Hopp til innhold

Henrik Ibsens verden. Vår verden.

Vi driver og lever våre liv. Og befinner oss ett eller annet sted mellom fødsel og død.

Henrik Ibsen t.v. med venner i Italia

 

Med gode dager og vanskelige. Med drømmesøvn og smertenetter.
Noen ganger tetter vi igjen livet for å overleve. 
Noen ganger åpner vi det for å våge.
Vi klarer oss godt uten en mann som Henrik Ibsen. Han hjelper oss lite med dagliglivets problemer. Vi kan gjøre det han skrev, til pen og ubevegeligkulturarv. Han dikter om mennesker som var.  
Men hvorfor har han så godt tak på stadig nye generasjoner – uavhengig av språk og kultur?

 

 

 

Vi løser dem ikke, vi lever dem

Henrik Ibsens samlede verk i NRK Radioteatret
Ibsen illustrert: Kristiania Theater gitterlosje

25. januar 1897 hadde Kristiania premiere på John Gabriel Borkman. Ibsen var tilstede i teatrets gitterlosje. Illustrasjon: Gustav Lærum

Foto: Illustrasjon: Gustav Lærum

Noe i våre liv er problemer. Vi river og sliter i dem og løser dem eller løser dem ikke. De kan handle om økonomi,om jobb, bolig, forhold. I prinsippet kan de løses. Her er kunnskap samlet, og den kan overleveres fra et individ til et annet. Her finnes håndbøker, kurs, teknologi, regler og lover.

Men det vi virkelig tumler med, er ikke problemer som kan løses. Kjærligheten er alltid problematisk, og vi kan ordne den med juss og kultur.Men hadde den vært et problem,ville det vært løst for århundrer siden, så mye tankekraft og energi som er satt inn gjennom menneskenes historie.Kjærligheten løses aldri. Forholdet mellom våre evner og det vi drømmerom å få til, forholdet mellom foreldre og barn, mellom individ og fellesskap, mellommennesket og natur er også slike livsområder. Vi ordner dem med væremåter, livsløgner, lover og regler, men de er ikke problemer som kan løses. De må leves. Kulturen kan hjelpeoss, og den kan hindre oss. Hvert individ må på sett og vis begynne på nytt. Hadde ikke ordet vært så lite tidsriktig, kunne vi kalt disse livsområdenemysterier. På vår ferd mellom fødsel og død lever vi i dem. Den innsikt vi vinner gjennom å tumle med dem, er kanskje det vi kaller erkjennelse. Her finnes Henrik Ibsen.

Ibsens samlede verk i NRK Radioteatret

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.