Hopp til innhold

Her blir Robert president i Norge

Magasinet Spekter setter en ny Stoltenberg ved roret. Se videoen.

Robert Stoltenberg som president
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hva om Norge var republikk og Robert Stoltenberg president? Klikk på bildet for å se video.

Bakgrunnsmagasinet Spekter har tatt for seg de nye folkevalgte på Stortinget i kveldens sending. Årets valg kom med et generasjonsskifte av representanter, noe som kan bety problemer for kongefamilien. I en anonym spørreundersøkelse spurte Spekter om de var for eller mot kongehuset.

Tallene var oppsiktsvekkende.

Morgennytt på NRK meldte i dag morges at nesten halvparten av stortingsrepresentanter prinsipielt vil ha republikk. 4 av 10 har krysset av at de heller vil ha en president som overhode. Spekter har tatt for seg denne problemstillingen, og laget en «hva hvis»-reportasje:

”Robert Stoltenberg har vunnet presidentvalgkampen over Jens Stoltenberg. Kronprins Håkon fikk ikke stille som kandidat på grunn av karantenereglene for den tidligere kongefamilien.
Slottet blir omgjort til presidentpalass og Slottsplassen skifter navn til 1814-plassen i det øyeblikket kongen og dronningen forlater Slottet for siste gang.”

– Et generasjonsskifte

Prosjektleder Eva Midttun Leira i NRK gleder seg til kveldens program.

– Vi har fått et generasjonsskifte på Stortinget. Det er mange unge, og vi lurte på om det har gjort noe med oppfatningen av kongehuset. SV, som tradisjonelt er for republikk, kom inn med færre representanter, men til tross for det har antall republikanere på Stortinget gått opp, det er interessant, sier Leira.

Hele 40 prosent av stortingsrepresentantene svarte at de heller vil ha republikk. Hver tredje representant sa de ville innføre republikk innen 20 år. 30 prosent av de 169 sa kongehuset er svekket i mindre eller vesentlig grad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Engleskolens skyld?

Midttun Leira vil ikke gi noe enkelt svar på hvorfor de nye representantene er mindre opptatte av kongefamilien, men peker på noen hovedproblemer.

– Det er veldig interessant, og det går an å spørre seg om det har noe med de nye medlemmene av kongefamilien å gjøre, eller om det er saker som Märthas engleskole som har gjort at folk endrer oppfatning, sier hun.

– Det blir for useriøst?

– Ja, mange mener det. Samtidig har kongehuset hele tiden vært veldig folkelig, og det er litt annerledes enn de andre i Europa. Vi har spurt om det har vært en bevisst strategi, helt fra Kong Haakons tid, sier Leira.

Spekter onsdag kveld har debatt om Norges styreform, men de vil også gå tilbake i tid og vise hva som skjedde i 1905. Da var Norge faktisk en republikk en kort stund. Hva var det som gjorde at vi valgte monarki?

Kulturstrøm

  • Disney+ forbi Netflix

    Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

    Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

    Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

    (©NTB)