Hopp til innhold

Hemmelig forfatter kaster kattemaska

«Katten» sa egentlig nei til å være med i Forfatterjakten, men lot seg overtale til slutt.

Katten fra Forfatterjakten 2022.

Trykk for skrapemodus

SKRAP FRAM: Se allerede nå hvem som gjemmer seg bak kattemaska.

NRK/NTB

– Jeg har ikke snakket med noen om det, ikke mannen min engang.

Den hemmelige forfatteren bak historien «Klikk og hent» er klar til å kaste kattemaska.

I sommer har fire forfattere publisert fire fortellinger på NRK.no, og dere i publikum har kunnet gjette hvem som var avsender. (Klikk her for å se hvem de andre hemmelige forfatterne var.) I denne artikkelen avsløres den siste av dem.

– Jeg forsøkte å skrive annerledes, selv om det jo skinner gjennom at det er meg.

Underveis har vedkommende fått se noen av svarene som har kommet inn fra publikum, og mange har tenkt riktig, men ikke alle. Se noen av dem nedenfor.

Mange gode alternative forslag til tross, den kriminelt populære forfatteren som er glad i katter og er en gjenganger når det gjelder priser, er Unni Lindell.

Les:: Unni Lindells «Klikk og hent» fra Forfatterjakten

Illustrasjon av skjelett som ligger i en bås sammen med en spade og gule blomster
Illustrasjon av skjelett som ligger i en bås sammen med en spade og gule blomster

Krimdronninga

– Hvilke hint la du inn i historien?

– Jeg har vært innom den store, vaggende kvinnen to ganger før, i «Honningfellen» og «Nabovarsel». Et annet hint var Nancy, som min bestemor også het. Men det tror jeg ingen fikk med seg.

Unni Lindell

DOBBELTVINNER: Unni Lindell fikk Riverton-prisen både i 1999 og 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB

Er det noe typisk Unni Lindellsk med denne fortellinga?

– Absolutt. I «Måneorkesteret» (roman, 1998) har jeg en tilsvarende sønn og en psykisk syk mor, men som ikke er fult så ute å kjøre som i denne novellen.

Hun kalles ofte krimdronninga, og i «Klikk og hent» er hun også innom denne sjangeren.

– Det er to drap her, men det blir ikke sagt helt tydelig. Gutten finner liket av bestefaren sin i låven først, og da er det jo bestemoren som har tatt livet av ham. Men så forsvinner bestemoren, og da er det nok gutten som har tatt livet av henne. Men dette er ikke sagt rett ut, så her må man tenke litt selv.

Sa egentlig nei

– Da du tok på deg denne oppgaven var du akkurat ferdig med et bokmanus. Hvordan var det?

– Jeg hadde akkurat levert «Fremmedlegeme» (roman, 2022), så jeg var veldig kokt i hodet da du tok kontakt. I utgangspunktet sa jeg nei, men så sa du «hva om du prøver?». Også gjorde jeg det.

Etter noen runder fram og tilbake ble resultatet fortellingen «Klikk og hent».

– Underveis foreslo jeg jo for deg å heller vente et år, men så gjorde jeg om på en del etter tilbakemeldinger. Her tenker jeg forfatterspirer har noe å lære. At arbeidet ikke er over selv om man har levert.

Ny bok på gang

Til tross for at hun akkurat er ferdig med en roman og Forfatterjakten, blir det trolig ikke pause med det første.

– «Dessverre» har jeg fått en boktittel til en krim i hodet. Barnebarnet mitt lekte med en dukke som hadde et veldig skummelt uttrykk i ansiktet, en dukke jeg faktisk fant på en søppelplass og tok med meg hjem. Og den dukken er litt mystisk. Et eldre barnebarn liker ikke den dukken, og synes den er skummel. Og det var et eller annet som falt ned i hodet på meg da jeg så dem holde på med den dukken i sommer. Fint om du får med dette i saken, da ingen må stjele den ideen, ler Lindell.

Planen er å skrive minst 50 bøker til, forteller hun. Men før det rekker hun å trekke en vinner blant de mange som gjetta riktig i årets siste utgave av Forfatterjakten.

– Si et tall mellom 1 og 250, som er antallet som gjetta deg:

– 57, samme årstall som jeg er født.

Det var Vigdis Eckhardt som ble vinneren. Hennes svar var meget treffende, mener Lindell: «Hun skriver ofte snedige psykologiske skildringer av folk som lever på randen av det de fleste synes er normalt».

Kulturstrøm

 • Metropolitan Museum med Karl Lagerfeld-utstilling

  Metropolitan Museum of Art i New York skal feire livet til motedesigner Karl Lagerfeld med en utstilling med rundt 150 av hans arbeider.

  «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty»-utstillingen åpner i mai neste år og vil presentere den «unike arbeidsmetoden» til den tyskfødte designeren, som døde i 2019.

  – Lagerfelds flytende linjer forenet hans design for Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel og hans eget merke, Karl Lagerfeld, og skapte et mangfoldig og produktivt arbeid uten sidestykke i motehistorien, skriver museet.

 • California forbyr rap-tekster som bevis i retten

  Heretter kan en rappers tekster ikke lenger brukes mot rapperen selv i rettssaker i California.

  Loven er laget for å beskytte kunstneres ytringsfrihet og for å hindre at kunstneres tekster eller kreative uttrykk blir brukt mot dem i sivile eller straffesaker.

  California er den første amerikanske delstaten som har vedtatt en lov som gjør det umulig å bruke en artists tekster mot seg selv med mindre bruken av tekstene har vært gjenstand for en rettslig vurdering.

  Flere amerikanske rappere – inkludert Meek Mill, Killer Mike og Tyga – var til stede da Californias guvernør, demokraten Gavin Newsom, signerte loven fredag.

  Loven kommer etter nylige saker mot rapperne Young Thug og Gunna, hvis tekster har blitt lest opp under sakene deres.

  The Black Music Action Coalition, en organisasjon som bekjemper rasisme i musikkindustrien, kaller den nye loven «et avgjørende skritt i riktig retning» for å få slutt på at rasefordommer påvirker rettslige prosesser. (NTB)

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)