Hopp til innhold

Henki Kolstad er død

Med Henki Kolstads bortgang forsvinner en av de mest allsidige scenekunstnerne og filmstjerner Norge har hatt.

Henki Kolstad

Henki Kolstad var en svært allsidig skuespiller, både på film og scene.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Skriv din kondolansehilsen her

Se høydepunkter fra karrieren

Skuespiller Henki Kolstad døde mandag morgen 93 år gammel på Diakonhjemmet sykehus, opplyser familien.

En av våre store filmstjerner

Med Henki Kolstads bortgang forsvinner en av de mest allsidige scenekunstnerne og filmstjerner Norge har hatt. Han startet på Inga Bjørnsons barneteater, og hadde sin første filmrolle da han var 14 år gammel, i filmen ”Eskimo”.

Gjennom flere tiår var han en av våre store filmstjerner, det ble til sammen nesten 50 filmer, i alle sjangere fra krim til komedie og klassisk drama.

Scenekunstner

På scenen var han like suveren innen alle rollefag. Hans Leopold i ”Sommer i Tyrol”, og hans frodige tolkning av søppeltømmer og hverdagsfilosofen Alfred P. Dolittle i ”My Fair Lady” vil alltid bli husket.

Likeledes huskes dramatiske prestasjoner som Willy Loman i ”En handelsreisendes død”, som han gjorde både i Fjernsynsteateret og på Nasjonalteateret, og rollen som George i Who’s Afraid of Virginia Woolf?”

Barnas skomaker

Litt urettferdig er det da at flere generasjoner kanskje husker ham best som vennlig skomaker i ”Jul i Skomakergata”, men juleserien har gått mange ganger og gledet barn i alle aldre. Han huskes også godt som sennepsfabrikanten Klinke i ”Den spanske flue”, som mange år har dukket opp på TV rundt juletider.

Se første episode av Jul i Skomakergata

Henki Kolstad har mottatt Filmkritikerprisen og har blitt hedret med Amandas hederspris. Han har også blitt hedret som kommandør av St. Olavs for sin allsidige gjerning.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober