at en slik bok er franske Michel Houellebecqs Melankoli à la Houellebecq , som kom ut i fjor.

– Dette er nok hans beste roman. Her turnerer han både kunstverden, mord, politietterforskning, turisme og fremtiden på en måte som åpner blikket på verden, meget velskrevet. Den besitter den graden av underlighet som gjør at den oppleves som en moderne klassiker, forklarer hun, og legger til:

– Dessuten meget godt oversatt av Thomas Lundbo.

Blant NRKs litteraturanmelder Knut Hoems anbefalinger er Olav H. Hauges Dagbok 1924-1994. I Utval, utgitt av Samlaget.

– Det er tungt å dra med seg Olav H. Hauges samlede dagbokverk på ferie. Tatt i betraktning dette verkets betydning, så er det bra at det er kommet et utvalg. Ta en tekst hver dag gjennom sommeren! sier Hoem.

Han anbefaler også Finn Tokvams og Halvor Folgerøs, Ler dei no, så har eg vunne, som kom ut i år.

– Dette er et møte med Ragnar Hovland, en samtalebok skrevet på location i Øst-Berlin. Akkurat så upretensiøst skal det være om sommeren, sier Hoem.

– Dikt som passer perfekt til naturlige omgivelser

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Litteraturanmelder Anne Cathrine Straume har også en diktsamling blant sine sommerfavoritter, Finne deg der inne og hente deg ut av Lina Undrum Mariussen.

– Dette er en helt spesiell fortelling om to søstre, der den ene, hun som skriver, er frisk, mens den andre er uforklarlig syk. Med et enkelt og bilderikt språk skriver Mariussen frem store følelser, hun beskriver sorg og omsorg på en måte som føles svært gjenkjennbar men også ny, forklarer Straume.

Fortsatt på lyrikkfronten anbefaler Siss Vik den koreanske poeten Ko Uns eneste diktsamling på norsk, enkelt titulert Hva.

Ko Un - Hva

Siss Vik fra Bokprogrammet mener den koreanske poeten Ko Uns diktsamling 'Hva' er perfekt sommerlektyre.

Foto: Solum forlag

– Alle som traff den koreanske poeten Ko Un på Norsk Litteraturfestival, ble sjarmert av denne kloke og vitale 78-åringen. På norsk finnes det kun denne lille samlingen, men den er til gjengjeld perfekt sommerlektyre, sier programlederen.

– Her er dikt som passer perfekt til naturlige omgivelser. Dikt om mygg, ugler, å ro på vannet og hva du gjør når du støter på hunder som parrer seg midt i veien. Dikt som hjelper deg å se storheten og skjønnheten i hverdagslige ting. Og er det ikke det vi trenger sommmerferien til? sier hun.

Hoems to andre tipsene er litt mindre zen, men vel verdt å bruke tid på:

– Ja, man vil være ung kunstnerspire i New York på sekstitallet, og bo i et atelier sammen med en som skal bli en av verdens beste fotografer, sier han om punkdronningen Patti Smiths memoarer Just Kids.

Knut Hoem

Knut Hoem.

Foto: NRK

– Oversettelsen til nynorsk av Brit Bildøen har fått mye skryt, understreker han.

Også Tore Renbergs Tore Renberg ufiltrert , hvor forfatteren følger opp historien om Jarle Klepp, har fått plass på Hoems liste.

– Renbergs selvbiografiske roman har sine diskutable sider, som det meste av denne sorten selvbiografisk litteratur, men den inneholder enkeltscener hvor forfatteren til fulle viser sine litterære muskler, sier han.

Den perfekte Sommerboken

– Sommerlesing kan være så mangt. Noen ganger ønsker vi oss en lang roman som bare kan vare og vare, med et miljø og en handling vi kan krype inn i. Andre ganger tenker jeg at jeg skal prøve å fylle et hull, få lest bøker jeg burde ha tatt for meg før, men som jeg ikke har fått tid til, sier Straume.

Tove Jansson

Sommerens bok i NRK er Tove Janssons 'Sommerboken' fra 1972.

Foto: REINO LOPPINEN / AP

– Og andre ganger igjen kan jeg velge bøker som verken er lange eller er forsømmelser, men derimot bøker som er små, konsentrerte, og som kan leses om og om igjen på grunn av sin skjønnhet og kraft. 40-årsjubileum for finsk livsfilosofi

av Tove Jansson er en slik bok, fortsetter hun.

Mummi-mammas voksenbok om Sophia, som tilbringer somrene på en øy i den finske skjærgården sammen med sin bestemor, er også «Sommerens bok» i NRK, og har nylig kommet i ny utgave på norsk.

For de som ønsker seg en tekst som de må bruker lengre tid på å pløye seg gjennom, anbefaler Straume Hillary Mantels «Fabelaktig historisk roman» .

Ulvetid er av den tjukke, evigvarende typen. 700 sider om England på Henrik 8.s tid blir slett ikke for mye, og nå er dessuten oppfølgeren Bring up the Bodies ute på engelsk, sier hun.

Albert Camus' Den fremmede

Albert Camus’ 'Den fremmede' er en av de bøkene som alle bør ha lest, mener Anne Cathrine Straume.

Foto: Gyldendal

I kategorien for bøker man bør ha lest, trekke hun i år frem nobelprisvinneren Albert Camus’ Den fremmede fra 1942 (den norske oversettelsen kom fire år senere).

– Det er ikke lystig lesing, men foruroligende og desto mer utvidende. Og kanskje nettopp nå, i Norge i 2012. Hovedpersonen Meursault kommer i slåsskamp med en ung araber som han tar livet av. I rettssalen fremstår Meursault som en mann uten følelser, en som er fremmedgjort overfor seg selv og verden. Boken er ikke lang, men jeg kan love deg at den sitter i lenge! sier Straume.

– Så skummel at du ikke bør lese den alene

– Hvis du ennå ikke har lest Henning Mankells serie om Kurt Wallander i pocketutgave om sommeren, så er du en heldig mann, sier Hoem.

Siss Viks krimtips er Lars Kleplers Intenst og langt med bratt spenningskurve .

– Skal du feriere med familie eller flere folk rundt deg, er det lurt å ha en såkalt slukebok for hånden, det vil si noe mer lettlest og plotdrevet du kan forsvinne inn i selv om folk ståker rundt deg, sier hun.

Lars Kepler

Alexander og Alexandra Ahndoril, forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Ildvitnet har en så skummel slutt at du helst ikke bør lese den alene. Den lover for en uhyggelig skummel bok nummer fire. Men er du ukjent med Kepler, begynn gjerne med deres første bok, Hypnotisøren.

Har du egne sommertips som du vil dele? Bruk kommentarfeltet nederst i saken!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)