Chili con carne
Dette trenger du til fire personer:
1 løk
2 hvitløkfedd
1 grønn paprika
1 rød paprika
1 rød chili, renset for frø
1 1/2 ts knust spisskummen
1 liten kanelstang, kan sløyfes
700 g grytekjøtt i terninger eller kjøttdeig
2 ss tomatpure
1 boks knuste tomater
1-2 bokser røde og/eller hvite bønner
1 stort glass vann eller buljong
1 god håndfull tørkede aprikoser i biter
Salt og pepper
Olje til steking
Slik gjør du:
Rens løk og paprika. Skjær paprikaene i biter og finhakk løk, hvitløk og chili. Bruk en romslig gryte eller kasserolle og fres løk og hvitløk mykt i olje. Tilsett chili, kummen og kanel.
Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunet. Tilsett paprika og aprikoser, og fres alt sammen et par minutter.
Rør inn tomatpure, og tilsett knuste tomater og væske. Smak til med litt salt, legg på lokk og la det hele putre en times tid eller til kjøttet er mørt. Ha i bønnene mot slutten av koketiden.
Juster smaken med salt og pepper. Server med godt brød, salat, tortillas, yoghurt naturell og/eller guacamole.
Tips:
Gryten kan også smakes til med sjokolade, da må du bruke veldig mørk sjokolade, minimum 70% kakaoinnhold.
Lager du chili con carne for familien kan det være greit at den ikke er så veldig sterk. Lag en pasta av hvitløk, chili, spisskummen og frisk koriander ved å morte det sammen.
Da kan alle justere sin egen porsjon til den styrken de foretrekker. Lag gjerne chili con carne dagen før den skal serveres, smaken blir bare bedre........
Vin:
Ole Martin Alfsen, kokk og vinkelner, anbefaler følgende viner til chili con carnen:
10256
Woolundry Rd. single Vineyard Cabernet Sauvignon 2006
Loom Wine, Victoria, Australia.
Kr 94,90 (Distrikssortiment)
55117
Nero d'avola 2006
Vign.Zabù, Sicilia, Italia.
Kr 99,90 (Bestillingutvalg)