NRK Meny
Normal

Her er 10 av de største Norgesvennene

Hva har Kofi Annan, Dronning Margrethe og TV-detektiv Derrick til felles? De har alle søkt sjelero i den norske fjellheimen.

En Norgesvenn er en tittel som gis til utenlandske politikere, artister og kjente personer som har vært flere ganger i Norge på jobb eller privat.

Her er ti internasjonale stjerner som har latt seg sjarmere av vårt langstrakte land.

1. Steven van Zandt

Marian Saastad Ottesen og Steven van Zandt

Steven van Zandt

Foto: Lars Ivar Tumyr/Rubicon TV

Den amerikanske skuespilleren og musikeren er kjent for sin rolle som Silvio Dante i serien «Sopranos», og som gitarist i Bruce Springsteens E Street Band. De siste årene har han gjort stor suksess som hovedrolleinnehaver i den norske serien «Lilyhammer». Da det ble kjent at det ikke blir flere sesonger av serien, uttrykte van Zandt sin sorg.

– Jeg kommer til å savne Norge. Jeg vil takke det norske folket for at de tok meg inn i stua og fikk meg til å føle meg som en nordmann. Det er jeg evig takknemlig for. Det var en fantastisk opplevelse, sa han til Dagbladet.

Bruce Springsteen og van Zandt opptrådte på minnekonserten etter 22/7 i 2012.

2. Horst Tappert (1923–2008)

DERRICK SCHLUSS

Horst Tappert

Foto: ARKIV / NTB scanpix

Horst Tappert er mest kjent for sin rolle som TV-detektiven Derrick. Skuespilleren var en stor norgesvenn, og han og kona Ursula benyttet seg av et sjenerøst tilbud fra Hamarøy kommune om gratis hyttetomt i 1990. Tilbudet kom etter at Tappert-ekteparet deltok på et Hamsun-arrangement i München. Paret ferierte på hytta fram til de valgte å selge den samme år som Horst døde.

3. Kofi Annan

Kofi Annan

Kofi Annan

Foto: Martial Trezzini / Ap

Den ghanesiske diplomaten og FNs tidligere generalsekretær har vært i Norge mange ganger, både på jobb og privat. Annan har gått tur på Hardangervidda ved flere anledninger. Niesen hans giftet seg i Hardanger i 2006, men da hadde ikke Annan mulighet til å delta. Kofi er gift med svenske Nane Maria.

4. Dronning Margrethe II av Danmark

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

Foto: Keld Navntoft / NTB scanpix

Den danske dronningen er tremenning med Kong Harald, men det er ikke bare slektsbånd som fører Margrethe til Norge. Siden 1970-tallet har hun feriert i Gausdal i Oppland, og da ofte fått besøk av den norske kongefamilien.

5. Smokie

Smokie

Smokie

Det engelske bandet Smokie hadde sin storhetstid i hjemlandet på 70-tallet. Deres gjennombrudd kom med låten «Living Next Door to Alice i 1976. Populariteten blant fansen i Norge har vedvart, og i årene etter har de spilt over 600 ganger i Norge! 29. juli spiller bandet på TV 2s «Allsang på Grensen».

6. Bonnie Tyler

Bonnie tyler

Bonnie Tyler

Foto: Kristian Rostad / NRK

Sangfuglen fra Wales har lenge hatt en sterk posisjon som norgesvenn, og spiller på både store og små arrangement rundt om i landet. Artisten er kjent for låter som «It's A Heartache», «Holding Out for a Hero» og «Total Eclipse of the Heart». Som den første utlendingen i historien, ble Tyler tildelt Norges Vels sølvmedalje. Linda Eide fra NRK-programmet «Norsk Attraksjon» tok initiativet.

7. 50 Cent

50Cent

50 Cent

Foto: Kent-Einar Myreng

Curtis Jackson, kjent som rapperen 50 Cent kan kalles norgesvenn etter å ha spilt på alt fra Døgnvillfestivalen i Tromsø til UKA i Trondheim. Han slo gjennom med« Get Rich or Die Tryin'» i 2003.

8. Samantha Fox

Samantha Fox

Samantha Fox

Foto: Tellef Dahll / NRK

Den engelske artisten debuterte som toppløs i avisa The Sun 16 år gammel. Hun ble meget populær og vant The Suns «Page Three Girl of the Year Award» flere år på rad. Fox ga ut debutalbumet «Touch Me» i 1986, 20 år gammel. Singelen med samme navn gikk til topps i 17. land. De siste årene har hun holdt flere konserter her hjemme, og deltatt i norske realityprogram.

9. Wyclef Jean

Wyclef Jean hilser på Kronprinsesse Mette-Marit på Nobelkonserten.

Wyclef Jean og Kronprinsesse Mette-Marit på Nobelkonserten.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Haitiske Jean startet hiphop-bandet The Fugees sammen med sin fetter Pras Michel og Lauryn Hill i New Jersey. Albumet fra 1996, «The Score», står som en av hiphop-historiens mestselgende album med 15 millioner solgte. Artisten vakte oppsikt da han ba kronprinsesse Mette-Marit opp til dans under Nobelkonserten i 2010.

10. Isac Elliot

Isac Elliot

Isac Elliot

Foto: Kim Erlandsen

Den finske 14-åringen får unge norske jenter til å hyle i kor. Flere har sammenlignet ham med den amerikanske popstjernen Justin Bieber. De siste årene har Elliot sunget for fans rundt om i hele Norge. Til NRK mP3 har han avslørt at han synes norske fans er vakre og helt toppen. Isac fortalte at han kunne tenke seg å flytte til Norge på grunn av fansen og den vakre naturen.