Hopp til innhold

Hennie fikk lære av ekte Afghanistan-soldater

Denne uken har den nye dramaserien «Nobel» premiere. Aksel Hennie mener serien tar opp viktig og aktuell tematikk i vår tid.

Premieren på Nobel nærmer seg. Aksel Hennie og regissør mener temaet de tar opp er brennhet og viktig.

PÅ INNSPILLING: Serien hadde innspilling i fjor sommer. Nå er den straks å se på tv-skjermen.

Det er få dager til vi får høre historien om løytnant Erling Riiser.

Førstkommende søndag har nemlig «Nobel» premiere på NRK, og det er Aksel Hennie som spiller hovedrollen i serien.

– Han er en familiemann og soldat, som havner i ekstreme situasjoner som heldigvis de færreste av oss havner i, forteller skuespilleren til NRK.

– Brennhet tematikk

Serien handler om hvordan Riiser blir en brikke i et storpolitisk maktspill, og der Norges rolle som fredselskende nasjon blir utfordret.

Per-Olav Sørensen

VIKTIG: Det sier regissør Per-Olav Sørensen.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Den har en tematikk som er brennhet og interessant, og som er noe jeg både ønsker å si noe om og ikke minst lære om, sier Hennie.

Fått hjelp fra soldater

– Det føles som at vi er en nasjon som bare tror at vi har bygd pikeskoler i Afghanistan, når vi har gjort helt andre ting, som å dra ut på skarpe oppdrag, forteller regissør Per-Olav Sørensen sier til NRK.

– Det å være med en patrulje og også vise det tror jeg er viktig at folk får se, sier han.

Innspillingen har krevd ett år med intens innspilling, og har resultert i åtte episoder. Å gå inn i rollen som løytnant Riiser har Hennie fått god hjelp til fra ekte Afghanistan-soldater.

– Heldigvis finnes det de som er i aktiv tjeneste, og de som har gått ut av aktiv tjeneste, som ser en nytteverdi i å vise det de kan, hva de lærte fra arbeidet deres, og forteller hva de har opplevd, sier Hennie.

Nobel-promo

TRAILER: Se traileren til «Nobel» her.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.