Henning Gravrok - Sense

Saksofonist Henning Gravrok har mye på hjertet på sin siste CD – kanskje for mye.

Henning Gravrok

Det er grunn til å spisse ører når Bodøs saksofonist-veteran Henning Gravrok nå er ute med sin fjerde CD med tittel "Sense".

Priser natur i ubalanse

"Sense" er en lovsang til naturen – med en dyp uro over menneskeskapt ubalanse i den. Uttrykt med nordnorsk varme, humor og alvor så det holder. Det er slikt man bare får fra en artist som har holdt på en stund og ikke ser seg selv som det viktigste på jorden.

Henning Gravrok tar oss generøst med i sin natur – først "Langt ute" på bølgende sjø. Trygt forankret i Rune Nergårds fulltonende kontrabass gjør det ikke noe at måkeskriket fra Gravroks sopransax er skjærende syrlig, og når han også griper til tenorsax lar han måker og havørn synge duett – for en idé!

Noen feilskjær

Gravrok viser den nordnorske vinterens dødskamp mot vårens krefter. Han prøver også å fange sjø-ørreten, men den glipper – trolig fordi han velger feil redskap: Gravroks unge medspillere er ikke like hjemme i opp-tempo blues som de er i funky fusjonsmusikk. "Ingen vet hvor haren hopper" spilles tørt og flisete i beste Wayne Shorter-tradisjon, men selve komposisjonen er kanskje ikke så overraskende som tittelen lover.

Det impresjonistiske stykke teatermusikk "Endelig regn" faller musikalsk litt utenfor konseptet, selv om pianist Eivind Valnes spiller flott. Og når det plutselig dukker opp flerstemt vokalensemble med engelsk tekst, skjønner vi mindre.

- For idérik

"Sense" når sitt musikalske høydepunkt med den Weather Report-inspirerte "Penger, penger", men her mister vi kontakten med platas idé. Den dukker opp igjen med Rolf Jacobsens dikt "Morgenbønn", men musikalsk havner vi da på feil klode.

Konklusjon: Henning Gravrok har stadig mye på hjertet og har flere idéer enn hva som får plass på en og samme CD. Vi venter spent på neste utspill.

Kulturstrøm