NRK Meny
Normal

Michelet: Han var Nordens største kriminalforfatter

– Nordens største krimforfatter, sier Jon Michelet. – Betydningen han har hatt for nordisk krimlitteratur er enorm, sier Anne Holt. Norske krimkolleger hyller Henning Mankell som døde i dag, 67 år gammel.

Henning Mankell

HYLLES AV NORSKE KRIMKOLLEGER: Henning Mankell døde av kreft mandag. Kanskje en av Nordens største krimforfattere, sier kolleger.

Foto: Fabian Bimmer / Ap

Jon Michelet

RADIKALER TIL SISTE SLUTT: Jon Michelet kjente Henning Mankell godt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Dette er veldig trist. Det er ikke så lenge siden jeg snakket med ham og da var han optimist om kreftsykdommen han hadde fått, sier Jon Michelet som var en god venn av Henning Mankell.

Michelet beskriver sin gode venn som blid, hyggelig og bestemt.

– Hans enorme berømmelse gikk virkelig ikke til hode på ham. Det var en varme med Henning. Han skrev om forferdelig ting, men hadde en sjelden varme. Det var noe med ham. Han hadde en medfølelse for folk. Han ville forandre verden til det bedre, og var blant de svenske radikalerne som aldri ga opp sitt radikale prosjekt, sier Michelet.

– Nordens største krimforfatter

Michelet og Mankell kjente hverandre fra langt tilbake i tid. Mankell da som radikaler i 70-tallets teatermiljø i Oslo.

– Vi ble kjent da jeg arbeidet med det skuespill og han var min rådgiver.

Michelet beskriver ham som en Norgesvenn som dessuten gjorde et stort arbeid for teateret i Mosambik.

– Han var, etter min mening, Nordens største krimforfatter. Den minst «storsvenske» av alle våre svenske kolleger

– Det som virkelig river i meg er at han hadde så fantastiske planer om å skrive om kolonimaktenes herjinger i Afrika i eldre tider. Det fikk han ikke gjort og det er forferdelig synd.

– Det står en stor arv igjen etter ham

Anne Holt

ENORM BETYDNING: Anne Holt sier arven etter Mankell er stor.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette var ikke uventet, men likevel forferdelig trist, sier Anne Holt, som har møtt Mankell ved en rekke anledninger.

– Den betydningen han har hatt for nordisk krimlitteratur er enorm, i likhet med mye av det andre han har gjort. Både hans politiske og kunstneriske engasjement i Mosambik, hvor han bodde store deler av sitt liv, er viden kjent. Det står en stor arv igjen etter han, sier Anne Holt.

Undervurdert døråpner

Jo Nesbø

DØRÅPNER: Jo Nesbø opplevde Mankell som veldig sjenerøs. Og en døråpner for norsk krim i resten av verden.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Jo Nesbø rakk så vidt å bli kjent med Henning Mankell på Bjørnsonfestivalen i Molde.

– Det var triste nyheter, sier Jo Nesbø.

– Vi hadde flere gode, fortrolige samtaler og jeg opplevde ham som en veldig sjenerøs og bra mann, sier Jo Nesbø til NRK.

– Han har vært en viktig og kanskje undervurdert døråpner for skandinavisk krim i resten av verden. Henning Mankell er jo et navn som står sterkt i hele Europa også i USA og han var definitivt i rekken av døråpnerne for skandinavisk krim i Europa.

– Karismatisk og sjarmerende

Forfatter Tom Egeland

KARISMATISK OG SJARMERENDE: Tom Egeland sier Mankell var full av historier og anekdoter.

Foto: www.tomegeland.com

Tom Egeland traff Henning Mankell ved flere anledninger.

– Han var en veldig karismatisk og sjarmerende mann, full av historier og anekdoter, sier Egeland.

– Som forfatter var han både en stilist som hadde en bakgrunn i lyrikken - dette bar også krimromanene hans preg av - og han hadde en sosiale samvittighet som jeg tror veldig mange vil knytte hans forfatterskap til.

– På det menneskelige plan vil han bli husket som en veldig varm og sosialt engasjert mann. I litteraturen vil han bli husket som en typisk representant for den sosialrealistiske, nordiske troverdige krimen med en tenksom etterforsker i hovedrollen. Jeg tror bøkene hans vil bli lest i veldig mange år fremover.

Lier Horst: Ville bli en politimann som Wallander

Jørn Lier Horst, har møtt Mankell ved flere anledninger og er en stor fan av bøkene:

– Et stort tap, han etterlater et stort og mangfoldig forfatterskap. Jeg hadde håpet å treffe Henning på bokmessen i Gøteborg forrige helg, men den måtte han avlyse. Da skjønte jeg at han hadde blitt dårligere, men beskjeden kom fortsatt brått og uventet, sier Jørn Lier Horst til NRK.

– Han var en klok og raus person. Han har betydd veldig mye for mitt forfatterskap. Jeg leste de første bøkene om Kurt Wallander da jeg begynte på politiskolen og tenkte da at jeg ville bli en sånn politimann som Kurt Wallander var. Han inspirerte min karriere i politiet, men også hans måte å fortelle kriminalhistorier på har inspirert meg. Han skrev flotte lavmælte kriminalhistorier og det er noe jeg også etterstreber.

Artikkelen oppdateres

Kulturstrøm

  • Drapsdømte Amanda Knox til Norge

    Historien om den unge amerikanske collegestudenten som ble dømt for drap i Italia rystet en hel verden. Amanda Knox ble sittende i fengsel i fire år før hun til slutt ble frikjent i 2013. Knox har siden blitt ytterligere kjent gjennom Netflix-dokumentaren Amanda Knox og senest gjennom Facebook-serien «The scarlet letter reports», hvor hun intervjuer kvinner som har opplevd å bli seksualiert og demonisert gjennom media. 22. oktober i år kommer hun til Oslo for å fortelle sin historie i samtale med Sarah Natasha Melbye.