Hennie fikk lære av ekte Afghanistan-soldater

Denne uken har den nye dramaserien «Nobel» premiere. Aksel Hennie mener serien tar opp viktig og aktuell tematikk i vår tid.

Premieren på Nobel nærmer seg. Aksel Hennie og regissør mener temaet de tar opp er brennhet og viktig.

PÅ INNSPILLING: Serien hadde innspilling i fjor sommer. Nå er den straks å se på tv-skjermen.

Det er få dager til vi får høre historien om løytnant Erling Riiser.

Førstkommende søndag har nemlig «Nobel» premiere på NRK, og det er Aksel Hennie som spiller hovedrollen i serien.

– Han er en familiemann og soldat, som havner i ekstreme situasjoner som heldigvis de færreste av oss havner i, forteller skuespilleren til NRK.

– Brennhet tematikk

Serien handler om hvordan Riiser blir en brikke i et storpolitisk maktspill, og der Norges rolle som fredselskende nasjon blir utfordret.

Per-Olav Sørensen

VIKTIG: Det sier regissør Per-Olav Sørensen.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Den har en tematikk som er brennhet og interessant, og som er noe jeg både ønsker å si noe om og ikke minst lære om, sier Hennie.

Fått hjelp fra soldater

– Det føles som at vi er en nasjon som bare tror at vi har bygd pikeskoler i Afghanistan, når vi har gjort helt andre ting, som å dra ut på skarpe oppdrag, forteller regissør Per-Olav Sørensen sier til NRK.

– Det å være med en patrulje og også vise det tror jeg er viktig at folk får se, sier han.

Innspillingen har krevd ett år med intens innspilling, og har resultert i åtte episoder. Å gå inn i rollen som løytnant Riiser har Hennie fått god hjelp til fra ekte Afghanistan-soldater.

– Heldigvis finnes det de som er i aktiv tjeneste, og de som har gått ut av aktiv tjeneste, som ser en nytteverdi i å vise det de kan, hva de lærte fra arbeidet deres, og forteller hva de har opplevd, sier Hennie.

Nobel-promo

TRAILER: Se traileren til «Nobel» her.

Kulturstrøm

 • Vikingskip i ferd med å ødelegges

  Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.

 • Minneutstilling for Are Behn

  Finnskogutstillingen i mars åpner med en minneutstilling om Ari Behn. Unni Askeland inviterte med Per Heimly til «å finne små glimt av glede i en stor sorg» etter vennens selvmord. De tre stilte ut sammen i Bergen i 2013 (bildet).

  I lykkeligere tider: Ari Behn, Unni Askeland og Per Heimly da de åpnet utstilling i Bergen i 2013.
  Foto: Marit Hommedal
 • Gamle Deichman blir konsertsted

  I fire måneder framover blir det mye musikk på det tidligere hovedbiblioteket i Oslo. Tons of Rock, Live Nation, All Things Live, Oslo Konserthus og Kulturhuset er blant de som er på kundelisten til The Oslo Way. De har har leid lokalet fram til kommunen avgjør hvem som skal ta over den historiske bygningen.