Hopp til innhold

Henriette Steenstrup

Skuespiller Henriette Steenstrup var gjest i Stjerneklart mandag 28. september.

Henriette Steenstrup
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Henriette Steenstrup

Henriette Steenstrup-Såheim ble født den 29. september 1974 i Oslo som datter av lærer Eivind Steenstrup og hans kone, NRK TV-produceren, Mette Steenstrup. Henriette vokste opp på Hovseter sammen med foreldrene og den 4 år eldre storesøsteren Kathinka. Etter grunnutdanningen på Foss videregående skole og Romerike folkehøgskole søkte Henriette hele seks ganger før hun endelig ble tatt opp på Statens Teaterhøgskole der hun tok eksamen i 2003.

Men i mellomtiden hadde hun hatt flere TV- og filmroller: I 1996 begynte hun som medprogramleder i barne-TV-programmet ”Kykelikokos” sammen med Jørn Kolsrud. I 1997 spilte hun Gina i spillefilmen ”Budbringeren” som fikk Amandapris for beste film det året. To år etter spilte hun Tess Dobbermann i spillefilmen ”Fomlesen i kattepine”, i 2000 spilte hun i ”Fråtseri” og i 2003 spilte hun en ung mor i ”Mors Elling”, i 2005 spilte hun origamijenta i ”Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta” og i 2006 spilte hun fru Bøe i ”Gymnaslærer Pedersen” og Maria i filmen ”Trøbbel”.

Året etter spilte hun Agnete i ”Mars & Venus” og i TV-serien på TV2 ”Seks som oss” der hun spilte Lotte. I år gikk hennes egen TV-serie ”En god nummer to” på TV 2 og innbrakte Komiprisen i kategorien Beste forestilling på film og TV. I tillegg var Henriette nominert i klassene Beste kvinnelige artist og Årets morsomste.

Hun har vært ansatt ved Nationaltheateret siden 2004 og har hatt en rekke roller opp gjennom årene – som Pippi i Pippi Langstrømpe, som Klatremus i Dyrene i Hakkebakkeskogen, som Frøken Hilde Wangel i Byggmester Solness, som Grusjenka i Brødrene Karamasov og sist som Hermia i En midtsommernatts drøm.

Hun er gift med skuespilleren Fridtjov Steenstrup-Såheim, bor i Vika i Oslo sammen med ham og den 2 år gamle datteren Ebba.

Stjerneklart med Henriette Steenstrup, NRK P1, mandag 28. september kl 22.05

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober