Hennie fikk lære av ekte Afghanistan-soldater

Denne uken har den nye dramaserien «Nobel» premiere. Aksel Hennie mener serien tar opp viktig og aktuell tematikk i vår tid.

Premieren på Nobel nærmer seg. Aksel Hennie og regissør mener temaet de tar opp er brennhet og viktig.

PÅ INNSPILLING: Serien hadde innspilling i fjor sommer. Nå er den straks å se på tv-skjermen.

Det er få dager til vi får høre historien om løytnant Erling Riiser.

Førstkommende søndag har nemlig «Nobel» premiere på NRK, og det er Aksel Hennie som spiller hovedrollen i serien.

– Han er en familiemann og soldat, som havner i ekstreme situasjoner som heldigvis de færreste av oss havner i, forteller skuespilleren til NRK.

– Brennhet tematikk

Serien handler om hvordan Riiser blir en brikke i et storpolitisk maktspill, og der Norges rolle som fredselskende nasjon blir utfordret.

Per-Olav Sørensen

VIKTIG: Det sier regissør Per-Olav Sørensen.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Den har en tematikk som er brennhet og interessant, og som er noe jeg både ønsker å si noe om og ikke minst lære om, sier Hennie.

Fått hjelp fra soldater

– Det føles som at vi er en nasjon som bare tror at vi har bygd pikeskoler i Afghanistan, når vi har gjort helt andre ting, som å dra ut på skarpe oppdrag, forteller regissør Per-Olav Sørensen sier til NRK.

– Det å være med en patrulje og også vise det tror jeg er viktig at folk får se, sier han.

Innspillingen har krevd ett år med intens innspilling, og har resultert i åtte episoder. Å gå inn i rollen som løytnant Riiser har Hennie fått god hjelp til fra ekte Afghanistan-soldater.

– Heldigvis finnes det de som er i aktiv tjeneste, og de som har gått ut av aktiv tjeneste, som ser en nytteverdi i å vise det de kan, hva de lærte fra arbeidet deres, og forteller hva de har opplevd, sier Hennie.

Nobel-promo

TRAILER: Se traileren til «Nobel» her.

Kulturstrøm

 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP
 • Klassisk musikk økte mest i 2018

  Streaming av klassisk musikk økte med 10,2 prosent i 2018, sammenlignet med året før. For samtlige andre musikksjangere var økningen på 5,7 prosent. Det viser nye tall fra plateindustrien, skriver BBC. Det er artister som sangerne Andrea Bocelli og Katherine Jenkins, cellisten Sheku Kanneh-Mason og pianisten pianist Ludovico Einaudi som trekker lyttere. Samtidig økte salget av CD-er med klassisk musikk med 6,9 prosent.

  Bocelli
  Foto: Marie Peyre / NRK
 • Beskylder R. Kelly for trusler

  Et av R. Kellys påstoffe ofre sier til CNN at rapperen har truet henne, etter å ha deltatt i dokumentarserien «Surviving R. Kelly». I programmet snakker den nå 21 år gamle kvinnen Faith Rodgers (bildet) om en hendelse i fjor. I 2018 gikk Rodgers til sak mot Kelly, der hun beskyldte rapperen for å skjenket henne alkohol, overfalt henne, og påført henne en seksuelt overførbar sykdom. Nå hevder hun å ha mottatt trusler i et brev, der Kelly truer med å sverte ryktet hennes. I en e-post til CNN svarer R. Kellys advokat at brevet ikke kommer fra Kelly.

  Faith Rodgers
  Foto: JEENAH MOON / Reuters