NRK Meny
Normal

Hennes & Mauritz tapte for Aftenposten

Hennes & Mauritz klaget inn Aftenposten for brudd på god presseskikk i nett-TV-serien «Sweatshop». Men klesselskapet fikk ikke medhold i pressens faglige utvalg.

Carin Leffler, fagrådgiver i "Fremtiden i våre hender" foran H&M-skilt

H&M klaget inn Aftenposten for PFU. Selskapet var blant annet kritisk til at det var Framtiden i våre hender som sto bak ideen. På bildet ser vi Carin Leffler, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender, som tidligere har uttalt seg kritisk H & Ms Norge produksjon i lavkostnadsland.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Aftenposten sendte i april 2014 videoserien «Sweatshop – dødsbillig mote». I fem episoder følger serien tre norske ungdommer, Anniken, Frida og Ludvig, som besøker Kambodsja for å få innblikk i livet på ulike klesfabrikker i landet.

H&M har kritisert både produksjonen, innholdet og oppfølgingen av serien.

Den svenske klesgiganten mener at de ikke ble gitt tilstrekkelig mulighet til å imøtegå påstander, og de er også kritiske til at serien er utviklet i samarbeid med interesseorganisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH).

Men klesselskapet fikk liten støtte i Pressens Faglige Utvalg.

– Min oppfatning er at Aftenposten har gått fram forbilledlig presseetisk, uttalte PFU-leder Alf Bjarne Johnsen under formiddagens behandling av saken.

– Umulig å kontrollere fakta

– Aftenposten har gjort det umulig for H & M å kontrollere at påstått faktainformasjon om forhold knyttet til oss er riktig. Mangel på faktainformasjon, og utelatt mulighet til å verifisere denne, opplever vi som et klart brudd på premissene for å gi tilsvar og svare på kritikk, samt å delta i debatt, skriver klesselskapet i klagen.

De klager Aftenposten inn etter Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, 3.2 og 3.3.

Aftenposten har hele tiden avvist klagen. Avisen mener det ikke er et presseetisk problem at ideen til serien kom fra FIVH, og mener også de har vært tydelige på samarbeidet overfor publikum.

De mener serien ikke handler om H&M, men skildrer og dokumenterer norsk ungdoms møte med tekstilarbeidere, og deres reaksjoner og opplevelser rundt dette.

Aftenposten sier også at de inviterte H & M til å komme med sine synspunkter i spaltene, men at svaret kom i form av en klage til PFU.

PFU konkluderte med at Aftenposten ikke har brutt god presseskikk.

Skjermdump fra "Sweatshop"

I etterkant av serien Sweatshop mente deltagerne at verken Aftenposten eller andre medier har tatt saken alvorlig nok. Se klipp fra serien her.

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot Snøhetta og flere større byråer om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK