Hopp til innhold

Henning Sommerro

Musiker, komponist og sanger Henning Sommerro er gjest i Stjerneklart.

Henning Sommerro
Foto: Aina Rødal / NRK

Hør: Stjerneklart med Henning Sommerro

Henning Sommerro ble født i Surnadal 3. mai 1953 som sønn av gårdbrukerne Knut og Hildur Sommerro. Han vokste opp på gården på Skei sammen med foreldrene og en 8 år eldre bror, Kristian. Han ble tidlig interessert i musikk, fikk pianoundervisning av organist Gunnar Vik og startet allerede som 11-åring popbandet The Tramps. De skiftet senere navn til Mad Movies.

Som 16-åring dro Henning til Trondheim og tok timer i piano- og orgelspill ved Trøndelag Musikkonservatorium. I 1970 ble han student ved orgellinja der og tok eksamen i 1974. Han fikk jobb som organist i Stangvik og Todalen i Surnadal kommune og var der i to år før han dro til Basel i Sveits for å studere orgel og komposisjon ved Basel musikkakademi.

Da han dro hjem var Mad Movies blitt til trioen Vårsøg, med Henning på keyboard, Knut Blekken på bass og Johnny Gausemel på trommer. Navnet tok de fra bygdedikteren Hans Hyldbakks dikt om lengting mot fred, skrevet under krigen og kamuflert som et dikt om vårlengting.

Henning Sommerro (t.h) fikk Spellemannsprisen med gruppa Vårsøg i 1979.

Henning Sommerro (t.h) fikk Spellemannsprisen med gruppa Vårsøg i 1979.

Foto: Knai, Vidar / Scanpix

Henning satte musikk til flere av Hyldbakks dikt, og debutplata Vårsøg som kom ut i 1977, ble et skikkelig musikalsk gjennombrudd. Tittelmelodien er mye brukt i offentlige sammenhenger og er også kjenningsmelodi for Nattøsnket her i NRK P1. Året etter kom oppfølgeren ”Sola e komma”, med flere tekster av Hyldbakk og melodier av Sommerro, blant annet den vakre ”E slåttatæja”. Den ga Vårsøg Spellemannsprisen for 1978. Samme år spilte Vårsøg inn plata ”Av moll er du komen, til dur skal du bli” sammen med Sunnmøre Kristelege Ungdomskor, SKRUK. En nyinnspilling av komposisjonene fra Vårsøgperioden ble gjort sammen med Trondheim Symfoniorkester 14 år etter – i 1992.

Henning ble musikalsk leder ved Teatret Vårt i Molde i 1978, en stilling han hadde i 4 år. Fra 1985 hadde han den tilsvarende jobben ved Trøndelag Teater i Trondheim, samtidig som han var programsekretær og musikkonsulent i den nyopprettede radiokanalen NRK P2 samme sted. I 1981 ga Henning ut en soloplate, ”Litt tå mæ”, blant annet med et bidrag til Melodi Grand Prix, ”Auståvind”, en kommentar til Sovjets krigføring i Afghanistan. ”Neonlys på Ivar Aasen”, som kom ut i 1986, ga ham på nytt en Spellemannspris. Siden har han gitt ut 3 CDer – den siste i 2006 – ”Sullabullyam”.

I 1990 sluttet han formelt på Trøndelag Teater for å bli høgskolelektor ved Trøndelag Musikkonservatorium, en del av det nåværende Institutt for musikk ved NTNU der Henning fra 2004 er førsteamanuensis.

Da han var ved Teatret Vårt i Molde, ble han for alvor kjent med forfatteren Edvard Hoem og satte musikk til hans sceneverk ”Kjærleikens ferjereiser” i 1979. Siden har det blitt et utstrakt samarbeid mellom de to – blant annet operaverkene om de to erkebiskopene – ”Olav Engelbrektsson”, som oppføres hvert år på middelalderborgen Steinvikholmen i Nord-Trøndelag og ”Eystein av Nidaros” som fremføres ved og i Nidarosdomen. I tillegg har Henning satt melodi til Edvard Hoems salmetekster.

Henning Sommerro har også skrevet musikk til kirkeoperaen ”Jesu siste dagar” i 1997 og en rekke sceneproduksjoner, blant dem ”An-Magritt” og ”Landstrykere”. Han har samarbeidet med en rekke andre norske artister – jeg nevner i fleng: Erik Bye, Sigmund Groven, Geirr Lystrup, Halvdan Sivertsen, Bjørn Alterhaug, Åge Aleksandersen, svensken Arne Domnerus og det franske Choeur Grégorien de Paris. Ved siden av de to Spellemannsprisene har han fått Prøysen-prisen og fylkeskultur-prisene både i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Henning er gift med nordmøringen, organisten og sangpedagogen Anne Kleivset som leder Norges eneste kvinnelige gregorianske kor, Schola Sanctae Sunnivae, har datteren Karianna på 14 år sammen med henne, og de tre bor i Trondheim.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP