Henning Sommerro

Musiker, komponist og sanger Henning Sommerro er gjest i Stjerneklart.

Henning Sommerro
Foto: Aina Rødal / NRK

Hør: Stjerneklart med Henning Sommerro

Henning Sommerro ble født i Surnadal 3. mai 1953 som sønn av gårdbrukerne Knut og Hildur Sommerro. Han vokste opp på gården på Skei sammen med foreldrene og en 8 år eldre bror, Kristian. Han ble tidlig interessert i musikk, fikk pianoundervisning av organist Gunnar Vik og startet allerede som 11-åring popbandet The Tramps. De skiftet senere navn til Mad Movies.

Som 16-åring dro Henning til Trondheim og tok timer i piano- og orgelspill ved Trøndelag Musikkonservatorium. I 1970 ble han student ved orgellinja der og tok eksamen i 1974. Han fikk jobb som organist i Stangvik og Todalen i Surnadal kommune og var der i to år før han dro til Basel i Sveits for å studere orgel og komposisjon ved Basel musikkakademi.

Da han dro hjem var Mad Movies blitt til trioen Vårsøg, med Henning på keyboard, Knut Blekken på bass og Johnny Gausemel på trommer. Navnet tok de fra bygdedikteren Hans Hyldbakks dikt om lengting mot fred, skrevet under krigen og kamuflert som et dikt om vårlengting.

Henning Sommerro (t.h) fikk Spellemannsprisen med gruppa Vårsøg i 1979.

Henning Sommerro (t.h) fikk Spellemannsprisen med gruppa Vårsøg i 1979.

Foto: Knai, Vidar / Scanpix

Henning satte musikk til flere av Hyldbakks dikt, og debutplata Vårsøg som kom ut i 1977, ble et skikkelig musikalsk gjennombrudd. Tittelmelodien er mye brukt i offentlige sammenhenger og er også kjenningsmelodi for Nattøsnket her i NRK P1. Året etter kom oppfølgeren ”Sola e komma”, med flere tekster av Hyldbakk og melodier av Sommerro, blant annet den vakre ”E slåttatæja”. Den ga Vårsøg Spellemannsprisen for 1978. Samme år spilte Vårsøg inn plata ”Av moll er du komen, til dur skal du bli” sammen med Sunnmøre Kristelege Ungdomskor, SKRUK. En nyinnspilling av komposisjonene fra Vårsøgperioden ble gjort sammen med Trondheim Symfoniorkester 14 år etter – i 1992.

Henning ble musikalsk leder ved Teatret Vårt i Molde i 1978, en stilling han hadde i 4 år. Fra 1985 hadde han den tilsvarende jobben ved Trøndelag Teater i Trondheim, samtidig som han var programsekretær og musikkonsulent i den nyopprettede radiokanalen NRK P2 samme sted. I 1981 ga Henning ut en soloplate, ”Litt tå mæ”, blant annet med et bidrag til Melodi Grand Prix, ”Auståvind”, en kommentar til Sovjets krigføring i Afghanistan. ”Neonlys på Ivar Aasen”, som kom ut i 1986, ga ham på nytt en Spellemannspris. Siden har han gitt ut 3 CDer – den siste i 2006 – ”Sullabullyam”.

I 1990 sluttet han formelt på Trøndelag Teater for å bli høgskolelektor ved Trøndelag Musikkonservatorium, en del av det nåværende Institutt for musikk ved NTNU der Henning fra 2004 er førsteamanuensis.

Da han var ved Teatret Vårt i Molde, ble han for alvor kjent med forfatteren Edvard Hoem og satte musikk til hans sceneverk ”Kjærleikens ferjereiser” i 1979. Siden har det blitt et utstrakt samarbeid mellom de to – blant annet operaverkene om de to erkebiskopene – ”Olav Engelbrektsson”, som oppføres hvert år på middelalderborgen Steinvikholmen i Nord-Trøndelag og ”Eystein av Nidaros” som fremføres ved og i Nidarosdomen. I tillegg har Henning satt melodi til Edvard Hoems salmetekster.

Henning Sommerro har også skrevet musikk til kirkeoperaen ”Jesu siste dagar” i 1997 og en rekke sceneproduksjoner, blant dem ”An-Magritt” og ”Landstrykere”. Han har samarbeidet med en rekke andre norske artister – jeg nevner i fleng: Erik Bye, Sigmund Groven, Geirr Lystrup, Halvdan Sivertsen, Bjørn Alterhaug, Åge Aleksandersen, svensken Arne Domnerus og det franske Choeur Grégorien de Paris. Ved siden av de to Spellemannsprisene har han fått Prøysen-prisen og fylkeskultur-prisene både i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Henning er gift med nordmøringen, organisten og sangpedagogen Anne Kleivset som leder Norges eneste kvinnelige gregorianske kor, Schola Sanctae Sunnivae, har datteren Karianna på 14 år sammen med henne, og de tre bor i Trondheim.

Kulturstrøm

  • Fransk prestisjepris

    Det Norske Solistkor fekk i dag Diapason d’Or de l’Année i korklassen, for albumet Luciano Berio: Coro; Cries of London. Det vart annonsert på en prisseremoni i Paris.

    Kringkastingsorkesteret medverkar på innspelinga. Grete Pedersen har vore dirigent for koret dei siste 30 åra. Albumet vart gitt ut på plateselskapet BIS Records i mars og har hausta gode meldingar i inn- og utland. Hovudverket på den prisvinnande plata er italienske Luciano Berios Coro som stiller svært store krav til utøvarane.

    – Det tyder mykje at det vi gjer lagt merke til internasjonalt. Prisar som dette er svært motiverande for vårt vidare arbeid, seier daglig leiar for Det Norske Solistkor, Ingvild Skaatan.