Hopp til innhold

Hemmelig forfatter kaster kattemaska

«Katten» sa egentlig nei til å være med i Forfatterjakten, men lot seg overtale til slutt.

Katten fra Forfatterjakten 2022.

Trykk for skrapemodus

SKRAP FRAM: Se allerede nå hvem som gjemmer seg bak kattemaska.

NRK/NTB

– Jeg har ikke snakket med noen om det, ikke mannen min engang.

Den hemmelige forfatteren bak historien «Klikk og hent» er klar til å kaste kattemaska.

I sommer har fire forfattere publisert fire fortellinger på NRK.no, og dere i publikum har kunnet gjette hvem som var avsender. (Klikk her for å se hvem de andre hemmelige forfatterne var.) I denne artikkelen avsløres den siste av dem.

– Jeg forsøkte å skrive annerledes, selv om det jo skinner gjennom at det er meg.

Underveis har vedkommende fått se noen av svarene som har kommet inn fra publikum, og mange har tenkt riktig, men ikke alle. Se noen av dem nedenfor.

Mange gode alternative forslag til tross, den kriminelt populære forfatteren som er glad i katter og er en gjenganger når det gjelder priser, er Unni Lindell.

Les:: Unni Lindells «Klikk og hent» fra Forfatterjakten

Illustrasjon av skjelett som ligger i en bås sammen med en spade og gule blomster
Illustrasjon av skjelett som ligger i en bås sammen med en spade og gule blomster

Krimdronninga

– Hvilke hint la du inn i historien?

– Jeg har vært innom den store, vaggende kvinnen to ganger før, i «Honningfellen» og «Nabovarsel». Et annet hint var Nancy, som min bestemor også het. Men det tror jeg ingen fikk med seg.

Unni Lindell

DOBBELTVINNER: Unni Lindell fikk Riverton-prisen både i 1999 og 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB

Er det noe typisk Unni Lindellsk med denne fortellinga?

– Absolutt. I «Måneorkesteret» (roman, 1998) har jeg en tilsvarende sønn og en psykisk syk mor, men som ikke er fult så ute å kjøre som i denne novellen.

Hun kalles ofte krimdronninga, og i «Klikk og hent» er hun også innom denne sjangeren.

– Det er to drap her, men det blir ikke sagt helt tydelig. Gutten finner liket av bestefaren sin i låven først, og da er det jo bestemoren som har tatt livet av ham. Men så forsvinner bestemoren, og da er det nok gutten som har tatt livet av henne. Men dette er ikke sagt rett ut, så her må man tenke litt selv.

Sa egentlig nei

– Da du tok på deg denne oppgaven var du akkurat ferdig med et bokmanus. Hvordan var det?

– Jeg hadde akkurat levert «Fremmedlegeme» (roman, 2022), så jeg var veldig kokt i hodet da du tok kontakt. I utgangspunktet sa jeg nei, men så sa du «hva om du prøver?». Også gjorde jeg det.

Etter noen runder fram og tilbake ble resultatet fortellingen «Klikk og hent».

– Underveis foreslo jeg jo for deg å heller vente et år, men så gjorde jeg om på en del etter tilbakemeldinger. Her tenker jeg forfatterspirer har noe å lære. At arbeidet ikke er over selv om man har levert.

Ny bok på gang

Til tross for at hun akkurat er ferdig med en roman og Forfatterjakten, blir det trolig ikke pause med det første.

– «Dessverre» har jeg fått en boktittel til en krim i hodet. Barnebarnet mitt lekte med en dukke som hadde et veldig skummelt uttrykk i ansiktet, en dukke jeg faktisk fant på en søppelplass og tok med meg hjem. Og den dukken er litt mystisk. Et eldre barnebarn liker ikke den dukken, og synes den er skummel. Og det var et eller annet som falt ned i hodet på meg da jeg så dem holde på med den dukken i sommer. Fint om du får med dette i saken, da ingen må stjele den ideen, ler Lindell.

Planen er å skrive minst 50 bøker til, forteller hun. Men før det rekker hun å trekke en vinner blant de mange som gjetta riktig i årets siste utgave av Forfatterjakten.

– Si et tall mellom 1 og 250, som er antallet som gjetta deg:

– 57, samme årstall som jeg er født.

Det var Vigdis Eckhardt som ble vinneren. Hennes svar var meget treffende, mener Lindell: «Hun skriver ofte snedige psykologiske skildringer av folk som lever på randen av det de fleste synes er normalt».

Kulturstrøm

  • Arkeologar gjorde fleire interessante funn i Stad

    I samband med utgravingane på Berstad i Stad kommune i vår fann arkeologane båtgraver frå jarnalder, gravrøys frå bronsealder og ei grav frå steinalderen. Det skriv Vestland fylke på sine nettsider.

    – Vi stod å sjakta med gravemaskin då vi såg mørkare konturar i massane. Etter litt finreinsing for hand dukka det opp fleire jarnnaglar. Vi forstod raskt at dette kunne vere noko spesielt, seier arkeolog Ragnhild Egeland Torp.

    Fylkeskommunen har difor gitt løyve til utgravinga. Universitetsmuseet i Bergen tek saka vidare og skal gjennomføre ei arkeologisk utgraving av gravene i haust.

    Dronebilder viser arkeologisk utgraving i Stad kommune, flere jordflekker er gravd opp og avdekket
    Foto: Vestland fylkeskommune
  • Dokumentar om Nerdrum-familien på NRK

    NRK skal lage en tv-serie som følger familien Nerdrum i ett år. Dette er et dokumentarprosjekt og følger virkeligheten slik den utspiller seg rundt kunstneren Odd Nerdrum og hans familie.

    Dokumentarserien dreier seg rundt dem som bor sammen på gården i Stavern og det er NRKs kulturavdeling som følger familien. Serien planlegges publisert høsten 2024.

Flere kulturnyheter