NRK Meny
Normal

Her er Arne Treholt tilbake på cella

Spiondømte Arne Treholt tilbrakte halvannet år av sitt liv i Drammen fengsel. I «Datoen» denne uka besøker han sin gamle celle igjen for første gang.

Spiondømte Arne Treholt besøker cella som var hans hjem fra arrestasjonen i januar 1984 til dommen i juni 1985.

UTSIKT: Fra denne cellen i Drammen fengsel ventet Arne Treholt på at saken hans skulle komme opp for retten.

– Det føles veldig vanskelig å være tilbake her. Det er kanskje noe jeg ikke burde ha gjort, småler Arne Treholt i onsdagens episode av «Datoen», programmet der vi følger livshistorien til tre vidt forskjellige personer født på samme dag.

Den spiondømte Ap-politikeren og diplomaten er tilbake på sin gamle celle i Drammen fengsel. Her satt han i over ett år mens han ventet på å bli stilt for retten i Norgeshistoriens største spionasjesak.

– Tiden jeg hadde her, er kanskje den vanskeligste jeg noen gang har hatt i mitt liv. Det er med ganske spesielle tanker jeg kommer tilbake hit, og jeg føler meg ikke helt vel med å være her, forteller Treholt.

Ventet på rettssak og dom

20. januar 1984 ble Arne Treholt, den gangen byråsjef i Utenriksdepartementet, pågrepet på Fornebu lufthavn, siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Det neste halvannet året tilbrakte han i Drammen fengsel mens han ventet på rettssak og dom.

– Hva var det som opptok deg under oppholdet her?

– Frihetsberøvelsen og det å ikke kunne ha kontakt med familie og venner var det vanskeligste; det er det som fyller deg hele tiden. I tillegg sloss jeg jo hele tiden for å komme ut igjen så fort som mulig. Jeg følte at det jeg ble siktet og tiltalt for, ikke hadde noe med realiteten å gjøre, forteller Treholt.

Etter dommen sonte han ved Ila og senere Ullersmo fengsel, der han satt frem til han ble benådet av helsemessige årsaker i 1992. Men Treholt sier fengselstilværelsen ikke ble lettere å holde ut med tiden.

– Hvis du først sitter fengslet, forsoner du deg ikke med det; du håper du skal komme ut. Den mest kaotiske tiden var knyttet til varetekten og de første årene. Men jeg satt jo veldig mye av tiden isolert, og det er noe av det mest pinefulle ved en fengselstilværelse.

Jobber for renvaskelse

På oppslagstavla i cellen hang sønnen Torsteins tegning av en sommerfugl.

– Det var et minne om ham, og noe som alltid skapte varme følelser. Små ting blir store inne i et fengsel, forteller Treholt i programmet.

Helt siden dommen falt har Treholt jobbet for å bli renvasket for spionasjeanklagen. Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker behandlet begjæringer om ny rettssak i 2008 og 2011, men endte begge gangene med å avslå.

– Jeg gir ikke opp, og det gjør heller ikke de som er opptatt av saken. Men det må nesten komme nye ting inn i bildet for at jeg skal kunne renvaskes.

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold